Abazović: Ne nastupam kao protivnik globalizacije, samo mislim da je današnja globalizacija nepravedna

Proomocija knjige "Kritika globalne etike" Dritana Abazovića u Maloj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu

5548 pregleda 39 reakcija 15 komentar(a)
Abazović na promociji, Foto: twitter.com/DritanAbazovic
Abazović na promociji, Foto: twitter.com/DritanAbazovic

Ja sam samo jedan od vas koji se trudi da svi u regionu žive u miru i stabilnosti, kad smo zajedno sve postaje lakše, saopštio je predsjednik Građanskog pokreta URA i bivši predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

On je to poručio sinoć na promociji knjige "Kritika globalne etike" u Maloj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu.

"Šta je cilj knjige? Ova knjiga nije lokalnog karaktera, ali ima refleksiju i na naše društvo. Svaka imperija u svijetu je propala zbog morala. Društva koja su održiva i progresivna su ona društva koja pronalaze minimum etičkih normi oko kojih se ljudi okupljaju. Ja ne nastupam kao protivnik globalizacije, ja samo mislim da je današnja globalizacija nepravedna i da je obaveza svakog čovjeka da da minimalni doprinos da se nešto unaprijedi, da globalizacija postane pravednija", rekao je između ostalog Abazović, prenosi Nova.rs.

"Zamoliću mog prijatelja Ostoju da mi sljedeći put obezbijedi Arenu", našalio se na početku izlaganja Abazović, koji u knjizi "Kritika globalne etike" tretira problem politike i etike, te detaljno, kroz istorijski kontekst, analizira aktuelne kompleksne teme koje obuhvatauju razne naučne discipline poput istorije političkih ideja, političke filozofije, sociologije, etike, teologije itd, navodi Nova. rs.

Pričajući o Abazoviću i njegovoj knjizi, politikolog Vladimir Pavićević, rekao je da je Abazović heroj demokratskog procesa i preobražaja Crne Gore.

"Bio je prevaga u raščlanjivanju starih političkih aktera i razbijanju lažnog multikulturalizma", kazao je Pavićević.

Filozof Dragan Prole smatra da knjiga Abazovića prati njegov duh smjelosti i odvažnosti, i drugačijeg načina mišljenja.

"Novi asketizam je jedna od osnovnih teza knjige, dijalog među religijama", rekao je između ostalog Prole.

Nova.rs prenosi da su promociji knjige prisustvovali funkcioneri vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Nikola Selaković i Tomislav Momirović, opozicionari Biljana Stojković, Nebojša Zelenović i Đorđe Miketić, predsjednik Košarkaškog kluba Partizan Ostoja Mijailović, te Dušan Savić, Igor Jurić, Milena Popović, Milomir Marić i patrijarh srpski Porfirije.

Abazović je na društvenoj mreži Iks napisao "Spektakl u Beogradu: Kad knjiga ujedini Srbiju."

"Prisustvovali predstavnici vlasti, opozicije, patrijarh Porfirije, liberali, zeleni, brojni profesori, doktori, intelektualna elita, predstavnici medija, kulturni stvaraoci, mnogobrojna dijaspora iz Crne Gore, predstavnici manjina, NVO sektor... Lijepo je kad smo okupljamo oko dobra", poručio je Abazović.

Bonus video: