Energetska tranzicija u fokusu razgovora Spajića sa vicekancelarom Njemačke

“Kao mediteranska država imamo puno sunca, takođe dosta se ulaže i u vjetroelektrane, ali imamo veliki potencijal i za razvoj hidroelektrana. Uz turizam, to će biti stubovi ekonomskog razvoja”, istakao je predsjednik Vlade

4059 pregleda 0 komentar(a)
Spajić i Habek, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore
Spajić i Habek, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

Predsjednik Vlade Milojko Spajić se tokom zvanične posjete Berlinu sastao sa vicekancelarom Njemačke i saveznim ministrom ekonomije i zaštite klime Robertom Habekom.

Energetska tranzicija bila je u fokusu razgovora, a Spajić je istakao da je to velika šansa Crne Gore.

“Kao mediteranska država imamo puno sunca, takođe dosta se ulaže i u vjetroelektrane, ali imamo veliki potencijal i za razvoj hidroelektrana. Uz turizam, to će biti stubovi ekonomskog razvoja”, istakao je predsjednik Vlade, kako je saopštio njegov kabinet..

Habek je naglasio da je jedan od prioriteta i Njemačke povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

“Trenutno imamo oko 50 odsto energije iz obnovljivih izvora, a naši zahtjevi za energijom su ogromni. Fokusirani smo na razvoj vjetro i solarnog potencijala. Na taj način utičemo i na cijenu električne energije, što je vrlo važno za privredu”, poručio je Habek i dodao:

“Imamo saradnju sa nekoliko zemalja na polju razvoja proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, možemo na sličan način pomoći i vama i omogućiti saradnju sa kompanijama koje imaju veliko iskustvo.”

Spajić Habek
foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

Na sastanku je bilo riječi i o budućnosti Termoelektrane Pljevlja, kako da se na održiv način osigura stabilnost energetskog sektora iz obnovljih izvora, bez korišćenja uglja. Konstatovano je i da je Njemačka u sličnoj poziciji, kada je u pitanju smanjenje proizvodnje energije iz fosilnih goriva.

Tokom sastanka je istaknuta i velika podrška evropskom putu Crne Gore i dobijanju IBAR-a.

Apostrofirana je važnost Berlinskog procesa kao načina ekonomske integracije Zapadnog Balkana.

"Razgovaralo se i o geopolitičkoj situaciji, a notirano je da Rusija pokušava da ima uticaj na region kroz medije, što bi moglo da se umanji kroz set medijskih zakona, koji bi trebalo da budu usvojeni poslije konsultacija sa Evropskom komisijom", navodi se u saopštenju.

Bonus video: