Milović za "Vijesti": Poslije izbora samo s građanskim partijama

Dogovor o programskim prioritetima moguć, jer je konačno vrijeme da opština izađe iz unutarpartijskih obračuna Budva ima gotovo identičan broj zaposlenih kao Podgorica, i to najbolje svjedoči o razmjerama partijskog zapošljavanja

45056 pregleda 77 reakcija 68 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Demokratska partija socijalista (DPS) može sarađivati sa svim građanskim listama koje nastupaju na izborima u Budvi, poručio je nosilac liste te stranke na predstojećim izborima u toj opštini Nikola Milović, rekavši da vjeruje da će, nakon osam godina, DPS ponovo biti dio vlasti u prijestonici turizma.

On je u intervjuu “Vijestima” rekao da je u posljednjih osam godina Budva postala neprepoznatljiva i da je danas 11. po visini zarada u državi, da su sportski klubovi ugašeni, kulturni život ne postoji, zelenilo se ne održava, a stanje komunalnog reda je katastrofalno.

“Takođe, Budvu danas zaobilaze svi ozbiljniji investitori, a umjesto uspjeha na svim poljima, grad je postao poprište kriminalnih obračuna kojim upravljaju političke kabadahije koje nas, zbog borbe za fotelje i goli interes, vode na izbore treći put u četiri godine”, rekao je.

Milović je ocijenio da izborni slogan njegove liste “Budva može bolje”, nije samo politička fraza, “već prije svega odraz istinskog osjećaja građana koji su svjesni da Budva može i mora mnogo bolje”.

“Naša lista nudi pobjednički politički program ‘Čista desetka’ kojim smo predvidjeli modernizaciju kultnog gradskog bazena Pizane, revitalizaciju Luke, izgradnju novog šetališta i glavnog gradskog pozorišta. Takođe, izgradićemo glavni gradski park i dnevnu bolnicu sa poliklinikom. U ekonomskom smislu, dodijelićemo po 10.000 eura bespovratnih sredstava izdavaocima privatnog smještaja za podizanje nivoa kvaliteta usluge i bolje kategorizacije, smanjićemo nivo poreza na nepokretnost za 20 odsto, zalagaćemo se za vraćanje stope PDV-a u ugostiteljstvu na sedam odsto, a za razvoj ženskog preduzetništva i zanata izdvojićemo milion eura”, naveo je.

Tvrdi da će pomoći sugrađanima da dobiju pravično obeštećenje za oduzetu zemlju na teritoriji opštine Budva, a planiraju i osnivanje posebnog opštinskog organa za podršku i pomoć građanima Budve pri legalizaciji objekata.

DPS nije u Budvi na vlasti osam godina, da li ste spremni na postizborne koalicije i koje su to liste sa kojima ste spremni da razgovarate? Koja od dvije frakcije eks DF-a, koje imaju posebne liste, Vam je programski bliža i sa kojom ste spremni na pregovore?

Ono oko čega vjerujem da je većina građana Budve saglasna, a što će, siguran sam, pokazati i rezultati predstojećih lokalnih izbora, je da je vrijeme za promjenu vlasti u Budvi. Lista koju predvodim će biti pobjednik izbora i vjerujem da nemamo spora da treba poštovati osnovna demokratska pravila koja jasno upućuje da onaj ko osvoji najviše glasova građana treba da vodi grad u naredne četiri godine. U tom kontekstu, jasno je da DPS može sarađivati sa svim građanskim listama koje nastupaju na ovim izborima, te da ćemo uz dogovor o programskim prioritetima formirati stabilnu i ozbiljnu vlast koja će riješiti postojeće probleme u gradu. Vjerujem da je takav dogovor moguć, jer je konačno vrijeme da Budva izađe iz unutarpartijskih obračuna i da građani zaslužuju gradsku upravu koja će biti najuspješnija u Crnoj Gori i koja će Budvu pozicionirati tamo đe joj je i mjesto - kao glavni grad Crne Gore i Mediterana.

Budva se suočava sa većim problemom urbanističkog haosa, koji iz godinu u godine, dok su se mijenjale vlasti, postaje sve izraženiji. Vidite li mogućnost sanacije prostora?

Kad govorimo o već napravljenoj šteti po javni prostor, iz našeg programa možete se uvjeriti da će nova gradska uprava svo stečeno znanje uložiti u humanizaciju prostora, rekonstruisaćemo postojeće i formirati nove zelene površine i u svim djelovima grada obezbijediti sadržaje koji nedostaju, budući da razvoj infrastrukture nije adekvatno ispratio nagli urbanistički razvoj. Budva će dobiti nova parking mjesta, javne garaže, još jednu predškolsku ustanovu, dnevnu bolnicu…

Urbanistički haos koji je, nažalost, posljednjih godina postao glavno obilježje Budve, moguće je i trajno sanirati kroz program uređenja prostora, koji obuhvata izradu novih, izmjene i dopune postojećih planskih dokumenata i kroz program uređenja građevinskog zemljišta kojim bi se, u skladu sa Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata, utvrdila dinamika uređenja prostora, izvori finansiranja, rokovi, mjere za sprovođenje planskog dokumenta, naročito za komunalno opremanje građevinskog zemljišta. Kvalitetno koncipiran program mora biti usklađen sa Odlukom o budžetu opštine, planskom i projektnom dokumentacijom kojom je regulisana ova oblast u pogledu planiranja, uređenja zemljišta, izgradnje objekata. Programom se definišu aktivnosti i preciznije utvrđuje plan korišćenja sredstava prema namjeni. Ovo ne ostavlja prostor za bilo kakve buduće zloupotrebe.

Veliki dio opštinske imovine je uzurpiran, neke atraktivne nekretnine su u bescijenje prodate. Koji je vaš plan da Opština postane zaista domaćin i povrati izgubljeno?

Zaštitno lice crnogorskog turizma Sveti Stefan već četiri godine dočekuje turiste zaključan. Budva i Crna Gora trpe enormnu štetu zbog neodgovornosti i nemarnosti koja je pokazana prema najposjećenijem dijelu budvanske rivijere, što nanosi ekonomske gubitke i ugrožava reputaciju Budve na globalnoj turističkoj mapi. Naš program posvećen je ponovnom oživljavanju ovog čuvenog grada-hotela. Upravo to je pokazatelj kako namjeravamo da se izborimo sa nedomaćinskim odnosom koji je aktuelna vlast pokazala prema javnom dobru našeg grada. Svaki dio imovine koji je moguće vratićemo Budvi. Upravo zato ćemo oživjeti plažu Pizana, gradski bazen, budvansku luku, vratiti Pjesmu Mediterana, obezbijediti posebne povoljnosti i popuste za građane Budve, valorizovati budvanska sela i zaleđe i još mnogo toga.

Opština Budva sa svojim preduzećima ima najglomazniji aparat, sa više od dvije hiljade zaposlenih. Kako vidite rješavanje ovog problema i stvaranja efikasne i funkcionalne administracije?

Da, Opština Budva na današnji dan ima osam puta manje upisanih birača nego, recimo, Podgorica, a gotovo identičan broj zaposlenih. Vjerujem da to najbolje svjedoči o razmjerama partijskog zapošljavanja i brutalnoj zloupotrebi funkcija u cilju ostvarivanja partijskih interesa. Ipak, to nije ključni problem. Osnovni problem je nesposobna uprava grada koja nije uspjela da napravi efikasan i funkcionalan sistem. Nije ga mogla ni napraviti kad su ovo treći izbori u posljednje četiri godine koji su posljedica međusobnih uvreda i borbe za fotelje.

Zbog toga je vrijeme za promjene. Kao predsjednik opštine napraviću funkcionalan opštinski sistem u kojem će svi zaposleni imati jasne i precizne zadatke. Takođe, obećavam da će Budva biti grad sa najvećom prosječnom zaradom i da neće biti bilo kakvog revanšizma. U opštini Budva radiće svi oni koji imaju znanje kako da doprinesu razvoju opštine i uopšte me ne interesuje ko kojoj političkoj opciji pripada.

Napravićemo zonu za noćni provod

Jedan od problema je i komunalni red, od problema buke pa do nekontrolisanog zauzimanja javnih površina. Da li vidite rješenje?

Kako bismo zadržali epitet idealnog mjesta za odmor svih generacija, plan nam je da napravimo zonu za noćni provod i mlade, ono po čemu je Budva od vremena nastanka komercijalnog turizma bila prepoznatljiva. Na ovaj način u velikoj mjeri ćemo ograničiti zonu buke. Pojačaćemo redovne kontrole komunalnih službi i insistirati na ugradnji limitatora buke u svim ugostiteljskim objektima.

Posvetićemo se i drugim komunalnim problemima. Nivo čistoće u gradu mora se značajno unaprijediti, a sve javne površine koje su zauzete bez odgovarajućih rješenja nadležnih opštinskih organa biće vraćene onima kojima pripadaju - građanima.

Bonus video: