UIcinj: Vladajuća koalicija zvanično više ne postoji; Nimanbegu: URA želi da poremeti grad pred sezonu

Vlast u Ulcinju formirale su prije dvije godine koalicija “Za novi početak” i Forca

12661 pregleda 22 reakcija 12 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Koalicija „Za novi početak“(URA, DP, SD, SDP i AA), više ne postoji ni formalno. To je danas na zajedničkoj konferenciji za novinare sa liderom Force Gencijem Nimanbeguom, saopštio predsjednik DP Fatmir Đeka. Prije njega, to su u zajedničkom saopštenju potvrdili i predsjednici OO SD i SDP, Ćazim Hodžić i Naser Resulbegović.

Razlog cijepanja koalicije, koja je na izborima 2022 osvojila najviše manadata u Skupštini, jeste tajni sporazum koji su URA i AA, zaključile sa opozionom DUA bez znanja i saglasnosti koalicionih partnera.

Vlast u Ulcinju formirale su prije dvije godine koalicija “Za novi početak” i Forca.

„DP i Forca, kao koalicioni partneri na državnom nivou, preuzimamo odgovornost, pošto koalicija „Za novi početak“, više ne postoji. I sa pozicija neke nove vlasti ili opozcije, preuzimamo odgovornost da građanima pred sezonu omogućimo normalno funkcionisanje lokalne uprave“, kazao je Đeka.

Vijesti su ranije objavile da su u toku tajni pregovori o formiranju nove vlasti u najjužnijoj opštini.

Trvenja na ulcinjskoj političkoj pozornici dolaze nešto manje od mjesec prije najavljene rotacije na mjestima predsjednika Opštine i Skupštine, koje sada pokrivaju Omer Bajraktari(URA) i Ardijan Mavrić(Forca).

„Prema koalicionom sporazumu, pozicije predsjednika Skupštine i predsjednika Opštine će se rotirati između Force i URE nakon dvije godine, dakle 2. juna ove godine. Kako se približava ovaj datum, vidimo da jedan član koalicije „Za novi početak“ ima druge planove za Ulcinj, i bez konsultacija sa svojim partnerima i sa nama kao što mu sporazumi koje je potpisao nalažu, počinje formiranje nove većine“, kazao je Nimanbegu. Ocijenio je da je Bajraktari na nezakonit način otpustio sekretare Opštine koji dolaze iz redova Force.

„Želimo da nastavimo trend konsolidacije Ulcinja. Započete poslove želimo završiti. Žao nam je što URA, odnosno njen lider, želi da poremeti cio grad pred turističku sezonu. Slično je uradio i sa državom“, kazao je Nimanbegu. Umjesto da organizuje sastanke sa poslovnim ljudima i turističkim operaterima kako bi podstakao ekonomiju u gradu, dodao je, odlazeći predsjednik Opštine vodi potajne razgovore iza leđa članova svoje koalicije sa onim koji su 2022. godine prekinuli sjednicu Skupštine kako bi spriječili njegovo imenovanje.

„Umjesto da traži odgovornost i rad od izvođača koji su ostavili ulice neasfaltirane na pragu turističke sezone, on gubi vrijeme tražeći imaginarnu krivicu Force. Umjesto da se bavi pripremama za turističku sezonu, za uspješno završavanje velikih infrastrukturnih projekata, predsjednik neljudski otpušta sekretare koji su dvije godine radili za njegov uspjeh kao predsjednika. Otpušta one koji su otvorili više od 30 tendera za 1 godinu i čije uspjehe pokušava prisvojiti za sebe, a sa tim uspjesima se hvalio sve ove dvije godine“, kazao je Nimanbegu. On je pozvao građane da mirno prate promjenu vlasti u Opštini i da se pripremaju za ljetnju sezonu.

„U vezi sa tim, pozivam i odlazećeg predsjednika Opštine Omera Bajraktarija da sakupi hrabrost i odupre se naredbama koje mu dolaze da destabilizuju Ulcinj uoči turističke sezone. Jedina stvar koja se može pokvariti sa ovim postupcima jeste njegov imidž u gradu i šire“, ocijenio je Nimanbegu.

Đeka je ocijenio da URA nije imala sezonu kao prioritet.

„Bila je samo namjera da po svaku cijenu zadrži stolica još godinu i po do dvije, koliko je ostalo do izbora. Ništa drugo“, kazao je Đeka. Naveo je da žali zbog situacije u koju je došla Opština ali da odgovornost leži na onima koji su vukli jednostrane poteze.

Bonus video: