Kabinet Spajića: Prihvatanje amandmana je uspjeh za crnogorsku diplomatiju i pobjeda za sve narode u regionu

Dodaju da je Crna Gora kroz intenzivnu diplomatsku korespondenciju i značajne napore uspjela da usaglasi dvije amandmanske formulacije kojima se nedvosmisleno ističe da je krivična odgovornost pod međunarodnim pravom individualizovana

15243 pregleda 32 reakcija 21 komentar(a)
Foto: Arhiva Vijesti
Foto: Arhiva Vijesti

Veliki uspjeh za crnogorsku diplomatiju i pobjedu za sve narode u regionu predstavlja to što su prihvaćeni amandmani Crne Gore na Rezoluciju o Međunarodnom danu sjećanja i pomena genocida u Srebrenici 1995, saopštili su iz Kabineta predsjednika Vlade.

"Premijer Milojko Spajić je, podsjećamo, ovim povodom kazao i da je u konačnom tekstu suština amandmana sačuvana, te da vjerujemo da je to dodatni doprinos regionalnom pomirenju i dobrom odnosu između Srba, Bošnjaka i svih drugih naroda na Balkanu. Naime, amandmani koje je Crna Gora uputila predlagačima imaju za cilj da doprinesu otklanjanju iskrivljenih i pogrešnih interpretacija i spriječe nerazumijevanje i dalju politizaciju ovog pitanja", rekli su iz Spajićevog Kabineta.

Dodaju da je Crna Gora kroz intenzivnu diplomatsku korespondenciju i značajne napore uspjela da usaglasi dvije amandmanske formulacije kojima se nedvosmisleno ističe da je krivična odgovornost pod međunarodnim pravom individualizovana i da ne može biti pripisana nijednoj etničkoj ili vjerskoj ili drugoj grupi ili zajednici u cjelini, te da je nepokolebljiva posvećenost očuvanju stabilnosti i njegovanju jedinstva u različitosti u Bosni i Hercegovini.

"Napori i djelovanje naše diplomatije utemeljeni su isključivo na prijateljskom i pomiriteljskom pristupu. Uvjereni smo da rezultati koje postižemo, kako na unutrašnjem tako i na vanjskopolitičkom planu, jasno odražavaju našu proaktivnost i posvećenost napretku Crne Gore i cijelog regiona", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: