Milatović: Zalažem se da naša ekonomija i životni standard do kraja mog mandata budu što bliži slovenačkom

"U trenutku kad ulazak u EU dobija novi zamah, podrška prijatelja je od posebne važnosti", rekao je Milatović na konferenciji za medije sa predsjednicom Slovenije Natašom Pirc Musar koja boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori

95415 pregleda 87 reakcija 45 komentar(a)
Pirc Musar i Milatović, Foto: Aljoša Turović
Pirc Musar i Milatović, Foto: Aljoša Turović

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da Sloveniju percipira kao iskrenog prijatelja, da se ta zemlja zalagala za učlanjenje Crne Gore u NATO, ali i da je veliki zagovornik ulaska Crne Gore u Evropsku uniju (EU).

"U trenutku kad ulazak u EU dobija novi zamah, podrška prijatelja je od posebne važnosti", rekao je Milatović na konferenciji za medije sa predsjednicom Slovenije Natašom Pirc Musar koja boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

On je ocijenio da je tehnička i finansijska pomoć, kao i savjeti od velike koristi za napredak Crne Gore ka EU.

"Zalažem se za to da naša ekonomija i životni standard do kraja mog mandata budu što bliži slovenačkom", kazao je Milatović.

On je rekao da je prvo diplomatsko predstavništvo Crne Gore bilo u glavnom gradu Slovenije, Ljubljani i da je prva ambasada u Crnoj Gori bila slovenačka.

Milatović je dodao da će se konferencija Brdo Brioni ove godine održati u Crnoj Gori.

Pirc Musar je istakla da su odnosi između Crne Gore i Slovenije razvijeni na svim stranama.

Ona je kazala da vidi veliku mogućnost privredne saradnje , ali i da je to cilj ove posjete te da je stoga sa njom u posjeti i privredna delegacija njene države.

Pirc Musar je rekla da Crna Gora ima iskrenog saveznika u njenoj državi, ali i da Slovenija podržava evropski put Crne Gore.

"Članstvo u EU i savezništvo u NATO je jedan od ključnih ciljeva Slovenije, a vidim da je isto i u Crnoj Gori. Crna Gora ima drugačiji put, ali je put isti", ocijenila je predsjednica Slovenije.

Ona je dodala da se u nezgodnim trenucima ne smije zaboraviti na Zapadni Balkan - jer "ako je Zapadni Balkan stabilan, i Evropa je stabilna".

"Države moraju postići standarde EU i usvojiti određene reforme. Ujedno i EU mora kao iskusna voditeljica svojim primerom pomagati državama Zapadnog Balkana", ocijenila je predsjednica Slovenije.

Prema njenim riječima, ostale države regiona se mogu ugledati na Crnu Goru, ali i da je unutar EU prisustna naklonost ka članstvu Crne Gore.

Milatović: Imenovanje Zenovića za nosioca liste nije dobra poruka

Na pitanje novinara da li smatra da činjenica da glavni pregovarač sa EU Predrag Zenović može biti nosilac lidte Pokreta Evropa sad (PES) na lokalnim izborima u Budvi, može uticati na evropski put, Milatović je kazao da je iznenađen takvom odlukom.

"Imajući u vidu šta je trenutno naš državni interes, a to je članstvo Crne Gore u EU do 2028. godine. Da bi se to desilo važno je da u junu dobijemo IBAR. Da li ova odluka ide tome u prilog ostavljam građanima da sude. Ja mislim da to nije dobra poruka", rekao je Milatović.

Što se tiče lokalnih izbora u Budvi, on je kazao da ih je raspisao za 26. maj, kako bi taj grad završio izborni proces prije početka sezone, jer je dobra turistička sezona državni interes.

Odgovarajući na pitanje da li će formirati partiju, kazao je da je njegova partija Crna Gora.

"Da li će procesi u državi zahtijevati moje drugačije pozicioniranje to ćemo vidjeti", istakao je šef države.

Pirc Musar: Postupak ulaska u EU mnogo teži nego kada je Slovenija ulazila

Odgovarajući na pitanje novinara o ulasku Crne Gore u EU, Pirc Musar je kazala da je postupak ulaska mnogo teži nego kada je Slovenija ulazila, ali da joj je drago da je "Crna Gora svjesna da je do nje".

"Želja Slovenije za ulazak Zapadnog Balkana je velika jer su Slovenija i Njemačka pokrenule ideju projekta tzv. kvalifikovanom većinom", kazala je ona i dodala da se to ne odnosi na Crnu Goru jer je ona otvorila sva poglavlja.

Prema njenim riječima, unutar EU se osjeća "velika naklonjenost Crnoj Gori".

Milatović o kosponzorisanju Rezolucije UN o sjećanju na genocid u Srebrenici: Pitanje za Vladu

Na pitanje o kosponzorisanju Rezolucije Ujedinjenih nacija (UN) o sjećanju na genocid u Srebrenici, Milatović je ocijenio da Crna Gora ima državni stav, a "da li je Vlada promijenila stav u odnosu na njega pitanje za njih".

Pirc Musar je kazala da je njena država odlučila da sponzoriše rezoluciju da bi se poslala poruka generacijama koje dolaze.

"To je teška za stvar ali treba priznati šta smo uradili u prošlost, da bi išli u budućnost. To je moja iskrena poruka ljudima u Crnoj Gori", ocijenila je slovenačka predsjednica.

Nakon konferencije, Milatović i slovenačka predsjednica će zasaditi drvo u znak prijateljstva dvije države, a nakon toga će položiti vijence na Spomenik partizanu borcu u znak "zajedničke prošlosti".

Bonus video: