Bajraktari razriješio sekretare iz Force

Nastavlja se kriza vlasti u Ulcinju. U Forci smatraju da su razrješenja nezakonita i da zalaze u polje krivične odgovornosti

42136 pregleda 66 reakcija 24 komentar(a)
"Tri sekretara su raspoređena na druga radna mjesta": Bajraktari, Foto: Opština Ulcinj
"Tri sekretara su raspoređena na druga radna mjesta": Bajraktari, Foto: Opština Ulcinj

Predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari razriješio je danas troje sekretara sekretarijata iz Force, partije koja sa njegovim Građanskim pokretom URA još čini vlast u najjužnijoj crnogorskoj opštini.

Bajraktari je potvrdio “Vijestima” da je juče dužnosti razriješio tri sekretara, ne imenujući ih.

“Tri sekretara su raspoređena na druga radna mjesta koja odgovaraju njihovoj stručnoj spremi. Sa njima sam danas obavio razgovor i sve je proteklo u korektnoj atmosferi”, kazao je Bajraktari.

“Vijesti” saznaju da su dužnosti razriješeni sekretar za investicije Minir Karamanaga, sekretar za lokalnu samoupravu Mirjeta Đoni i sekretar za privredu i ekonomski razvoj Arbin Čaprić.

Otkazi funkcionerima Force dolaze u jeku sve intenzivnijih pregovora o formiranju nove vlasti u kojima su URA i Forca na suprotnim stranama.

Takođe, nakon novih smjena, jasno je da evidentna kriza vlasti u najjužnijem gradu, može biti okončana samo uspostavljanjem nove većine ili vanrednim izborima.

“Vijesti” saznaju da će Bajraktari vrlo brzo imenovati v. d. sekretare tih sekretarijata.

Sagovornik “Vijesti” iz Force kazao je da su sekretari birani konkursom na period od pet godina.

“Još ne znamo šta piše u obrazloženju odluke. Vidjećemo, ali smatramo da su razrješenja nezakonita i da zalaze u polje krivične odgovornosti”, kazao je on.

Kako su “Vijesti” već objavile, ulcinjska vladajuća većina postoji samo na papiru jer su Građanski pokret URA i Albanska alternativa (AA) zaključile sporazum sa opozicionom Demokratskom unijom Albanaca (DUA) o ulasku te partije u vlast na lokalnom nivou, a neke od stranaka vlasti vode pregovore sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) o formiranju drugačije većine.

Vlast u Ulcinju formirale su nakon izbora 2022. godine koalicija “Za novi početak” (URA, DP, SD, SDP i AA) i Forca.

Izvor “Vijesti” kazao je da ostali konstituenti koalicije Forca, Demokratska partija Fatmira Đeke, SD i SDP zasada nijesu dio sporazuma URA, AA i DUA.

“Postoje takođe nezvanični pregovori o formiranju drugog bloka, koji bi preuzeo rukovođenje Opštinom. Pregovore o toj većini, koalicioni partneri na državnom nivou, Forca i DP, vode sa DPS-om, ali sporazuma na papiru još nema. Do većine mogu i jedni i drugi. Postoji više opcija. Moguće je, mada malo vjerovatno, da nijedna strana ne postigne većinu pa su onda u igri i vanredni lokalni izbori”, kazao je izvor.

Trvenja na ulcinjskoj političkoj pozornici dolaze nešto manje od mjesec prije najavljene rotacije na mjestima predsjednika Opštine i Skupštine, koje sada pokrivaju Omer Bajraktari (URA) i Ardijan Mavrić (Forca).

Shodno koalicionom sporazumu, početkom juna URA bi čelnu poziciju u najjužnijoj Opštini, u naredne dvije godine, do redovnih izbora, trebalo da prepusti Forci, a da od nje preuzme funkciju šefa lokalnog parlamenta.

Ukoliko URA uspostavi novu većinu, postoji mogućnost da ta partija i poslije juna zadrži čelnu poziciju u Opštini.

Međutim, ako većinu postigne druga strana, predsjednik Opštine bio bi iz redova Force, a Skupštine iz DPS-a.

Ključ eventualno nove većine, prema saznanjima “Vijesti”, nalazi se u rukama SD-a, SDP-a, BS-a, ali i DPS-a, najjače opozcione partije u parlamentu. Naravno, u igri su i Demokrate sa dva odbornika, ali zasada je malo vjerovatno da bi ta partija mogla biti tas na vagi.

Vladajuća koalicija u ulcinjskom parlamentu trenutno ima 19 od ukupno 33 odbornika - DP pet, URA pet, SD dva, SDP i AA po jednog i Forca pet. U opozicionim klupama su odbornici DPS (pet), DUA (četiri), DSCG (dva) i BS (jedan), koji od početka bojkotuju rad lokalnog parlamenta zbog navodnih izbornih neregularnosti. U opoziciji su i Demokrate sa dva odbornika.

Bonus video: