SO Herceg Novi: Kreditno se zadužili za kolektor kojim nisu zadovoljni

Predsjednik Opštine Stevan Katić je poručio da u ovom projektu "tek treba utvrditi propuste i odgovornost“ .
166 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.06.2017. 12:42h

Odbornici SO Herceg Novi danas su, uprkos brojnim primjedbama i kritikama, jednoglasno usvojili izmjene Odluke o zaduživanju Opštine kod KfW banke u iznosu od 10 miliona eura za završetak projekta kanalizacionog kolektora, kao i za nove projekte u oblasti vodosnabdjevanja. Rok otplate kredita je 15 godina sa grejs periodom od 5 godina.

Potpredsjednica Opštine Danijela Đurović je objasnila da je odluku o zaduživanju usvojio lokalni parlament prethodne vlasti (DPS, Izbor) krajem 2016 godine i da su sada izmjenjeni neki tehnički detalji. Za završetak kolektora biće izdvojeno, 2,3 miliona kreditnih sredstava, a za nove projekte u oblasti vodosnabdjevanja u opštini 7,5 milona eura.

„Kanalizacioni kolektor na kome su radovi počeli 2012 godine, ni poslije 59 mjeseci nije završen, iako je ugovorom bilo predviđeno da projekat bude u funkciji za 18 mjeseci. Izvođač – tuska firma Celtikcioglou tvrdi da je završeno 94 odsto posla, u što sumnjam“, kazala je Đurović i najavila da će lokalna vlast angažovati firmu koja će raditi na definisanju i ispitivanju izvedenih radova.

Odbornik Savo Marić (Novska lista) je konstatovao da je ugovor o gradnji kolektora „vezao ruke“ lokalnoj upravi i pitao ko je odgovoran za takav štetan ugovorkoji nije zaštitio interes opštine.

Odbornici dovedeni u situaciju, da „biraju“ između kredita o kome nisu imali vremena da se podrobnije upoznaju i ekološke katastrofe, ako ne donesu odluku o zaduživanju, ustvrdila je dbornica DF Simonida Kordić . Misli da bi o ovakvim i sličnim projektima trebalo organizovati „male referendume“, kako bi se čuo i glas građana.Odbornici Mirko Džuović I Nenad Sekulić iz Demokrata, Jovan Subotić i Stefan Vukićević iz Novske liste , Žarko Krunić iz DF i Vesna Samardžić iz SNP iznijeli su brojne zamjerke na kvalitet izvedenih radova, na koje prisutni predstavici Vodakoma koji je zadužen za implementaciju projekta , nisu imali odgovore.„Mi smo se pripremili samo da obrazložimo finasijski dio koji se odnosi na ugovor o zaduženju od 10 miliona“, kazala je Radmila Petrović iz Vodacoma.

Predsjednik Opštine Stevan Katić je poručio da u ovom projektu „tek treba utvrditi propuste i odgovornost“ .

Odbornici su dali saglasnost program rada i finasijski plan TO za ovu godinu. Većina odbornika je, uz dosta kritike na ponuđene dokumente , istakla, da je saglasnost za njihovo usvajanje iznuđena, jer bi u protivnom rad TO bio onemogućen.

To je od marta ove godine u blokadi i onemogućen joj je rad, jer nisu usvojeni program rada i finasijski plan.

"Ovog ljeta ćemo, zbog blokade realizovati samo 20 odsto onoga što smo planirali“, pojasnila je VD TO Ana Stanišić.

Kordić: Da li su Demokratama važniji stranački ili interesi građana

Simonida Kordić odbornica DF je zamjerila koalicionim kolegama iz Demokratske Crne Gore da su im stranački interesi važniji od interesa građana. „Na sinoćnjim konsultacijama oko projekta kolektora i kredita za njegov završetak, nisu bile kolege iz Demokrata. Rečeno nam je da su u Mojkovcu“, kazala je Kordić i poručila da se „iz Herceg Novog ne može voditi kampanja u Mojkovcu“. Odbornik Demokrata Mirko Džuović je tvrdio da su oni dolazili , ali da se u sali gdje je bio zakazan sastanak, održavao neki drugi skup.

Galerija

Bonus video: