Okupljanje zbog Rezolucije o Srebrenici: "Nadam se da će referendum biti opet i pokazati da nas je više"

Okupljeni su nosili zastave Srbije, Rusije, crveno-plavo-bijele trobojke bez grba, crkvene zastave sa četiri ocila kao i trobojke sa grbom Petrovića koje su se koristile u vrijeme Kraljevine Crne Gore

228971 pregleda 987 reakcija 477 komentar(a)
Sa okupljanja, Foto: Boris Pejović
Sa okupljanja, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.05.2024. 22:04h

Ispred zgrade Vlade Crne Gore u Podgorici večeras je održano okupljanje građana u cilju izražavanja nezadovoljstva zbog najave izvršne vlasti da će Crna Gora u Ujedinjenim nacijama (UN) podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Građani su se okupili na uglu Karađorđeve ulice i bulevara Stanka Dragojevića.

okupljanje zbog Rezolucije o Srebrenici
foto: Aljoša Turović

Okupljenima se obratila Lidija Maraš.

Maraš
Marašfoto: Aljoša Turović

"Okupili smo se povodom sramne rezolucije koja želi da nas označi genocidnim. Budimo dostojni potomci da bi bili dostojni preci", kazala je ona.

Zdravko Nišavić je kazao da ako Crna Gora bude glasala za rezoluciju, sjutra će se okupiti u još većem broju.

"Mi nismo genocidan narod, niti narod koji je nekom učinio nažao", istakao je Nišavić.

On je, između ostalog, naveo da ova rezolucija "provocira nove sukobe i nezadovoljstva na Balkanu".

Nišavić je naveo da su se okupili da bi pomogli onima "koje su doveli na vlast".

Okupljeni su skandirali "izdaja, izdaja".

Nišavić je takođe kazao da je "postojanje genocida potvrdio sud koji je uništio dokaze o trgovini organa srpskih civila".

"Cilj rezolucije je da se za ratna razaranja okrivi samo jedan narod", kazao je Nišavić i dodao da će, ukoliko se ona usvoji, tražiti i da se usvoji rezolucija o genocidima nad srpskim narodom u Hrvatskoj, BiH, Kosovu.

Sara Raičević je izvela pjesmu "Vila sa Košara" i izrecitovala "Krvavu bajku" Desanke Maksimović.

Novica Đurović je premijeru Milojku Spajiću poručio da je "došao niotkuda" na talasu borbe protiv Mila Đukanovića, a sada "ušao u njegove čizme".

"Đukanoviću je za Crnu Goru bilo dobro ono što je za njega dobro", kazao je on i dodao da je sa Spajićem "ista situacija".

Đurović je istakao da su kreatori ovoga zapadne zemlje, a da je Spajića "srpski narod doveo na vlast".

"Iznevjeri njih, kao što si i nas. Mi smo navikli da danas pričaš jedno, a sjutra drugo. Navikni i njih", rekao je Đurović.

On je Spajiću poručio da "rezolucija može proći i bez glasa Crne Gore", ali da ako Crna Gora glasa za nju "očekuje narod na svakom koraku države".

Milutin Mirjačić, direktor Osnovne škole "Bajo Pivljanin" u Plužinama je rekao da je došao da se obrati "predsjednicima Vlade i Republike jer državu ne priznaje".

Mirjačić
Mirjačićfoto: Boris Pejović

"Nadam se da će referendum biti opet i pokazati da nas je više", kazao je Mirjačić.

Mirjačić
Mirjačićfoto: Aljoša Turović

On je istakao da su im "mnogi Srbi dali glasove da ne bi došlo do krvoprolića u Crnoj Gori".

Okupljeni su skandirali "ostavke".

"Ja ne prihvatam ni individualnu krivicu. Niko nije odgovarao za ubistva Srba", rekao je on i dodao da vlast u Crnoj Gori ne sluša glas "crkve, mitropolita, naroda".

Mirjačić je podsjetio na litije koje je predvodio pokojni mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i istakao da "samo treba da slijede njegov put".

"Nije rješenje rušenje, nisu rješenje blokade, ali možda ćemo biti primorani na to", istakao je Mirjačić i kazao da poziva sve one koji su učestvovali na litijama da im se pridruže.

On je istakao da je naklonjen Rusiji i istoku.

Okupljeni su skandirali "Rusija, Rusija".

"Jakov Milatović je došao iz inostranstva i rekao da je došao da pomogne srpskom narodu. Vidim kako mu pomaže. Svako ko radi za strane službe, treba da odgovara pred svojim narodom", istakao je Mirjačić.

Na spominjanje predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, okupljeni su skandirali "izdaja, izdaja".

Petar Vuković izrecitovao je pjesmu "Srpski narod nije genocidan".

Vuković
Vukovićfoto: Aljoša Turović

"Neka živi Republika Srpska, neka živi vaskoliki, mnogo stradali rod srpski", kazao je Vuković.

Organizatori su pozvali okupljene da se sjutra okupe na istom mestu u 16 časova gdje će se čekati izglasavanje rezolucije.

Okupljeni su nosili zastave Srbije, Rusije, crveno-plavo-bijele trobojke - bez grba, crkvene zastave sa četiri ocila kao i trobojke sa grbom Petrovića koje su se koristile u vrijeme Kraljevine Crne Gore.

Skupu su prisustvovali i potpredsjednik Opštine Berane Mladen Premović poslanik Ujedinjene Crne Gore (UCG) Vladimir Dobričanin i predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić i predsjednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković, nosilac liste "Budva naš grad" na lokalnim izborima u Budvi Nikola Jovanović.

Veliki broj policajaca sa opremom za razbijanje protesta nalazi se u dvorištu između zgrade Vlade Crne Gore i zgrade Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Uniformisana policija ispred zgrade Vlade
Uniformisana policija ispred zgrade Vladefoto: Mihailo Jovović

Barikade ispred zgrada najviših državnih organa obezbjeđuje uniformisana policija.

okupljanje zbog Rezolucije o Srebrenici
foto: Mihailo Jovović

Iz Uprave policije (UP) su ranije danas kazali da okupljanje ispred Vlade nije prijavljeno.

okupljanje zbog Rezolucije o Srebrenici
foto: Mihailo Jovović

Organizatori skupa su: Srpski kulturni centar "Patrijarh Varnava", Srpski kulturni klub "Sveti Sava", Srpsko društvo Sveti Sava iz Bijelog Polja, Udruženje poštovalaca učesnika oslobodilačkih ratova 1912-1918, NVO "Herceg" – Pljevlja, NVO "Srpska nit", NVO "Božuri", NVO "Stupovi", NVO "Miholjski zbor", NVO "Serdar" i Noćni vukovi.

"Pozivamo sav slobodoljubiv narod Crne Gore koji je sa nama čuvao svetinje i duže od godinu dana bio u litijama da nam se priključi ispred Vlade Crne Gore u Podgorici 22. maja od 19 časova, kako bismo poslali poruku onima koje smo tada podržali nadajuću se pravdi i za srpski narod", naveli su ranije u izjavi za portal IN4S organizatori protesta.

Oni su poručili da "podnošenjem predloga rezolucije o genocidu u Srebrenici, ova Vlada na čijem je čelu Milojko Spajić na najgrublji način je pokazala da ne uvažava upravo žrtve srpskog naroda i da poništava sve vrijednosti naše trodecenijske borbe".

"Ne pristajemo na nastavak servilne politike koju je trasirao Milo Đukanović a danas nastavljaju neki drugi. Naša nacionalna dužnost je da se odupremo još jednom pokušaju da nam se nametne kolektivna krivica kao narodu", rekli su organizatori skupa.

Skup su podržale i političke partije - Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora i Slobodna Gora.

UP je ranije danas saopštila da će snimati to okupljanje, od 18 časova do završetka okupljanja.

Kako su istakli, shodno procjeni rukovodioca obezbeđenja od 18 časova sljedeće ulice će biti zatvorene za saobraćaj: od Bulevara Stanka Dragojevića do Bulevara Svetog Petra Cetinjskog, od Bulevara Svetog Petra Cetinjskog i od zgrade Stare Vlade Crne Gore do starog grafičkog.

"Imajući u vidu da se radi o protestu i pozivu na okupljanje koji se organizuje suprotno odredbama Zakona o javnim okupljanjima i priredbama, pozivamo građane da svojim ponašanjem i postupcima doprinesu očuvanju stabilnog reda i mira prilikom održavanja istog. Pripadnici Uprave policije će preduzeti sve zakonom propisane mjere i radnje u cilju sprečavanja vršenja krivičnih djela i prekršaja, te obezbjeđenja stabilnog javnog reda i mira, te lične i imovinske sigurnosti svih građana", piše u saopštenju UP.

Bonus video: