navigacija Naslovnica Premium

INFORMACIJE ĆE DOBIJATI I RODITELJI

14.4.2018 20:26

Polumaturanti uz stručnu pomoć do budućeg poziva

Svi polumaturanti i maturanti mogu da dobiju savjet o budućem zanimanju u Kancelariji za karijerno savjetovanje Ministarstva prosvjete

Polumaturanti uz stručnu pomoć do budućeg poziva Relja se nije pokajao što je upisao srednju stručnu školu - Počela kampanja Ministarstva prosvjete
Tina Popović
Foto: Ministarstvo prosvjete Autor: Tina Popović

Svi polumaturanti i maturanti od sada mogu da dobiju pravi savjet o budućem zanimanju u Kancelariji za karijerno savjetovanje Ministarstva prosvjete. Informacije će dobijati i njihovi roditelji.

Pored informacija, đacima će biti ponuđeni savjeti u vezi sa izborom zanimanja kroz profilisanje njihovih interesovanja i potencijala...

“Kancelarija je osnovana sa ciljem da pomogne mladima u procesu obrazovanja prilikom izbora obrazovnog profila, nastavka školovanja, dokvalifikacije ili prekvalifikacije, omogućavanje stručne prakse, početnog radnog iskustva kroz šegrtovanje, asistiranje ili volonterizam”, kazala je “Vijestima” koordinatorka Marija Đurišić.

Ističe da će se Kancelarija fokusirati na izbor srednje škole, ali će se baviti i izborom fakulteta i posebno će davati informacije o dostupnim programima razmjene za sve one koji su zainteresovani da dio školovanja provedu u inostranstvu.

“Moramo biti svjesni da naša djeca ne smiju donositi odluke o izboru budućeg zanimanja, a da nijesu dovoljno informisani. To su važne, možda i neke od najvažnijih životnih odluka, koje ne bi trebalo da se prepustie slučaju. U krajnjem, od toga da li će izabrati najbolje zanimanje, zavisi da li će ostvariti svoje potencijale, da li će se zaposliti… No, to je i važno pitanje za društvo. Osnivanje kancelarije znači da intenzivno radimo na tome da se djeca profilišu za one oblasti koje su na našem tršištu tražene, što je osnov za usklađivanje tršišta rada i obrazovanja”, pojasnila je ona.

Dodaje da će biti identifikovani i povezani svi ključni akteri u ovom procesu (karijerni timovi u školama, pedagoško-psihološke službe, karijerni centri na univerzitetima, Zavod za zapošljavanje, centri za profesionalno informisanje i savjetovanje, Privredna komora, Unija poslodavaca, civilni sektor, sindikalne organizacije…). Kancelarija će promovisati evropsku dimenziju u karijernom savjetovanju, pripremati adekvatne obuke i priručnike, formirati radne timove za unapređenje karijernog savjetovanja u školama i na univerzitetima i promovisati programe mobilnosti i stipendija.

Ministarstvo ubrzo pokreće i kampanju u vezi sa jačanjem upisa u srednje stručne škole. Kampanju će ponovo obilježiti lik Relja, koji se nije pokajao što je prošle godine upisao stručnu školu.

“Ove škole upisuju i odlični đaci, koji znaju šta im ide od ruke i žele da se isprofilišu u toj oblasti. Nakon srednje stručne škole djeca mogu nastaviti obrazovanje, ali i poći direktno na tržište rada”, kazala je Milica Lekić, portparol Ministarstva.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.