Eraković: Vlast želi politički podobne članove Savjeta ASK-a

On je podsjetio da je prije godinu tadašnja parlamentarna većina bila u obavezi da izabere članove Savjeta ASK-a

1749 pregleda 13 komentar(a)
Jevto Eraković, Foto: DPS
Jevto Eraković, Foto: DPS

Odbor za antikorupciju nije danas glasao za predlog liste kandidata za članove Savjeta Agencije za za sprečavanje korupcije (ASK), rekao je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Jevto Eraković, dodajući da aktuelna vlast želi da izabere politički podobne kandidate.

„Članovi Odbora nijesu glasali za predlog liste kandidata članova Savjeta ASK-a, već su proces tim činom vratili na početak“, rekao je Eraković na konferenciji za novinare.

On je podsjetio da je prije godinu tadašnja parlamentarna većina bila u obavezi da izabere članove Savjeta ASK-a.

"Međutim vidjeli smo neprincipijelni i nezainteresovani pristup tadašnje parlamentarne većine i nije došlo do izbora članova Savjeta“, dodao je Eraković.

Prema njegovim riječima, predstavnici vlasti su utvrdili da nemaju većinu u komisiji, već da žele da izaberu kandidate koji njima odgovaraju po političkoj pripadnosti.

Eraković je kazao da je predloženo da Odbor raspiše novi oglas za izbor članova komisije koji će da biraju članove Savjeta.

Prema riječima Eraković, to vjerovatno urađeno sa namjerom da se biraju Komisiju sve dok ne zadovolje potrebe trenutne vlasti i da potom budu izabrani članovi Savjeta Agencije „koji su adekvatni po njihovim mjerilima“.

"Na djelu je ne samo politički skandal nego nešto što šalje negativnu poruku o spremnosti Crne Gore za ispunjavanje svih preduslova za priključivanje i ostvarivanje napretka na putu ka Evropskoj uniji“, rekao je Eraković.

On je kazao da su aktuelnoj vlastu „puna usta priče o Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila, o velikom napretku“.

„Ali čini mi se da je suština samo jedna - da je tobožnji napredak ka EU, povezan isključivo sa ispunjavanjem njihovih političkih zadataka i definisanjem profila ličnosti koji će realizovati njihove političke zahtjeve“, rekao je Eraković.

On je dodao da takva praksa postoji nažalost i u tužilaštvu, sudstvu, a sada je na redu i ASK.

„Po najavama sljedeće institucije koje treba politički upodobiti su Državna izborna komisija i Državna revizorska institucija“, kazao je Eraković.

On je rekao da im u političkom smislu odgovaraju takvi potezi aktuelne vlasti koji pokazuju potpuni nedostatak želje da država ide naprijed.

"Ali sa druge strane, kao ljudima koji žele dobro svojoj državi, ovo predstavlja presedan i ilustruje put kojim država ide u ovom trenutku“, kazao je Eraković.

Prema njegovim riječima, njihova obaveza je da skrene pažnju i domaćoj i međunarodnoj javnosti na ono šta se desilo u Skupštini i da saopšte da ne žele da učestvuju u, kako je naveo, urušavanju Crne Gore.

Odgovarajući na pitanje koliko bi još vremena Agencija mogla biti bez Savjeta, Eraković je rekao da je to pravo pitanje ali za one koji opstruiraju kompletan proces.

On je podsjetio da su imali mogućnost da od tri kandidata izabru one koji zadovoljavaju uslove i da je komisija izabrala dva.

„To je bio dobar početak, i da smo danas izabrali dva, i raspisali konkurs, pretpostavljam da bismo u roku od mjesec bili u prilici da izabremo još tri člana Savjeta ASK-a i da tu instituciju tako osposobimo za normalan rad“, rekao je Eraković.

Prema njegovim riječima, na ovaj način taj proces se prolongira i to je očigledno.

„Mnogo su važniji politički ciljevi i mnogo je važnije uspostaviti političku kontrolu nad ASK-om nego da se odblokira njen rad“, zaključio je Eraković.

Bonus video: