Vujičić: Otvorene liste zabranjena tema

"Ko je vlasnik Crne Gore, građani ili partije?"

2253 pregleda 6 komentar(a)
Vujičić, Foto: PR Centar
Vujičić, Foto: PR Centar

Nosilac izborne liste "Dr Vujičić Božidar-Za stvarne promjene", Božidar Vujičić ocijenio je da je tema sistemske korupcije i diksriminacije biračkog prava zabranjena tema na državnom i lokalnim javnim servisima.

"Javni servisi se finansiraju iz buđžeta Crne Gore i budžeta lokalnih samouprava, odnosno novcem građana. Primarni zadatak javnog servisa je da pravovremeno i istinito informiše građane, između ostalog i o biračkom pravu, koje je određeno Ustavom Crne Gore i međunarodnim ugovorima. Ni jedan urednik na javnim servisima nije temu diskriminacije i korupcije biračkog prava prepoznao, kao najznačajniju društveno političku temu i posvetio joj samoinicijativno, barem jednu emisiju, kako bi se građani informisali i kako bi se ponudio odgovor na pitanje, ko je nosilac suvereniteta u Crnoj Gori i ko ima pravo da slobodno bira poslanike i odbornike tj. vlast, građani sa pravom glasa ili podnosioci izbornih listi. Na pitanje da li građani imaju pravo na osnovu ustava da slobodno biraju predstavnike u vlasti ili da biraju izborne liste. Ko je vlasnik Crne Gore, građani ili partije? Mogu li se priznati izbori koji nisu izraz volje građana", naveo je Vujičić.

Ocjenjuje da je prosto je nemoguće da urednici, koji i sami idu da glasaju izborne liste, umjesto da slobodno biraju kandidate sa izborne liste, nisu prepoznali diskriminaciju i korupciju biračkog prava, kao najznačajniju društveno političku temu, tim prije što su partije u Crnoj Gori i Srbiji jedine u Evropi, koje su preuzele vlast od građana i umjesto njih biraju poslanike i odbornike.

"Javni servis RTCG je na inicijativu nosioca liste "Dr Vujičić Božidar-Za stvarne promjene" organizovao nekoliko emisija na temu korupcije i diskriminacije biračkog prava, što je nedovoljno da se građani realno informišu od strane stručnih lica, ko je nosilac suvereniteta u praksi, političke partije ili građani. Sve emisije u zadnjih 10 godina na javnom servisu i u privatnim medijima, na temu sistemske korupcije i diskriminacije biračkog prava, organizovane su na inicijativu nosioca liste "Dr Vujičić Božidar-Za stvarne promjene", nijedna na inicijativu nekog urednika na javnom sevisu, zato se može zaključiti da se radi o zabranjenoj temi u Crnoj Gori”, kazao je Vujičić.

“Pored činjenice da su urednici nezavisni u svom radu, ipak navodi na sumnju da urednici izbjegavaju navedenu temu, zato što ne odgovara poslanicima, koji su siguran mandat dobili od partije, ne od građana i ne žele da otvore izborne liste, kako bi građani birali poslanike umjesto podnosilaca izbornih listi i kako bi Crna Gore dobila vlast, koja je izraz volje građana a ne izraz volje nekoliko podnosilaca izbornih listi”, zaključio je.

Bonus video: