navigacija Naslovnica Premium

DIREKTOR PU NA KOORDINACIONOM SASTANKU U CEF-U

6.6.2018 13:15

Poreska uprava regionalni lider u sprovođenju reformi

Na godišnjem koordinacionom sastanku predstavnika MMF-a, EK i poreskih uprava jugoistočne Evrope ocijenjen je pozitivnim postignuti napredak u ispunjavanju zahtjeva predviđenih pregovaračkim Poglavljem 16 – Oporezivanje

 Poreska uprava regionalni lider u sprovođenju reformi Sa koordinacionog sastanka
Foto: Poreska uprava Autor: Mina Business

Crnogorska Poreska uprava (PU) je regionalni lider u realizaciji preporuka iz poglavlja koje se odnosi na oporezivanje i posvećenosti ostvarivanju ciljeva, saopštila je rukovodilac jedinice Generalnog direktorata za oporezivanje i carinsku uniju u Evropskoj komisiji (EK), Barbara Branki Gardinal.

Ona je na godišnjem koordinacionom sastanku predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), EK i poreskih uprava jugoistočne Evrope ocijenila pozitivnim postignuti napredak u ispunjavanju zahtjeva predviđenih pregovaračkim Poglavljem 16 – Oporezivanje.

„Zahvaljujući dosadašnjim rezultatima planiran je trogodišnji nastavak projekta, u okviru kojeg će u PU biti realizovano čak 18 ekspertskih misija, namijenjenih daljem unaprijeđenju pojedinačnih poslovnih procesa, a prema prepoznatim potrebama i prioritetima“, rekla je Branki Gardinal.

Iz PU je saopšteno da je sastanak organizovan u Centru za razvoj izvrsnosti u finansijama (CEF) u Ljubljani, koji predstavlja najprestižniju instituciju za razvoj kompetenci službenika ministarstava finansija i poreskih uprava cijelog regiona.

„Sastanak je bio posvećen razmatranju dosadašnjeg napretka ostvarenog u sprovođenju reforme i modernizacije poreskih uprava, kao i značaja koji tehnička pomoć MMF-a, kroz projekat koji finansira EK, ima na putu pripreme za harmonizaciju poreske legislative i prakse sa EU standardima“, navodi se u saopštenju.

Pomoćnik direktora Sektora za fiskalna pitanja u MMF-u, Juan Toro Rivera, naveo je PU kao najbolji primjer u uspješnosti sprovođenja započetih reformi, imajući u vidu izuzetan progres ostvaren u svim poslovnim procesima, a naročito u dijelu upravljanja poreskim dugom.

On je podsjetio na uspjeh PU u implementaciji pristupa korporativnog menadžerskog poslovanja, kao i na zadovoljstvo eksperata saradnjom koju u kontinuitetu imaju sa poreskim službenicima u Crnoj Gori.

Direktor PU, Miomir M. Mugoša, predstavio je stepen realizacije strateških ciljeva poreskog organa, kao i rezultate implementacije preporuka eksperata MMF-a datih tokom niza misija.

On se osvrnuo i na rezultate ostvarene u oblastima upravljanja poreskim dugom, ažuriranja registra, upravljanja velikim poreskim obveznicima i organizacionog i kadrovskog jačanja.

Generalna direktorica Direktorata za finansijski sistem i unaprijeđenje poslovnog ambijenta u Ministarstvu finansija, Bojana Bošković, predstavila je aktivnosti tog Vladinog resora na stabilizaciji javnih finansija, sa osvrtom na povezanost efikasnosti rada poreskog organa u obezbijeđenju prihodne strane budžeta, održivosti javnih finansija i unaprijeđenju poslovnog ambijenta.

Na koordinacionom sastanku predstavnika MMF-a, EK i zemalja korisnica projekta, ocjenjuje se ostvareni progres i dosadašnji rezultati, ali i planiraju dalje aktivnosti na sprovođenju projekta.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

1 (1 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 1

  • no smoking 5 mjeseci i 1 nedelja
    Sve lideri u PM
    • 1
    • 0