Eraković: Jovanovski ispred opozicije na čelu komisije koja će raspisivati tender za softver za popisne podatke

On je na konferenciji za medije rekao da su predložili nekoliko predloga zakona, te da je sad na Monstatu da unese konačan unos podataka

21860 pregleda 5 komentar(a)
Eraković govori na konferenciji, Foto: Željka Vučinić
Eraković govori na konferenciji, Foto: Željka Vučinić
Ažurirano: 23.04.2024. 12:40h

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Jevto Eraković kazao je da će profesor Srđa Jovanovski biti ispred opozicije na čelu komisije koja će raspisivati tender za izradu softvera za provjeru popisnih podataka.

Eraković je rekao da je jedna od tačaka dogovora koji su postigli sa Vladom bila i da predstavnici opozicije izvrše ručno prebrojavanje pristiglog materijala na osnovu uzorka od tri odsto, jasnom statističkom obradom i parametrima koji postoje.

“Na taj način ćemo moći da utvrdimo oko 99 odsto tačnosti podataka, što smatramo da je veoma važno”.

Eraković je kazao da su u skupštinsku proceduru predali izmjene i dopune zakonskih rješenja, čija je svrha da MONSTAT ima pravo da koristi neophodne administrativne izvore podataka.

“Na ovaj način Monstat će imati mogućnost da pristupi različitim bazama Ministsrstva unutrašnjih poslova i na taj način spriječi eventualne zloupotrebe tokom popisa. Ako je neko tokom popisnog procesa saopštio neke podatke koji ne odgovaraju činjeničnim stanjima, izmislio neke podatke - uparivanjem sa podacima iz MUP-a, vidjeće se da ti podaci nisu relevantni i uopšte se neće razmatrati i neće ući u popisni proces”, rekao je Eraković.

On je rekao da su tražili izmjene Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, Zakona o strancima, Zakona o centralnom registru stanovništva, Zakona o registrima prebivališta i boravišta, Zakona o saradnji sa dijasporom i iseljenicima, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o matičnim registrima i Zakona o crnogorskom državljanstvu.

Istakao je da je opozicija ispunila obaveze što se tiče popisnog procesa, te da je sad na MONSTAT-u da završi konačni unos podataka i da nakon toga predstavnici opozicije izvrše kontrolu unosa tako što će izvršiti ručno prebrojavanje tri odsto unijetih podataka.

Bonus video: