navigacija Naslovnica Premium

OTL POBOLJŠAO PONUDU

17.5.2017 19:53

Poljaci sad traže samo dio Luke Bar za 8,5 miliona

U modifikovanoj ponudi navodi se da je OTL spreman da se odrekne dijela imovine i da poveća investicije za milion eura

Poljaci sad traže samo dio Luke Bar za 8,5 miliona OTL bi sada da investira 15,1 milion eura: Luka Bar
Foto: Anto Baković Autori: Biljana Matijašević, Milorad Milošević

Poljska kompanija OT Logistic uputila je Vladi i Savjetu za privatizaciju izmijenjenu ponudu za preuzimanje osnovne djelatnosti Luke Bar. Oni, kako saznaju “Vijesti” nude, kao i ranije, cijenu od 8,52 miliona eura za 30 odsto akcija Luke, pravo upravljanja, ali i podjelu kompanije na dva nova preduzeća čime bi se odrekli značajnog dijela imovine na koju bi kao akcionari imali pravo.

Inovirana ponuda nastala je, prema pismu upućenom Vladi u koje su "Vijesti" imale uvid, u skladu sa zahtjevima predstavnika Vlade i zaključaka sa sastanka održanog sa predstavnicima OTL-a u ponedjeljak u Podgorici.

Prvi čovjek OTL-a Zbignjev Novik i potpredsjednik Pjotr Ambrozovič, prema informacijama "Vijesti" razgovarali su u ponedjeljak sa predsjednikom Vlade Duškom Markovićem, potpredsjednikom Milutinom Simovićem i savjetnikom premijera za strane investicije Vladimirom Beratovićem.

Poljaci su predložili restrukturiranje Luke Bar koje podrazumijeva podjelu na dva dijela - Luka A (core business - terminal za žitarice, Ro-Ro terminal, suvi rasuti tereti, tečni terminal) i Luka B (putnički terminal, hotel Sidro, slobodna carinska zona, vojni objekti).

Drugi dio Luke B, prema predlogu, Poljaci bi se obavezali da ustupe Vladi Crne Gore bez naknade i time se odrekli značajnog dijela imovine na koju su kao akcionari imali pravo.

U modifikovanoj ponudi OTL-a navodi se da su spremni da povećaju investicioni program za Luku Bar za milion eura, odnosno na 15,1 milion eura, umjesto prvobitno ponuđenih 14,1 miliona eura.

"Mišljenja smo da bi postojeći radnici Luke Bar trebalo da budu raspoređeni između novih privrednih društava prema stvarnim radnim mjestima koje obavljaju. Spremni smo da investiramo u dalje obrazovanje i formiranje stručnih kadrova za lučki i željeznički biznis u saradnji sa obrazovnim institucijama Crne Gore, kako na nivou srednjeg tako i na nivou visokog obrazovanja”, navodi se u modifikovanoj ponudi.

Savjet za privatizaciju juče je na sjednici odbio kao neosnovane prigovore OTL-a protiv odluka Tenderske komisije o rezultatima tendera za privatizaciju  Luke  Bar i Montekarga, na koje je ponudu dostavio samo OTL.

"Savjet je informisan o novoj, daleko povoljnijoj ponudi ove kompanije”, saopšteno je nakon sjednice Savjeta.

Savjet je 24. aprila poništio tender za prodaju 30 odsto akcija  Luke  Bar. Razlog je, kako su naveli, to što nijesu zadovoljni ponudom Poljaka. Poništen je i tender za Montekargo.

Ako Montekargo ne bude prodat, traže licencu za prevoz

Poljaci su potvrdili inicijalnu ponudu za  Montekargo  prema kojoj su ponudili 2,5 miliona eura za 51 odsto akcija tog preduzeća, ukoliko Vlada bude smatrala da je za nju korisno da sprovede privatizaciju ove kompanije.

"U slučaju da Crna Gora odluči da odustane od privatizacije kompanije  Montekargo , imajući u vidu neophodnost nuđenja usluga integralnog transporta, a u smislu daljeg razvoja Luke Bar, A dijela, smatramo da je našoj kompaniji neophodna licenca za obavljanje teretnog željezničkog transporta, jer  Montekargo  ne posjeduje odgovarajuće vagone za transport određenih roba, poput žitarica. Spremni smo da podnesemo zahtjev za izdavanje licence za obavljanje teretnog željezničkog transporta u najkraćem roku, u skladu sa propisima Crne Gore”, navodi se u modifikovanoj ponudi poljske kompanije OT logistics.

Usvojili izvještaj komisije za NDK, nova fabrika u junu

Savjet je usvojio izvještaj Nadzorne komisije o stepenu realizacije Ugovora o dokapitalizaciji Novog duvanskog kombinata.

"U izvještaju je navedeno, između ostalog, da je investitor izmirio sve zaostale obaveze prema radnicima, uzgajivačima duvana, izvođačima radova kao i ostale dospjele obaveze, da će građevinski radovi na fabrici i montaža nove opreme biti završeni tokom juna i da investitor planira da proširi prvobitno planirane kapacitete u dijelu obrade duvana i da poveća broj zaposlenih”, saopšteno je nakon sjednice Savjeta.

Usvojena je i informacija Port of Adria o ispunjavanju obaveza iz kupoprodajnog ugovora za Kontejnerski terminal i generalne tereti i izvještaj o činjeničnim nalazima u vezi sa tim ugovorom, zaključno sa 31. martom ove godine. Navedeno je da je investitor, turski Global ports, ukupno investirao 11.118.379 eura, čime je ostvario 81,68 odsto investicionog programa. Jedina preostala obaveza je sanacija i ojačanje konstrukcije južne obale Gata 1. Dodaje se da je investitor sproveo socijalni program od ukupno 6.518.076 eura, što čini 100,28 odsto obaveznog socijalnog programa.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

1 (2 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 4

 • sirtaki 1 godinu i 6 mjeseci
  privatno moze da radi a drzavno ne! nema tog kao menadzera koji ce je uspjesno voditi. nemamo para da ulozimo a imamo.para da placamo penale po 100 miliona. sve je ovo prevara, svaki segment drzave
  • 2
  • 0
 • acolukic6516 1 godinu i 6 mjeseci
  Vlada i savjet za privatizaciju treba da se drze već jednnom usvojenim zaključcima po ovom pitanju koji su od šire javnosti zaposlenih i svih struktura jedinstveno podržani a eksperiment podjele luke iz 2009 treba da je nauk svima a ne da se sad predlažu opet neke zone A i B znamo mi iz luke kako bi to izgledalo i koje bi probleme to proizvelo.
  • 1
  • 0
 • BottinaVeneta 1 godinu i 6 mjeseci
  Ovima se vidi da oće da rade... Akcenat na terminalu za žitarice, i na željezničkom prevozu žita. Ko zna đe su probušili da valjaju žitarice iz Srbije preko naše luke. Treba im dati to da rade, ovako luka životari...
  ( 1 )
  • 1
  • 1
  Minja53 17.5.2017 21:19
  Priča o uspjehu Luke Bar je velika varka, sindikalci to najbolje znaju, ali avaj... sad kad su predali sudske tužbe, brzih dana će ključ u bravu.
  • 0
  • 1