Na izborima u Budvi vjerovatno sedam lista: Bivši DF u dvije kolone, koga će podržati Božović

Mikijelj je okupio široku koaliciju i dobio podršku sve tri nekadašnje članice Demokratskog fronta i još nekoliko partija prosrpskog predznaka. Tičić vjerovatno predvodi listu DPS-a, a Demokrate Đorđe Zenović i Dragana Kažanegra Stanišić

32942 pregleda 68 reakcija 69 komentar(a)
Nekad zajedno sada konkurentni: Proslava izborne pobjede DF u Budvi 2022. godine, Foto: Vuk Lajović
Nekad zajedno sada konkurentni: Proslava izborne pobjede DF u Budvi 2022. godine, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 11.04.2024. 07:40h

Za 33 odbornička mandata budvanskog parlamenta, kako sada stvari stoje, na predstojećim, vanrednim lokalnim izborima zakazanim za 26. maj, boriće se sedam izbornih lista, partija, koalicija i grupa građana.

Već sada je jasno da će razjedinjeni, nekadašnji moćni Demokratski front, na majskim izborima ići u dvije kolone. Taj savez je na prošlim izborima održanim u oktobru 2022, predvođen sada pritvorenim predsjednikom Opštine Milom Božovićem, osvojio apsolutnu većinu, 51 odsto glasova i 18 odborničkih mandata.

Razlaz u nekadašnjem DF-u je bio očekivan nakon gotovo polugodišnjeg političkog rata suprotstavljenih frakcija, koji je i doveo do skraćenja mandata Skupštine Opštine Budva i raspisivanja prijevremenih izbora.

Na jednoj strani je aktuelni direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Mladen Mikijelj, koji je okupio široku koaliciju (“Za budućnost Budve - Budva otvoreni grad”), te dobio podršku sve tri nekadašnje članice Demokratskog fronta - Nove srpske demokratije (NSD), Pokret za promjene (PzP) i Demokratske narodne partije (DNP). Mikijelj je pridobio i Socijalističku narodnu partiju (SNP), kao i Ujedinjenu Crnu Goru, Pravu Crnu Goru, Slobodnu Crnu Goru i Demos.

Pridobio i SNP, Demos, Ujedinjenu, Pravu i Slobodnu Crnu Goru: Mikijelj
Pridobio i SNP, Demos, Ujedinjenu, Pravu i Slobodnu Crnu Goru: Mikijeljfoto: BORIS PEJOVIC

Koaliciji “Za budućnost Budve - Budva otvoreni grad”, koja je dobila punu podršku partijskih centrala iz Podgorice, te koja je već stavila kompletnu logistiku na terenu u pogon, cilj je da prikupi sve glasove takozvanog prosrpskog bloka i osvoji više od deset odbornika. Odmah iza Mikijelja na listi je aktuelni direktor Turističke organizacije Budve Nemanja Kuljača.

Kako će izgledati zbirna izborna lista znaće se već od 15. aprila kada počinje prijavljivanje u Opštinskoj izbornoj komisiji. Posljednji rok prijave je 1. maj.

Sukobljena frakcija nekadašnjeg DF-a okupljena oko aktuelnog predsjednika Skupštine opštine Nikole Jovanovića, ide na izbore kao grupa građana, pod nazivom “Budva naš grad”. Nakon što su izgubili podršku partija bivšeg DF-a, dosadašnji članovi sa Jovanovićem na čelu, odlučili su da formiraju građansku listu.

“Vijestima” je rečeno da je ta lista proistekla iz kluba odbornika istoimenog naziva i “predstavlja jedinstvenu ponudu na predstojećim izborima jer neće imati partijski predznak niti će biti partijski obojena”.

Još se ne zna da li će pritvoreni Božović iz spuške ćelije podržati neku od ovih lista. “Vijestima” je nezvanično rečeno da će se on javno uzdržati od podrške.

Božović bi javnom podrškom listi Jovanovića, na kojoj se nalaze njemu bliski ljudi, praktično sebe isključio iz Nove srpske demokratije na čijem je čelu u Budvi i jedan je od osnivača stranke. Božović je svih prethodnih mjeseci ukazivao povjerenje Jovanoviću, koji je pod njegovim instrukcijama upravljao Budvom, što je bio jedan od razloga da dođe do raskola unutar političkog bloka.

Iako će Božovićeva porodica najvjerovatnije podržati Jovanovićevu listu, malo je vjerovatno, kako se spekuliše u političkim krugovima, da će njegov stariji sin Balša Božović, koji je na posljednjem skupštinskom zasjedanju sa govornice pozvao odbornike da glasaju za udaljenje sa posla njegovog oca da bi se time izbjeglo uvođenje prinudne uprave, i time se svrstao na stranu Jovanovićeve frakcije, naći na listi grupe građana.

“Vijestima” je potvrđeno da će druga na listi biti novoizabrana potpredsjednica Opštine Jasna Dokić.

Demokrate na izbore u Budvi izlaze samostalno, a “Vijestima” je rečeno da će listu najvjerovatnije da predvodi doskorašnji pomoćnik sekretara za zaštitu imovine Opštine Budva Đorđe Zenović. Druga na listi je odbornica te partije Dragana Kažanegra Stanišić, koja će zajedno sa Zenovićem biti stub izborne kampanje ove partije.

Još nije poznato ko će predvoditi najjaču opozicionu stranku u Budvi, Demokratsku partiju socijalista, koja se prvi put u dvije decenije pojavljuje samostalno na izborima. “Vijestima” je rečeno da će najvjerovatnije to biti novoizabrani lider Milan Tičić, proslavljeni vaterpolista, koji je dobio apsolutnu podršku članstva za predsjednika opštinskog odbora. DPS vjerovatno očekuje dobar izborni rezultat, jer iz izbora u izbore od 2020. godine ova partija konsoliduje glasačko tijelo koje se bliži trećini, te ostvaruju sve bolji rezultat.

Građanski pokret URA izlazi samostalno i predvodi ga Blažo Rađenović i očekivanja u ovoj partiji su da izbore barem jedno odborničko mjesto.

"Očekivanja u ovoj partiji su da će građani kazniti one koji su vršili vlast i doveli Budvu gdje je danas, te da će građani svoje povjerenje upravo ukazati kroz tri I više odbornička mjesta i time ih legitimisati da se drugačije vodi grad u narednom četvorogodišnjem mandatu", kazali su "Vijestima" iz te partije.

Budvanski SDP okuplja građansku listu, koju će predvoditi potpredsjednik budvanskog odbora i nekadašnji sekretar za finansije Opštine Budva Petar Odžić. I u ovoj partiji očekuju najmanje jedan odbornički mandat.

Iako sada niko ne želi da govori o postizbornim koalicijama, poznavaoci političkih prilika vide da će buduću vlast u Budvi činiti sigurno Pokret Evropa sad, te u zavisnosti od izbornog rezultata i koalicija koju predvodi Mikijelj, ali i Demokrate.

Zasada su jedino Mikijeljeova koalicija, te Demokrate jasni da sa DPS-om neće ulaziti u postizbornu koaliciju. Deklarativno i Jovanovićeva struja je protiv saradnje sa DPS-om, što su tokom minulih mjeseci više puta isticali, uprkos optužbama suprotstavljene frakcije da su upravo u saradnji sa tom partijom održavali skupštinska zasjedanja, jer im je ona omogućavala kvorum.

PES predvodi glavni pregovarač Zenović ili poslanica Nađa Laković

Prvi put na izbore izlazi Pokret Evropa sad, koji je na parlamentarnim izborima ostvario u Budvi odličan rezultat, osvojivši podršku četvrtinu glasača.

Ipak, partijska centrala još vaga ko će od dvoje kandidata, poslanice Nađe Laković i glavnog pregovarača sa Evropskom unijom Predraga Zenovića biti nosilac liste.

Zenović se navodno još nećka zbog velikog obima posla u pregovorima sa EU i dobijanja Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila, za šta je rok jun, što se poklapa sa izbornom kampanjom u Budvi.

Izborni rezultat na ovim lokalnim izborima bitan je partijskom vrhu u svjetlu političkih previranja u vrhu države.

Bonus video: