Skraćen mandat Skupštini opštine, Vlada kaže uzalud: Šavnik nije izbjegao prinudnu upravu?

Šavničkom parlamentu mandat skraćen kad su raspisani izbori za oktobar 2022, kaže izvor “Vijesti” iz izvršne vlasti. Čelnik Šavnika Jugoslav Jakić poručuje da je u pitanju iznuđen potez, kao reakcija na “protivustavnu odluku” o prinudnoj upravi. Dio ministara iz Demokrata izdvojio mišljenje tokom glasanja za članove odbora povjerenika

25294 pregleda 66 reakcija 11 komentar(a)
Nesaglasje o izboru povjerenika: s jedne od prethodnih sjednica Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Nesaglasje o izboru povjerenika: s jedne od prethodnih sjednica Vlade, Foto: Vlada Crne Gore

Skupština opštine (SO) Šavnik ne može sebi skratiti mandat jer je lokalnom parlamentu mandat istekao kad su raspisani izbori za oktobar 2022. godine.

To je “Vijestima” rekao izvor iz Vlade, komentarišući to što je Šavnik juče pokušao da izbjegne uvođenje prinudne uprave skraćenjem mandata lokalnom parlamentu.

Vlada je juče raspustila skupštine u Šavniku i Andrijevici i imenovala odbore povjerenika koji će obavljati funkciju SO do konstituisanja novog saziva parlamenta. Međutim, šavnički parlament sinoć je na elektronskoj sjednici izglasao skraćenje mandata. Odluku su donijeli odbornici vladajuće koalicije Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokrata (SD).

“Vijestima” je iz Vlade sinoć nezvanično rečeno da taj potez ne može dovesti do toga da Šavničani upravljaju opštinom umjesto odbora povjerenika, zato što je mandat SO istekao, odnosno - skraćen je kad su raspisani izbori za oktobar 2022. godine, koji još nisu završeni.

“Prema zakonu, ona odluka koja se prva objavi u Službenom listu, stupa na snagu”, kazao je sagovornik iz Vlade, aludirajući na odluku iz 2022.

Prvi čovjek Šavnika Jugoslav Jakić, rekao je sinoć “Vijestima” da je potez SO iznuđen kao reakcija “na protivustavnu odluku Vlade o uvođenju prinudne uprave i nasilnom preuzimanju vlasti”.

Mišljenje izdvojilo troje ministara iz Demokrata

“Vijesti” saznaju da Vlada juče nije jednoglasno izabrala odbore povjerenika koji će rukovoditi Šavnikom i Andrijevicom, jer je dio ministara iz Demokrata bio protiv toga, odnosno izdvojio mišljenje nezadovoljan pojedinim predloženim kandidatima.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, mišljenja su izdvojili potpredsjednik Vlade i lider Demokrata Aleksa Bečić, ministar odbrane Dragan Krapović i ministarka kulture Tamara Vujović.

Oni su, tvrdi izvor “Vijesti”, imali zamjerke što među predloženim kandidatima ima osoba koje su bile u Ministarstvu javne uprave (MJU) za vrijeme Vlade DPS-ovog Duška Markovića, koja je “učestvovala” u protivpravnom preuzimanju vlasti u Budvi 2020. godine. Imali su primjedbe i na to što su među predloženim kandidatima i osobe koje su već bile u odborima povjerenika za vrijeme prethodnih Vlada, ali i nekoliko kandidata koji su predstavljeni kao građani, a koji su politički predstavnici jedne partije, kao i osobe za koje se ne može utvrditi da li su građani Šavnika ili Andrijevice.

Drugi izvor “Vijesti” je kazao da su ministri Demokrata bili načelno za prinudnu upravu, ali da su izdvojili mišljenje jer, navodno, “nisu imali svoje ljude” u odborima.

Odluke o prinudnim upravama u Šavniku i Andrijevici stupaju na snagu danom objavljivanja u Službenom listu. Predsjednik države raspisuje izbore dan nakon stupanja na snagu odluke o raspuštanju lokalnog parlamenta.

Ministar javne uprave Maraš Dukaj ponovio je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade da cilj MJU i izvršne vlasti nije da preuzmu posao opština.

Govoreći o Andrijevici, Dukaj je rekao da u toj opštini nijesu ni pokušali da sprovedu ono što je bilo definisano odlukom o upozorenju. Od njih je traženo da donesu strateški plan razvoja Opštine i odluke o predlozima za razrješenje predsjednika Opštine Andrijevica Željka Ćulafića (SNP) i predsjednika Skupštine opštine Mladena Đukića (Demokrate).

Vlada je, prema informacijama “Vijesti”, u odbor povjerenika za Andrijevicu imenovala predstavnike MJU Ninu Blažić i Senada Crnovršanina, predstavnika Ministarstva finansija Bojana Paunovića, predstavnicu Ministarstva ekonomskog razvoja Ljilju Belada, predstavnicu Generalnog sekretarijata Vlade Ljubicu Radović i građane Opštine Andrijevica Milorada Mojaševića i Dragana Pešića.

Demokratama je u slučaju Mojaševića i Pešića, kako “Vijesti” saznaju, bilo sporno što su birani u svojstvu građana, a povezuju se sa Pokretom Evropa sad, o čemu svjedoče fotografije na društvenim mrežama.

Predstavniku MJU Crnovršaninu se zamjera jer je za vrijeme Vlade Duška Markovića bio poslat u Budvu 2020. godine, kad se desilo nasilno preuzimanje vlasti, a Nina Blažić je bila u odboru povjerenika u Budvi 43. Vlade, koji je predvodio Nebojša Jušković.

Dukaj je juče na konferenciji za medije rekao da u Šavniku nijesu završili procedure u skladu sa zakonom.

“Opština ima usvojen strateški plan od 2010. godine i oni su ga samo produžili. Ta odluka nije u skladu sa zakonom”, naglasio je.

Govoreći o dijelu koji se odnosi na šavničku Opštinsku izbornu komisiju (OIK), Dukaj je rekao da su jasno upozorili da OIK treba da donese odluku o ponavljanju izbora na dva mjesta, što oni nijesu uradili.

“To su dvije ključne stvari na koje smo se bazirali i na osnovu kojih je Vlada donijela odluku o prinudnoj upravi”, kazao je Dukaj.

U odbor povjerenika Šavnik su izabrani predstavnici MJU Boban Jovović i Zlatko Gligorović, predstavnik Ministarstva finansija Dragan Darmanović, predstavnica Ministarstva ekonomskog razvoja Milena Strugar, predstavnica Generalnog sekretarijata Vlade Gordana Pleskonjić i građani Šavnika Zdravko Tomić i Marko Tomašević.

Gligorović je bio u Odboru povjerenika u Budvi 43. Vlade na čijem čelu je bio Jušković, dok je sadašnji vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za državni trezor u Ministarstvu finansija Dragan Darmanović isto bio i u vrijeme 41. Vlade Duška Markovića.

Zdravko Tomić je navodno usmeno zamijenjen na samoj sjednici Vlade, s obzirom na to da je bilo primjedbi da je predložen kao građanin Šavnika, a zapravo je član GO PES-a i bio je kandidat na izbornoj listi te partije.

Kovačević: Odluka o Šavniku bi mogla biti slučaj bez presedana

Programska direktorica Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Milica Kovačević, saopštila je juče da bi odluka o uvođenju prinudne uprave u Šavniku mogla stvoriti slučaj bez presedana prema kome bi Vlada mogla da raspušta SO onda kad im se na sviđaju njihove odluke.

Kovačevićeva je rekla da će odluka Vlade vjerovatno biti predmet posebnih analiza. To je, kako je navela, opravdano jer je upitno da li je Skupštine opštine Šavnik mogla da uradi nešto više, a u skladu sa zakonom, od raspuštanja OIK-a i formiranja nove koja bi završila izborni proces.

Ona je problematizovala i to što je u Šavniku započet izborni proces “koji se neće okončati raspisivanjem novih izbora”.

“Zbog toga je pitanje da li ćemo u Šavniku imati dva paralelna izborna procesa, što bi bilo suprotno svim postulatima vladavine prava”, navela je.

DPS: Nezakonit potez

Demokratska partija socijalista (DPS) je saopštila da je odluka Vlade da uvede prinudnu upravu u Šavnik, iako je Skupština opštine ispunila sve ono što je traženo, nezakonita i politički motivisana kako bi se udovoljilo interesima Andrije Mandića i njegove Nove srpske demokratije.

“I ova odluka pokazala je da parlamentarnom većinom upravlja Andrija Mandić a ne (premijer) Milojko Spajić, a Vlada iz dana u dan pokazuje da je samo instrument u njegovim rukama za ostvarenje partijskih i nacionalističkih ciljeva četničkog vojvode”, saopšteno je iz DPS-a.

Bonus video: