Opozicija u Danilovgradu o milionskom zaduženju: Harač koji će plaćati djeca

Opozicionari rekli da nisu protiv izgradnje kanalizacionog sistema, ali da se pitaju može li Opština izdržati ta zaduženja
87 pregleda 2 komentar(a)
Branislav Đuranović, SO Danilovgrad, sjednica, Foto: Jelena Jovanović
Branislav Đuranović, SO Danilovgrad, sjednica, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 28.12.2016. 09:46h

Danilovgradski odbornici usvojili su juče odluku da se zaduže za 5,2 miliona eura, od kojih polovinu neće vraćati građani te opštine već Vlada.

Odbornici SNP-a i PZP-a ocijenili su da je ta odluka nezakonita.

Jelena Radenović (SNP) rekla je da ta partija neće podržati nezakonitu Odluku o zaduženju za izgradnju kolektora koja “predstavlja harač koji će plaćati naša djeca”.

Danilovgradski odbornici su 2010. godine sa Njemačkom bankom za razvoj potpisali ugovor za izgradnju kanalizacionog sistema. Taj projekat do danas nije realizovan, a lokalni čelnici tvrdili su da će kredit od skoro 5,3 miliona platiti Vlada.

“Pošto ste već ugovorili neke radove koji treba da se plate, predstavnici Vlade su nas natjerali da od 5.350.000, 2.675. 000 eura naplatite od građana, a ostatak će Vlada potrošiti negdje drugdje. Saglasnost Vlade je neophodna za zakonito donošenje ove odluke, kao i procjena da li naš budžet može izdržati novi kredit. Ta saglasnost nije data, a građani to treba da znaju kako bi pravilno razumjeli izjave naših čelnika koji se stalno zahvaljuju predstavnicima Vlade. SNP neće podržati ovu odluku, jer je nezakonita i predstavlja harač koji će otplaćivati naša djeca i unuci. Oni će to morati da rade jer današnja vlast nije sposobna da se kod svoje Vlade izbori za ono što joj pripada”, kazala je odbornica SNP-a Jelena Radenović.

Odbornik PZP-a Drago Šćepanović kazao je da ta partija nije protiv izgradnje kanalizacionog sistema, ali da se pitaju mogu li sve te kredite izdržati nejake opštinske finansije.

Manje rasprave izazvala je Odluka o usvjanju Budžeta za narednu godinu, za koji su opozicioni odbornici kazali da je potrošački, jer je od planiranih 5.270.000 eura samo 21 odsto planiran za kapitalne investicije. Predsjednik Opštine Branislav Đuranović i odbornik DPS-a Jovan Marković kazali su da je budžet jasan, valjano pripremljen i da ga treba podržati.

Bonus video: