Šahmanović poništio takse da dovede ulagače

Šahmanović tvrdi da se optužnica zasnivala na samo jednom dokumentu Sekretarijata
79 pregleda 22 komentar(a)
Orhan Šahmanović, Foto: Savo Prelević
Orhan Šahmanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.03.2017. 14:34h

Gradonačelnik Plava Orhan Šahmanović tvrdi da je na jednogodišnju kaznu zatvora osuđen zbog namjere da dovede investitore u Plav, navodeći da se optužnica protiv njega zasnivala samo na jednom dokumentu.

Viši sud u Podgorici osudio je Šahmanovića na godinu dana zatvora, jer je zloupotrebio položaj i nezakonito oslobodio plaćanja uređenja građevinskog zemljišta investitore Sadri i Šabana Mehaja, čime je oštetio Opštinu za 11. 952 eura. Na zatvorsku kaznu od 10 i osam mjeseci osuđeni su službenici u Opštini Tahir Đonbaljaj i Jovan Lončarević.

“Zapošljavanje novih ljudi je jedini motiv i razlog zbog kojeg sam odlučio da ove investitore oslobodim obaveze plaćanja nadoknade za uređenje građevinskog zemljišta u visini od 2.196 eura, uz uslov jednokratne uplate, ili 2.745, u slučaju da plaćaju u ratama. To je jedina šteta koju sam nanio budžetu Opštine Plav”, kazao je Šahmanović, ističući da je optužnica zasnovana na osnovu rješenja Seketarijata za uređenje prostora i imovine na koju je svojeručno upisao da investitori ne moraju da uplate za uređenje građevinskog prostora.

“Ručno ispisani tekst na ovom rješenju kojim se investitor oslobađa obaveze plaćanja nadoknade sam svojeručno potpisao i opečatio, navodeći kao razlog činjenicu da investitori ulažu kapital od preko 500 hiljada eura”.

Na rješenju Sekretarijata, u koje su “Vijesti” imale uvid, Šahmanović je dopisao da se investitori oslobađaju plaćanja takse “računajući investicije stranog investitora i znajući da objekat ima građevinsku i upotrebnu dozvolu”.

Šahmanović tvrdi da je realizacijom te investicije bila predviđena izgradnja manjeg hotela i marketa u centru Gusinja, u kojima je trebalo da bude zaposleno 10 radnika.

“Smatram da je ovoj i svim dosadašnjim vlastima u Crnoj Gori glavni problem što se predsjednik opštine drznuo da dovede nove investitore i omogući radna mjesta mladima, a time i njihov opstanak na ovim prostorima. Vjerovatno je njihov cilj iseljavanje stanovništva sa ovih prostora protiv čega će se opštinska vlast još jače boriti ne plašeći se namještenih i dirigovanih sudskih postupaka”, kazao je on.

Iz Bošnjačke stranke juče nijesu komentarisali presudu Šahmanoviću.

Bonus video: