Šef diplomatije Švedske: Crna Gora ima istorijsku šansu na EU putu

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović boravio u posjeti Švedskoj

3877 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MVP
Foto: MVP

Crna Gora ima istorijsku šansu na EU putu i njen primjer može služiti kao inspiracija ostalima, kazao je ministar vanjskih poslova Švedske Tobijas Bilstrem, tokom sastanka sa crnogorskim kolegom Filipom Ivanovićem, koji je danas boravio u posjeti Švedskoj, na poziv Bilstrema.

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) je saopštilo da je u razgovorima potvrđena obostrana posvećenost snaženju prijateljskih bilateralnih odnosa, ali i NATO savezništva, imajući u vidu da je ovo prva posjeta od pristupanja Švedske Sjevernoatlantskom savezu.

Švedski šef diplomatije potvrdio je snažnu podršku Crnoj Gori, kao predvodnici na evropskom putu.

„Imate istorijsku šansu na EU putu i vaš primjer može služiti kao inspiracija ostalima. Švedska će nastaviti da pruža političku, finansijsku i ekspertsku podršku reformama koje sprovodite u okviru pregovaračkog procesa" kazao je Bilstrem, kako navodi MVP.

Ivanović je zahvalio na porukama nedvosmislene podrške, ali i potvrdi da Švedska stoji uz Crnu Goru.

„Integracija u EU za nas je pokretačka snaga za reforme i sveukupni razvoj društva. U posljednjih nekoliko mjeseci smo značajno iskoračili i idemo odlučno ka jasnom cilju - da u junu uđemo u završnu fazu pregovora", istakao je Ivanović.

Ukazao je i na posvećenost cjelokupne administracije, ali i društva tom cilju.

„Veoma izražena podrška javnosti nam je dodatni vjetar u leđa. Svjesni smo obaveza i izazova i spremni da ih prevladamo, kako bi Crna Gora postala prva naredna članica Unije.“

Bilo je riječi i o izmijenjenim geopolitičkim prilikama i njihovom uticaju na globalna kretanja, uključujući i proširenje Evropske unije. Šefovi diplomatija Crne Gore i Švedske su se saglasili da je vrijeme da se pokaže spremnost za prijem novih članica, uz ocjenu da je Crna Gora pravi kandidat za to.

Govoreći o bilateralnim odnosima, sagovornici su izrazili zadovoljstvo dinamikom političkog dijaloga i obostrane posvećenosti jačanju saradnje u svim oblastima, naročito ekonomije, turizma, kulture i zaštite životne sredine.

Ocijenili su da su veoma dobri bilateralni odnosi dodatno ojačani NATO savezništvom, izrazivši zadovoljstvo što će dvije zemlje intenzivnije sarađivati i u okviru Alijanse. Ministri Ivanović i Bilstrem su se osvrnuli na ulogu NATO-a i Evropske unije u jačanju bezbjednosti i daljeg razvoja na Zapadnom Balkanu, te istakli da je evropska perspektiva jedini siguran put za uspostavljanje trajne stabilnosti i prosperiteta regiona.

Šef crnogorske diplomatije se, danas u Stokholmu, sastao i sa švedskom ministarkom za EU Jesikom Rosval.

Ivanović Švedska
foto: MVP

U razgovoru je potvrđena podrška evropskom putu Crne Gore, a Ivanović je kazao da je jasna podrška zemalja članica, prijatelja i partnera od posebne važnosti u ovoj fazi pregovora.

„Vaš glas u Uniji i vaša podrška reformama koje sprovodimo potvrda su da smo na pravom putu. Kao što smo obećali, mi ćemo svoj dio posla završiti.“

Ministarka Rosval je kazala da je evidentno pojačano interesovanje zemalja članica EU za proširenje i da je Crna Gora svojom stoprocentnom posvećenošću i usklađenošću sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije zavrijedila pažnju i punu podršku.

„Švedska će nastaviti da se zalaže za što skorije pristupanje Crne Gore Uniji i snažno podržava politiku proširenja“, zaključila je Rosval.

Bonus video: