Hrvatska upozorila na mogućnost blokade puta Crne Gore ka EU: Prijetnja udaljena, ali ne treba gurati prst u oko

Hrvatska ne protestuje, nego upozorava, jer se sa najavljenom rezolucijom o Jasenovcu još ništa nije ni desilo, kaže izvor iz Vlade. Izvor iz diplomatskih krugova ne vjeruje da će doći do blokade, jer je Hrvatskoj u interesu da Crna Gora uđe u EU. Crna Gora ne želi da se bavi svojom ulogom u Srebrenici, a proteže nadležnost van vlastitih granica, kaže Jadran Kapor

67149 pregleda 306 reakcija 178 komentar(a)
“MVP ne može uticati na pregovore koji su se vodili u Skupštini”: Grlić Radman i Ivanović, Foto: Vlada Crne Gore
“MVP ne može uticati na pregovore koji su se vodili u Skupštini”: Grlić Radman i Ivanović, Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora od Hrvatske juče nije dobila protestnu, već notu upozorenja zbog predloga da Skupština usvoji rezoluciju o Jasenovcu, što je blaža forma, rekao je “Vijestima” izvor iz Vlade.

On je pojasnio da Hrvati ne protestuju, nego upozoravaju, jer se što se tiče najavljene rezolucije o Jasenovcu još ništa nije ni desilo, odnosno obavljen je razgovor koji nije imao ishod.

Lideri parlamentarne većine sastali su se u ponedjeljak u Skupštini, ali nijesu imali konkretne zaključke o rezoluciji o Jasenovcu. Predsjednik Skupštine Andrija Mandić je novinarima nakon sastanka rekao da očekuje da će mnoge stvari biti jasnije nakon sastanka lidera regiona danas u Kotoru, kome će prisustvovati i predstavnici Brisela i Vašingtona.

Hrvatski “Večernji list” juče je objavio da je Hrvatska uručila protestnu notu Crnoj Gori zbog najave Mandića da će politički predstavnici Srba predložiti usvajanje rezoluciju o Jasenovcu u parlamentu, kao svojevrsnu reakciju na rezoluciji o Srebrenici upućenoj Ujedinjenim nacijama. U hrvatsko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova pozvan je otpravnik poslova Crne Gore kojem je uručena nota.

“Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske osuđuje pokušaje da na bilo koji način Hrvatska bude instrumentalizovana u unutrašnje političke svrhe i ističe svoje očekivanje da Crna Gora i njene institucije odustanu od poteza koji bi se na negativan način mogli odraziti na budućnost bilateralnih odnosa, kao i na evropski put Crne Gore”, piše, između ostalog u noti.

Time je Hrvatska indirektno upozorila Crnu Goru da bi, kao članica EU, mogla da blokira njen dalji put, čak i dobijanje Izvještaja o procjeni ispunjenosti preivremenih mjerila (IBAR) za poglavlja 23 i 24 u junu.

Iz Vlade nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” očekuju li da će Hrvatska blokirati pregovore Crne Gore sa EU, ako Skupština usvoji rezoluciju o Jasenovcu. Na pitanja nijesu odgovorile ni partije vladajuće većine – Pokret Evropa sad (PES), Demokrate, Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Socijalistička narodna partija.

Izvor “Vijesti” iz diplomatskih krugova ne vjeruje da će doći do blokade jer, kako kaže, Hrvatska, kao susjedna zemlja, ima snažan interes da Crna Gora uđe u EU. Smatra da se radi o udaljenoj prijetnji susjeda, ali da im ipak ne treba “stavljati prst u oko” i izazivati ovakve reakcije.

“Crna Gora kao srpska krpa”

Glavni urednik “Dubrovačkog vjesnika” Jadran Kapor smatra da je crnogorska rezolucija o Jasenovcu potrebna koliko i rezolucija o Sobiboru ili Zaksenhauzenu, ali Crna Gora ovdje služi kao srpska krpa koja pažnju sa Srebrenice nastoji gurnuti na tuđi teren i drugo istorijsko razdoblje.

“Ta se krpa, ipak, ne želi baviti svojom ulogom u Srebrenici, a proteže svoju nadležnost izvan vlastitih granica i to na samo jednu državu. Recimo, u Beču ima jedan spomenik koji nabraja sve konc-logore pa i one o kojima nikad ništa nisam učio - Boru, Beogradu i sl. Svaki naziv logora na tom spomeniku postavljen je u odnosu na stranu svijeta u kojoj se nalazio. Možda bi nam trebala rezolucija o tome da naše krvave svinjarije nikad više nećemo ponoviti. Ali takvo obećanje nije realno”, rekao je Kapor “Vijestima”.

On kaže da Hrvatska nikad nije negirala zločin i postojanje konc-logora Jasenovac, podsjećajući da svake godine tamo idu hrvatske državne delegacije, postoji spomenik, o tome se uči u školi.

“Jasenovac je nastao u vrijeme jednog nacionalističko-koljačkog sistema koji nikad nije imao većinsku podršku naroda (to nije bio totalitarni sistem jer bi i takav izgrađen na nekim principima, no ovaj je bio baš koljački)”, rekao je.

Podsjeća da hrvatski partizanski pokret nije bio minoran i da su na Sutjesci Dalmatinci brojčano izginuli u apsolutno najvećem broju (a Crnogorci u relativnom, u odnosu prema broju stanovnika i broju prisutnih snaga).

“Jasno je da ima redikala koji tvrde svakojake gluposti. To je štetno za Hrvatsku i rado se koristi da bi se Hrvatska povezala sa NDH. Hrvatska i u Ustavu svoje pravo na državnost temelji i na antifašizmu, a izričito nasuprot NDH”, naveo je Kapor.

Ipak, smatra da je Hrvatskoj u interesu da Crna Gora uđe u EU i da je hrvatskim zvaničnicima jasno gdje bi Crna Gora bila danas da nije članica NATO-a.

“Zato ne vjerujem da će blokirati, nego da će pomagati Crnoj Gori na evropskom put kojeg je i sama morala proći. Tu nema prečica pa je potpuno sigurno da IBAR više zavisi od Crne Gore nego od Hrvatske”, poručio je.

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je juče da od crnogorskog kolege Filipa Ivanovića nije dobio garancije da rezolucija o Jasenovcu neće biti usvojena, zbog čega su odlučili da upute protestnu notu. On je novinarima na samitu EUSAIR-a u Šibeniku rekao da je noti prethodila komunikacija između njega i Ivanovića, s kojim, kako je kazao, ima jako dobru saradnju.

“Izrazio sam čuđenje i zabrinutost zbog toga što se uopšte i raspravlja o deklaraciji o Jasenovcu koju bi navodno crnogorski parlament trebalo da usvoji do kraja sedmice na predlog predsjednika Andrije Mandića. Zapitao sam se kakav je to istorijsko - politički kontekst i razlog zbog čega to Crna Gora radi. Kazao sam da usvajanje takve rezolucije, koja je nama čudna i za koju smatramo da se politizuje i zloupotrebljava za unutrašnja politička nadmetanja u Crnoj Gori, da će se negativno odraziti na evropsku put Crne Gore, ali naravno i na naša bilateralna i otvorena pitanja”, rekao je Grlić Radman.

On je ocijenio da se rezolucija o Jasenovcu donosi u kontekstu Rezolucije o Srebrenici UN i vjerovatno se hoće “defokusirati Srebrenica, a politizovati Jasenovac i manipulisati žrtvama”.

Ivanović je odgovorio da je hrvatskom kolegi kazao da Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) ne može uticati na pregovore koji su se vodili u Skupštini i s druge strane, uvjerio ga da niko u Crnoj Gori ne dovodi u vezu zločine u Jasenovcu s kolektivitetom hrvatskog naroda ili s Hrvatskom.

Demokratska partija socijalista (DPS) ocijenila je da je nota Hrvatske posljedica ponašanja vladajuće koalicije koja zbog čuvanje fotelja dopušta Mandiću i Milanu Kneževiću da namjerno razbijaju dobrosusjedske odnose Crne Gore i da podrivaju evropski put države.

Kapor: Razlika je između odnosa Hrvatske prema "svojim" zločinima, i Srbije i Crne Gore

Jadran Kapor kaže da je razlika između hrvatskog odnosa prema Jasenovcu i srpskog, odnosno crnogorskog prema Srebrenici, Štrpcima, Morinju ili Bileći je prilično očita.

"Pritom ne govorim o stavovima građana, nego o stajalištu države. Sjetite se da je crnogorski ministar pravde izbačen iz partije (PES) jer je napad na Dubrovnik okarakterizirao kao zločin i rekao da će se zalagati za kažnjavanje krivaca. Crna Gora nije Njujork - vi krivce poznajete poimenično".

On je rekao da će otac premijerovog šefa kabineta dobiti ulicu u Pljevljima jer je poginuo u Ravnome "dok su njegovi saborci tamo rušili i palili kuće".

"Nije poginuo u borbenim djelovanjima jer je u selu ostala samo starčad, nego je poginuo dok su njegovi saborci u Ravnome činili ratne zločine", naveo je Kapor.

Ako se, kako kaže, on tome protivio, onda neka se tako i predstavi, a ne da je ubijen od snajperskog metka jer protivničkog snajpera nije bilo barem na 10 km avio linije.

"U vrijeme njegove smrti nastala je pjesma 'Sva se sela, sva se sela malo nakrivila/samo Ravno, samo Ravno leži vodoravno'. Tu je razlika u odnosu države prema zločinu", kazao je.

Bonus video: