navigacija Naslovnica Premium

DELEGIRANJE PREDMETA

13.9.2018 21:48

Pravne vratolomije: Ažurnost crnogorskih sudova ili "namještanje" predmeta sudijama?

Osnovni sud u Beranama nema dovoljno sudija i preopterećen je, dok je Osnovni sud u Pljevljima posljednje tri godine imao manje predmeta po svim vrstama, objašnjava se iz kabineta predsjednice Vrhovnog suda

Pravne vratolomije: Ažurnost crnogorskih sudova ili "namještanje" predmeta sudijama? Sud pazi na efikasnije okončanje predmeta i troškove: Medenica
Mila Radulović
Foto: Savo Prelević Autor: Mila Radulović

Da bi se ispoštovalo suđenje u razumnom roku, odnosno da bi sudovi u statistici na kojoj insistira i Evropska komisija mogli da prikažu ažurnost, vijeće Vrhovnog suda pribjeglo je pravnoj vratolomiji. Tako su tri predmeta iz Osnovnog suda u Bijelom Polju prebačena na suđenje u pljevaljski prvostepeni sud, a pet predmeta iz Osnovnog suda u Beranama u bjelopoljski.

Iz Vrhovnog suda su “VIjestima” takve odluke, koje su zakonski nesporne, objasnili da se radi o ravnomjernoj raspoređenosti predmeta i nedostatku sudija. Međutim, u civilnom sektoru vjeruju da riječ može biti i o “namještanju” predmeta pojedinim sudijama.

Vijeće Vrhovnog suda sutkinje Vesne Jočić je rješenja o delegiranju svih osam predmeta donijelo 16. 7. 2018. U svakom obrazloženju piše da “veliki broj neriješenih predmeta, kao i pojedinačna opterećenost sudija u građanskoj materiji, dovode u pitanje ažurnost i efikasnost suda, kao i mogućnost njihovog rješavanja u razumnom roku što, i po ocjeni ovog suda, predstavlja važne razloge za delegaciju mjesne nadležnosti.” Na molbu da objasne logičnost ovakvog premještanja predmeta, iz Vrhovnog suda podsjećaju da je “težnja crnogorskog sudstva efikasno i efektivno sudstvo, koje pored kvaliteta pravde mora voditi računa o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku”.

“Ukazujemo da je Osnovni sud u Beranama u nepotpunom sudijskom sastavu i da je preopterećen radom. Posebno vodeći računa o racionalizaciji troškova stranaka u postupcima, za delegaciju predmeta je najbliži sud - Osnovni sud u Bijelom Polju.

Osnovni sud u Pljevljima, u posljednje tri godine ima umanjen priliv predmeta po svim vrstama, tako da sudije nijesu zadužene ni sa 40 odsto prosjeka zaduženosti ostalih sudija na nivou Crne Gore”, objašnjava se u odgovoru iz kabineta predsjednice Vesne Medenice. Takođe navode da su predmeti koji su prispjeli u Osnovni sud u Bijelom Polju delegirani u pljevaljski zbog jednake opterećenosti svih sudija, a posebno i zbog “smanjenja troškova stranaka i efikasnijeg okončanja predmeta”.

suđenje

Pravni zastupnik MANS-a Veselin Radulović, koji prati pravosuđe i ispunjenje obaveza za Poglavlje 23, rekao je “Vijestima” da takav način rada Vrhovnog suda dovodi u sumnju slučajnu dodjelu predmeta sudijama, na čemu takođe insistira EK kroz Poglavlje 23.

“Otvara se i dilema da li može biti riječi i o namještanju predmeta određenim sudijama”, kaže Radulović.

 Tužbe protiv države uglavnom poslate u drugi sud

Od osam predmeta koje je vijeće Vrhovnog suda delegiralo, jedan se tiče porodičnih odnosa, šest su tužbe protiv države, a jedna je za naknade iz radnih odnosa.

Iz bjelopoljskog suda u Pljevlja su delegirane tužbe protiv Osnovnog tužilaštva u toj opštini i zatvora u tom gradu.
Iz Berana su u Bijelo Polje prebačene tužbe protiv MUP-a i protiv Elektroprivrede Crne Gore.

SE uči Sudski savjet kako da troši novac

Ekspert Savjeta Evrope i CEPEJ-a Adis Hodžić razgovarao je sa službenicima Sekretarijata Sudskog savjeta - Odjeljenja za finansije i računovodstvo i Odjeljenja za internu reviziju, službenicima Višeg suda u Podgorici i Osnovnog suda u Podgorici koji se bave pitanjima finansija o izradi i izvršenju budžeta za pravosuđe, predlogu budžeta i vezi između strateških planova i godišnjih budžeta za sudstvo, objavio je Sudski savjet.

Programska kancelarija SE u Podgorici i Sudski savjet su od 11. do 12. septembra 2018. realizovali ekspertsku misiju u okviru projekta „Odgovornost u pravosudnom sistemu“- Razvijanje akcionog plana za unapređenje kapaciteta za budžetsko planiranje i upravljanje budžetom i finansijama Sudskog savjeta i sudova, piše u saopštenju.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (1 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 4

 • original 2 mjeseca
  ..jaja iz Rumunije, pa ih slozila u plasticni lavor i malo oglibala i prodaje ih kao domaca po duploj cijeni..sramota..cuvajte se te babe na pljaci vara narod.
  • 10
  • 0
 • doko 2 mjeseca
  Ova poslusna baba je najvise zlo pravosuda,ona je najveci krivac zasto je sudstvo ovisno o mocnih politicara.Zato je i ovoliko godina na vrhu pravosuda ,poltronstvo i izigravanje klovna gospodara
  • 6
  • 0
 • paun 2 mjeseca
  Kažu da ove godine ide u penziju?
  • 1
  • 0