navigacija Naslovnica Premium

SAVJET ZA PRIVATIZACIJU

1.2.2016 11:28

Ponovo produžen tender za zakup zemljišta u Njivicama i Sutorini

Zemljište se daje u dugoročni zakup na period od najmanje 31 do najviše 90 godina, sa obavezom finansiranja, projektovanja, izgradnje i upravljanja turističkim kompleksom

Ponovo produžen tender za zakup zemljišta u Njivicama i Sutorini
Foto: Shutterstock.com Autor: Mina Business

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte ponovo je produžio rok za dostavljanje ponuda na tender za izdavanje u dugoročni zakup zemljišta i akvatorijuma na lokaciji između Njivica i ušća Sutorine u Herceg Novom.

Zainteresovani ponude mogu dostavljati najkasnije do 6. maja do 12 sati, umjesto do 8. februara, kako je ranije bilo predviđeno.

Produžen je i krajnji rok za otkup tenderske dokumentacije, do 28. aprila do 16 sati. Tenderska dokumentacija može se otkupiti po cijeni od deset hiljada eura.

Zemljište se daje u dugoročni zakup na period od najmanje 31 do najviše 90 godina, sa obavezom finansiranja, projektovanja, izgradnje i upravljanja turističkim kompleksom.

Ponuđač uz ponudu mora uplatiti depozit ili dostaviti bankarsku garanciju od 200 hiljada eura naplativu na prvi poziv, izdatu od banke koja ima kreditni rejting najmanje BBB prema Standard and Poor's agenciji ili one koju Tenderska komisija, prema svojoj diskreciji, odobri na osnovu unaprijed dostavljenog zahtjeva.

Učešće na tenderu biće omogućeno zainteresovanima, uključujući i konzorcijume, koji su otkupili tendersku dokumentaciju i potpisali izjavu o povjerljivosti.

Učesnik na tenderu kvalifikovaće se kao ponuđač ako ispunjava kvalifikacione uslove iz grupe A ili B.

Uslovi iz grupe A su da ponuđač mora biti međunarodni hotelski operater i brend koji je poznat i međunarodno priznat kao uspješan operater najmanje dva hotelska kompleksa, kategorije najmanje četiri zvjezdice.

Ponuđač, takođe, mora imati najmanje pet godina neprekidnog iskustva u planiranju, razvoju i upravljanju hotelima sa najmanje četiri zvjezdice.

On mora da dokaže finansijsku sposobnost i da ima sredstva neophodna za realizaciju predviđenog projekta i da je u posljednjoj godini ostvario pozitivan finansijski rezultat i ukupan promet od najmanje deset miliona eura.

Kvalifikacioni uslovi iz grupe A moraju biti ispunjeni kumulativno.

Uslovi iz grupe B su da ponuđač mora imati vrijednost kapitala ili imovine pod upravljanjem od najmanje 50 miliona eura. On mora dokazati da je u posljednjoj poslovnoj godini ostvario pozitivan finansijski rezultat i ukupan promet od najmanje 30 miliona EUR.

Ponuđač, takođe, mora imati pismo o namjerama ili sklopljen ugovor o upravljanju sa renomiranom kompanijom koja upravlja sa najmanje dva hotelska kompleksa međunarodnih standarda od najmanje četiri zvjezdice.

Kvalifikacioni uslovi B, takođe, moraju biti ispunjeni kumulativno.

Učesnik na tenderu koji otkupi tendersku dokumentaciju može formirati konzorcijum sa drugima i podnijeti ponudu pod uslovom da kvalifikacione uslove ispunjavaju svi članovi konzorcijuma zajedno. Smatraće se da konzorcijum ispunjava kvalifikacione uslove ukoliko ih njegovi članovi zajedno ispunjavaju, kao i da članovi konzorcijuma odgovaraju neograničeno solidarno za obaveze svakog od njih.

Od ponuđača se, između ostalog, očekuje da ponudi rok zakupa koji ne može biti kraći od 31 niti duži od 90 godina.

Ponuđač treba da ponudi fiksnu zakupnine po metru kvadratnom, čiji garantovani iznos nije manji od jednog eura po kvadratnom metru zemljišta i 60 centi po kvadratnom metru akvatorijuma godišnje. Ponuđač treba da ponudi i varijabilnu zakupninu tokom bilo koje godine, izraženu u procentu od ukupno ostvarenog godišnjeg prihoda zakupca.

Potrebno je da ponuđač dostavi preliminarni investicioni program i biznis plan sa minimalnom investicionom obavezom od 20 miliona eura, u kojima se precizno navode struktura, dinamika i iznos investicija po godinama i planirani izvor potrebnog investicionog kapitala.

Investicioni program mora biti obezbijeđen činidbenom garancijom.

Preliminarni investicioni program i investicioni program treba da sadrže i plan investiranja u infrastrukturu (vodosnabdijevanje, upravljanje otpadnim vodama, odlaganje čvrstog otpada, infrastrukturu za energiju i saobraćaj) koji će pokrivati potrebe turističkog kompleksa.

U roku od četiri godine od datuma početka realizacije investicionog programa, ponuđač u svemu treba da ispuni obaveze navedene u investicionom programu, koji će biti sastavni dio ugovora o zakupu.

Lokacija koja se nudi u zakup obuhvata zemljište površine oko 30,6 hiljada metara kvadratnih i prostor akvatorijuma od oko 17,3 hiljade kvadrata.

Lokacija se nalazi južno od ušća rijeke Sutorine, a sjeverno od naselja Njivice. Kolskim putem udaljena je oko pet kilometara od centra Igala i oko devet kilometara od centra Herceg Novog. Lokacija je detaljno razrađena u okviru Prostornog plana posebne namjene za Morsko dobro i obuhvata prostor koji je ograničen sa sjeverne strane plažom na lokaciji Pećine, sa zapadne putem za Njivice-Kobila-Prevlaka, sa južne naseljem Njivice i sa istočne strane obalom mora.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

2 (3 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 2

 • velikigetsbi 2 godine i 9 mjeseci
  sve unistise, sve prodadose, kucu nam raskucise. Ona koju smo do juce imali kao svoju, vise nemamo - u njoj istina i dalje stanujemo - ali sada kao sluge.
  • 1
  • 0
 • novskioridjinali 2 godine i 9 mjeseci
  Izmedju Njivica i usca Sutorine nema sta da se gradi ustvari nema dje sem stijene i Ilijinog brda.Inace je to dio dje u 2 sata popodne nema sunca i Bogu hvala mislim da ce se tesko neko usuditi da gradi na toj lokaciji.Molim vas odustanite od sulude ideje,stalno prisutne,prodavanja ili davanja u zakup nase obale.
  ( 1 )
  • 2
  • 0
  velikigetsbi 1.2.2016 17:43
  sve unistise, sve prodadose, kucu nam raskucise. Ona koju smo do juce imali kao svoju, vise nemamo - u njoj istina i dalje stanujemo - ali sada kao sluge.
  • 1
  • 0