LP najavila novi protest u ponedeljak: Ustavni sud i dalje ćuti

"Povod protesta je ranije predata inicijativa liberala prema Ustavnom sudu Crne Gore o ocjeni ustavnosti člana Statuta 9 Opštine Nikšić, odnosno dodavanja člana 9a koji je neustavan a koji uvodi crkvenu slavu kao Dan Opštine", piše u saopštenju LP

5703 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Liberalna partija
Foto: Liberalna partija

Iz Liberalne partije danas su saopštili da će ispred zgrade Ustavnog suda u ponedeljak 29. aprila u 12 sati održati protest.

"Povod protesta je ranije predata inicijativa liberala prema Ustavnom sudu Crne Gore o ocjeni ustavnosti člana Statuta 9 Opštine Nikšić, odnosno dodavanja člana 9a koji je neustavan a koji uvodi crkvenu slavu kao Dan Opštine. Inicijativu za razmatranje i ukidanje tog neustavnog člana potpredsjednica LP i odbornica u SO Nikšić Jelena Marković, predala 9. maj 2023, a zatražila prije mjesec dana urgenciju po ovom pitanju, ali do danas nije od te institucije stigao nikakav odgovor. 16. aprila ispred Ustavnog suda organizovan je protesni skup na kojem se tražilo od suda da u roku od 10 dana postupi po ovoj žalbi, međutim do danas se to nije desilo", piše u saopštenju.

Prema njihovim riječima zbog toga oni će zajedno sa svim građanima koji žele efikasniji rad najviših državnih institucija, "te očekuju od njih da zaštite Ustav, građanski i sekularni karakter države, nastaviti da podsjećaju Ustavni sud šta je njihov posao i da zahtijevaju da se konačno pokrene ovaj postupak."

"Za nas nema dileme kakva je jedina moguća sudbina naše inicijative pa je možda i to odgovor zašto nadležni ćute. Pozivamo sve društvene i političke aktere, nevladine organizacije, političke partije koje dijele građanske vrijednosti, akademsku zajednicu i sve slobodne pojedince da nam se pridruže", zaključili su u saopštenju.

Bonus video: