Ćulafić: Zahtijevaćemo od Vlade i MJU razrješenje trenutnog sastava Odbora povjerenika Opštine Andrijevica

Ćulafić je kazao da u sukobu prava i politike uvijek ispašta slabiji, u ovom slučaju građani Andrijevice

14229 pregleda 9 komentar(a)
Ćulafić, Foto: SNP
Ćulafić, Foto: SNP

Rukovodstvo opštine Andrijevica će u najhitnijem roku obavijestiti Vladu Crne Gore i Ministarstvo javne uprave (MJU) o novonastaloj situaciji i zahtijevati razrješenje trenutnog sastava Odbora povjerenika zbog neefikasnosti i pogrešnih poteza koji otežavaju život prosječnom stanovniku, saopštio je predsjednik te opštine Željko Ćulafić.

On je istakao da to od njih očekuju građani, "s obzirom da je na taj način već postupano sa odborom povjerenika u nekim opštinama".

Ćulafić je reagovao na saopštenje Odbora povjerenika Opštine Andrijevica u kojem se, između ostalog, navodi da je usvojen budžet za ovu godinu, kao i da su stvorene pretpostavke za održavanje izbora koji su planirani za 2. jun.

"U protekla dva dana iskristalisalo se nekoliko bitnih činjenica koje trebaju da služe na ponos svima u mjeri i na način kako se ko ophodio prema građanima Andrijevice, sa jedne strane rukovodstvu lokalne samouprave, a sa druge Odboru povjerenika. Najprije bi istakli da je rukovodstvo opštine Andrijevica iskazalo izuzetan pregovarački potencijal kada je uspjelo da spriječi nekoliko pokušaja prekrajanja budžeta koji su imali za cilj suspendovanje pozitivnih propisa. Kada je kapitalni segment u pitanju, Odbor je pokušao sa tri verzije amandmana da liši opštinu razvojnih projekata umanjujući i prikrivajući prihode koji već postoje na računu opštine i na taj način je onemogućio da se našim građanima realizuju već započeti projekti u vrijednosti od 1 miliona evra. Namjensku potrošnju tih sredstava ne može uslovljavati nekakav strateški plan kako to tvrdi Odbor povjerenika već je način potrošnje definisan kao ugovorna obaveza sa Upravom za kapitalne projekte, a potrošnja tog iznosa je dobila saglasnost Ministarstva finansija. Time se odbor stavio iznad zakona i onemogućio opštinu da sprovodi preuzete ugovorne obaveze a samim tim i doveo u pitanje raskid samog ugovora. Kada su amandmani Odbora u pitanju, moramo istaći da su građani ostali uskraćeni za realizaciju kapitalnih projekata ove godine upravo u visini tog miliona evra, i to je bio isključivi cilj ali po svemu sudeći i zadatak odbora povjerenika. Navodi Odbora povjerenika da će u tekućoj godini u našoj opštini biti realizovano 7,6 miliona kapitalnih projekata iz državnog budžeta imaju za cilj da našu siromašnu opštinu predstave kao ekonomskog tigra, iako spadamo u red nerazvijenih opština i da predstave da se kod nas dešava građevinski bum, a sve sa ciljem da pokušaju prikriti svoje postupke i efekte koje će oni izazvati. Svaki stanovnik Andrijevice zna da je projekat Kuće voća u zastoju zadnjih godina zbog propusta u planskoj dokumentaciji, da je Eko katun Rujišta tek u fazi projektovanja koji je na doradu, da su naša djeca bez školske sale nekoliko godina i da se i tu radi o početnoj fazi projektovanja, a da transfer stanica zbog propusta u projektovanju nema priključenje na naponsku mrežu, pa ovim putem poručujemo Odboru povjerenika da se politika Andrijevice ne može voditi iz Podgorice i Berana i da je menadžment opštine najbolji izvor informacija kada je u pitanju status projekata", piše u saopštenju.

Ćulafić je kazao da u sukobu prava i politike uvijek ispašta slabiji, u ovom slučaju građani Andrijevice.

"Pokušali smo koliko toliko da ublažimo efekte loših odluka tog Odbora i djelimično smo uspjeli u tome na način što je Odbor povjerenika u konačnom odustao od nezakonitog smanjivanja budžeta opštinskim preduzećima jer da je ostala prvobitna namjera pedesetak zaposlenih u tim preduzećima ne bi bili u mogućnosti da prime više od deset zarada u ovoj godini što bi bio neprihvatljiv udar na te porodice, jer istine radi, prvobitna namjera Odbora je bila da amandmanski djeluje i umanji transfere samo JU Centru za kulturu u iznosu od 54000 evra što bi onemogućilo funkcionisanje te ustanove. Time je Odbor ali prije svega njegova kadrovska struktura poslao jasnu poruku da će u narednom periodu, zastupajući politiku onih koji su ih imenovali, gdje god se bude pitala ta politička doktrina sprovoditi bolne rezove koji će, plašimo se, imati za cilj otpuštanja radnika", navodi se.

Bonus video: