navigacija Naslovnica Premium

NABAVKA BILA ZA TE PLJEVLJA

9.8.2018 13:47

Poništen tender EPCG od 222 hiljade

Kao najpovoljnija na ovom nadmetanju bila je izabrana ponuda nikšićke firme Montex Hidromont

Poništen tender EPCG od 222 hiljade TE Pljevlja
Milorad Milošević
Foto: Goran Malidžan Autor: Milorad Milošević

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki, po službenoj dužnosti, poništila je u cjelosti tender Elektroprivrede (EPCG), procijenjen na 222.400 eura. Riječ je o tenderu za nabavku armatura glavnog pogonskog objekta i ventila za mazut, potrebne Termoelektrane Pljevlja.

Na ovom tenderu se Komisiji, protiv rješenja o izboru najpovoljnijeg ponuđača, žalila beogradska firma Kedra.

 

Prethodno je naručilac sporne nabavke, EPCG, kao najpovoljniju na ovom nadmetanju izabrao ponudu nikšićke firme Montex-Hidromont, dok su ponude žalioca i još tri ponuđača odbijene kao neispravne.

Državna komisija je utvrdila neusaglašenost tenderske dokumentacije EPCG sa odredbama Zakona o javnim nabavkama, koja je mogla da dovede do ograničavanja konkurencije i diskriminacije ponuđača na ovom nadmetanju.

Utvrđeno je da naručilac, suprotno zakonskim odredbama, nije predvidio tehničkim karakteristikama ili specifikacijama predmeta nabavke zahtjeve u pogledu kvaliteta i načina isporuke ponuđenih proizvoda, zatim nije predvidio garanciju kvaliteta, način sprovođenja kontrole kvaliteta, niti je predvidio pravila o transportu i čuvanju robe, dok je u Nacrtu ugovora predvidio da se pod datumom isporuke podrazumijeva dan kada je potpisan zapisnik o kvantitativnom i kvalitativnom prijemu robe.

Iz navedenih odredbi Nacrta ugovora, kako je navela Komisija, vidi se da je naručilac planirao da obavi provjeru kvaliteta, transporta i čuvanja primljene robe, iako te zahtjeve u pogledu sačinjavanja ponude nije prethodno predvidio tenderskom dokumentacijom. To je, kako su zaključili u Državnoj komisiji, moglo da dovede do diskriminacije ponuđača prilikom ocjene ispravnosti ponuda, kao i prilikom realizacije ugovora o ovoj nabavci.

Utvrđeno je, takođe, da ni odredba Nacrta ugovora koja se ticala roka isporuke nije bila u skladu sa rokom izvršenja ugovora iz Poziva za javno nadmetanje, a što je izabranog ponuđača, takođe, moglo da dovede u povoljniji položaj u odnosu na ostale. 

 

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (1 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.