navigacija Naslovnica Premium

"CRNOJ GORI POTREBNA NOVA FAZA DEMOKRATSKOG I EKONOMSKOG RAZVOJA"

1.8.2016 20:15

Pomoćnik direktora o načinu rada IRF-a: Ostavljen prostor za zloupotrebe

Direktor IRF-a ima pravo da sam dijeli kredite vrijednosti do 50.000 eura. Potrebno jačati ulogu kreditnog odbora

Pomoćnik direktora o načinu rada IRF-a: Ostavljen prostor za zloupotrebe Filip Miloš
Foto: Arhiva Vijesti Autor: Goran Kapor

Gledajući sa aspekta mogućnosti, zloupotrebe Investiciono-razvojnog fonda u izborne svrhe postoji svugdje. Međutim, ako uzmemo u obzir relativno kratko vrijeme i poprilično širok opseg poslova koje je neophodno obaviti, potrebno je imati fokus, kazao je u intervjuu “Vijestima” pomoćnik direktora Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Filip Miloš na pitanje gdje vidi najveću mogućnost za zloupotrebe IRF-a u izborne svrhe i na koji način može preventivno djelovati kako se državni novac kroz kredite IRF-a ne bi koristio u svrhe partije na vlasti.

“U konkretnom slučaju, radi se o kategorijama koje inače treba stimulisati: poljoprivrednici i početnici u biznisu. Zbog razvojne komponente je nemoguća striktna primjena opštih bankarskih načela kreditiranja i tu se javlja taj potencijalni prostor za  zloupotrebe . Uz prisustnu senzibilnost ipak insistiram na adekvatnim sredstvima obezbjeđenja i zdravim projektima koji imaju otplatni potencijal. To cijenim kao metod preventivnog djelovanja. Kada su u pitanju pravna lica sa ustaljenim poslovanjem, tu je lakše procijeniti finansijski, poslovni, rizik vlasnika i reputacioni rizik, tako da je slika o korisniku kredita mnogo jasnija.

Šta bi promijenili u radu institucije?

Trenutno sam usmjeren na dužnosti koje proističu iz Sporazuma. U tom pogledu postoje određene nejasnoće oko diskrecionog prava izvršnog direktora za sklapanje Ugovora koji su ispod iznosa od 50.000 eura. I pored toga što nemam saznanja da je sadašnji izvršni direktor to pravo iskoristio, ono otvara veliki prostor za  zloupotrebe  u budućnosti. Takođe bi bilo poželjno da Kreditno-garantni odbor, kao stručno tijelo Investiciono-razvojnog fonda, ima veće nadležnosti i odgovornosti nego što je to slučaj u trenutnom poretku stvari.

Crnoj Gori je potrebna nova faza demokratskog i ekonomskog razvoja, a IRF doživljavam kao bitan element koji će da podstiče i usmjerava rast i razvoj na tim novim osnovama. Makrostruktura privrede je suviše usmjerena ka uslugama i trgovini. Potrebno je stvarati dodatne podsticaje za djelatnosti koje se bave proizvodnjom, kao i onih koje su izvozno orijentisane. U skladu sa ovim prioritetima,treba planirati i kreditnu politiku.

Brojne kontroverze prate kako korisnike sredstava iz Abu Dabi fonda za razvoj (ADMAS), tako i sam projekat. Da li su primijećene nepravilnosti i  zloupotrebe?

IRF nije glavni nosilac ADMAS projekta već pomaže Ministarstvu poljoprivrede prilikom uspostavljanja hipoteka, kroz provjeru založne izjave i rješenja o upisu. Brojne kontroverze se vezuju za konkretan projekat, prvenstveno zbog pojedinih korisnika sredstava iz Abu Dabi fonda za koja u finalu garantuje država.

Kako neko ko je poreski dužnik poput Vektre Jakić i Bijelasice Rade može aplicirati i dobiti sredstva za koja država na kraju garantuje?

Potrebno je ispitati metodologiju na bazi koje je Ministarstvo za vrijeme prethodnog ministra donijelo odluku o plasiranim sredstvima, finansijski i nefinansijski aspekat te odluke. Javnost je djelimično kroz nekoliko šturih saopštenja donekle imala uvid u namjenu odobrenih kredita, ali suštinske stvari su pod velom tajne. Ono što je posebno važno jesu sredstva obezbjeđenja, odnosno da li se država zaštitila na adekvatan način. Suština je kvalitet samih kolaterala, posebno nepokretnosti. Pored vrijednosti, ključna je utrživost, odnosno mogućnost da se predmetna hipoteka u slučaju nužde može lako konvertovati u novac. Neka nepokretnost zbog svoje veličine može imati veliku vrijednost, ali ako se ona zbog nedovoljne atraktivnosti ne može prodati na tržištu, ona je suštinski bezvrijedna za kreditora.

Iz ne tako davne bankarske prakse mogli smo vidjeti da su se uzimale hipoteke sumnjive utrživosti, a da se za njih dobijao ,,živi novac", što je kasnije dovelo neke poslovne banke u ozbiljan problem likvidnosti i solventnosti. Naravno, to ne bi smjela biti praksa za fondove koji su povezani sa državom.

Poznato je da Ministarstvo poljoprivrede donosi odluku o korišćenju sredstava iz ADMAS projekta, a isto je zaduženo za monitoring naplate i kontrolu namjenske upotrebe novca. Bez ikakve namjere da dovodim u pitanje ili osporim nečije profesionalne kompetencije, cijenim da je makar anlitički dio koji se tiče finansijskog aspekta trebalo da bude posao neke finansijske institucije, uobličen kroz formu Ugovora o komisionu.

Nema opstrukcija, biću prepreka samo nezakonitostima 

Direktor IRF-a Zoran Vukčević je u nedavnom intervjuu rekao da nema promjene u radu institucije od Vašeg dolaska. Da li imate opstrukcije u radu?

Fond nije ni moje, ni vlasništvo bilo kojeg pojedinca ili političkog subjekta. On je državna razvojna institucija u vlasništvu svih građana Crne Gore, bez obzira na bilo kakvu političku ili drugu pripadnost. Moj ulazak u IRF nema za cilj opstrukciju njegovog rada, niti je to duh Sporazuma.

Ono čemu ću sigurno biti prepreka jesu nepravilnost i nezakonitost u radu, zloupotreba resursa i bilo kakva diskriminacija, kao i ostale anomalije ukoliko budu primijećene i dokazane. Insistiram na zakonitosti, savjesnom i poslovanju sa pažnjom dobrog privrednika. Za sada nemam opstrukcija u radu i očekujem da tako bude do kraja moje dužnosti u Investicionom-razvojnom fondu.

Na jesen novi krediti, u toku pregovori

Iz Investiciono-razvojnog fonda su najavljeni novi kreditni aranžmani. Da li se radi o sredstvima sa povoljnim uslovima i kada se mogu očekivati ti krediti?

U vezi sa novim kreditnim aranžmanima u toku su pregovori sa sadašnjim partnerom Investiciono-razvojnog fonda - Evropskom investicionom bankom (EIB) i Kineskom razvojnom bankom. Radi se o ranoj fazi pregovora i uslovi još nijesu jasno definisani. Intenziviranje se očekuje na jesen.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (1 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.