Vučević o najavi Spajića da će Crna Gora glasati za rezoluciju: Ne vidim ovo kao prijateljski gest

"Mislim da ta odluka Vlade Crne Gore ali i nekih drugih koji žive u regionu, pokazuje kakakv oni odnos imaju prema Srbiji. Sa takvom odlukom Crne Gore oni će suštinski baciti najmanje trećinu stanovništva Crne Gore koja se izjašnjava kao Srbi", rekao je premijer Srbije

23230 pregleda 189 reakcija 185 komentar(a)
Vučević, Foto: Reuters
Vučević, Foto: Reuters

Ja ovo ne vidim kao prijateljski gest prijateljske države, rekao je predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević komentarišući to što je predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić rekao da će Crna Gora u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) glasati za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

"Crna Gora je naša najbliža država, a kad kažem najbliža mislim istorijski, kulturno, nacionalno narodno. Mi smo najbliže države, neću da kažem istovjetni narodi, dvije države gdje Srbi žive u velikom broju. Ovo je nešto što ne može da se ne komentariše da će narušiti odnos između nas, ali dobro Vlada Crne Gore vodi njihovu nezavisnu politiku", rekao je Vučević gostujući na Televiziji Pink.

"Nije na nama i nemamo pravo da im govorimo kako da rade, oni procenjuju svoje političke interese ali moraju da budu svjesni da ovim potezom i ovom najavom ne čine ništa dobro u odnosu na odnose dvije zemlje", rekao je Vučević.

On je kazao da je Spajiću napisao "hajde da vidimo na djelu vašu prijateljsku politiku prema nama".

"Mi Srbi moramo da razumijemo bol Bošnjaka i stradanja drugih naroda, u Srebrenici se desio stravičan zločin, kao što Bošnjaci moraju da razumiju naš bol za žrtvama u Bratuncu, ili da razumiju naš bol zbog protjerivanja preko 100 hiljada Srba u Sarajevu", rekao je Vučević.

On je kazao da Srbija ne želi da se vrati i da se zakopa u prošlost.

"Mi hoćemo da čuvamo politiku sjećanja, i da imamo taj odnos i prema našim junacima i prema žrtvama. Mislim da ta odluka Vlade Crne Gore ali i nekih drugih koji žive u regionu, pokazuje kakakv oni odnos imaju prema Srbiji. Sa takvom odlukom Crne Gore oni će suštinski baciti najmanje trećinu stanovništva Crne Gore koja se izjašnjava kao Srbi. Nadam se da je Crna Gora svjesna odluke koju donosi", rekao je Vučević.

On je rekao da svi građani Srbije moraju da razumiju šta se krije iza ovoga, a o tome je govorio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Sljedeće će biti tužba protiv Srbije da smo mi počinili genocid, pokušaće da obnove sudske postupke pred međunarodnim sudovima, i da traže ratnu odštetu od nas jer smo mi po njima počinili genocid, mi sada imamo međunarodno priznato u UN da smo počinili genocid u Srebrenici. Interesantno je da nije genocid u nekom drugom dijelu svijeta kad se nešto desi deset puta gore, da nije genocid ono što se desilo u Drugom svjetskom ratu, Jasenovac nije genocid, ali baš ovo što se desilo u jednoj opštini na jednoj opštini jeste genocid", rekao je Vučević.

Poručio je da se tamni oblaci nadvijaju nad Srbijom.

"Ali mi moramo da budemo spremni da vedrog duha i snažne volje se izborimo sa tim", kazao je Vučević.

Bonus video: