Pens poslao poruku Crnoj Gori i saveznicima: Mi smo uz vas

Potpredsjednik SAD rekao je novinarima da ga je u Evropu poslao predsjednik Donald Tramp, "sa veoma jednostavnom porukom"
99 pregleda 46 komentar(a)
Majk Pens, Foto: Reuters
Majk Pens, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.07.2017. 06:36h

Američki potpredsjednik Majkl Pens doputovao je u Talin gdje će se susresti sa predsjednicima tri baltičke zemlje - Estonije, Letonije i Litvanije, što je prva stanica njegove četvorodnevne evropske turneje.

Pens će sa suprugom Karen poslije estonske prijestonice Talina posjetiti i Gruziju i Crnu Goru. On će danas razgovarati sa predsjednicima tri baltičke zemlje koje su članice Evropske unije i NATO.

Potpredsjednik SAD rekao je novinarima da ga je u Evropu poslao predsjednik Donald Tramp, "sa veoma jednostavnom porukom".

"A to je da Amerika na prvom mjestu ne znači Amerika sama. Naša poruka baltičkim zemljama, moja poruka kada budem posjetio Gruziju i Crnu Goru, biće iste, našim saveznicima ovdje u istočnoj Evropi - mi smo uz vas", rekao je Pens za Foks njuz.

Pens se sinoć sastao sa estonskim premijerom Jurijem Ratasom, a tema razgovora bili su trenutno estonsko predsjedavanje Evropskom unijom, trgovinski odnosi, bezbjednost u sajberprostoru i tenzije u oblasti Baltičkog mora, gdje su i Rusija i NATO poslednjih godina intenzivirali svoje vojno prisustvo.

"Kolektivni stav NATO u pogledu odvraćanja i odbrane osnažen je u baltičkom regionu i SAD su neophodne da bi se garantovala sigurnost našeg najbližeg susjedstva, kao i cijele Evrope", naveo je posle sastanka u saopštenju Ratas.

Ratas je lokalnim medijima rekao da je na sastanku iznio i mogućnost raspoređivanja protivvazdušnog sistema Patriot u Estoniji. I Litvanija je ranije najavila da bi rado instalirala taj sistem na svojoj teritoriji.

Američka vojska demonstrirala je protivvazdušni sistem patriot početkom ovog mjeseca u Litvaniji, nakon što je u toj zemlji održala vojnu vežbu. Vojni stručnjaci smatraju da je slaba protivvazdušna odbrana najslabija karika NATO u oblasti Baltika.

Bonus video: