navigacija Naslovnica Premium

"BIĆE NASTAVLJENA ZAPOČETA REFORMA"

15.2.2018 18:55

Predlog zakona: Direktor Uprave policije, a ne ministar će ocjenjivati zakonitost upotrebe sredstava prinude

„Novina u dijelu kontrole rada policiije odnosi se i na propisivanje zabrane članstva u političkim partijama i stranačkog djelovanja članova Savjeta za građansku kontrolu rada policije“, kazao je generalni direktor Direktorata za poslove nadzora u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), Danilo Ćupić

Predlog zakona: Direktor Uprave policije, a ne ministar će ocjenjivati zakonitost upotrebe sredstava prinude Uprava policije
MINA
Foto: Boris Pejović Autor: MINA

Direktor Uprave policije ocjenjivaće zakonitost upotrebe sredstava prinude, a ne, kao do sada, ministar unutrašnjih poslova, predviđeno je Predlogom zakona o unutrašnjim poslovima.

Generalni direktor Direktorata za poslove nadzora u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), Danilo Ćupić, kazao je da su u poslednje vrijeme evidentne pojačane aktivnosti Uprave policije u borbi protiv kriminogenih struktura i radnji usmjerenih prema drugim bezbjednosnim izazovima sa kojima se društvo susrijeće.

On je danas na javnim konsultacijama o Predlogu zakona kazao da je zadovoljan proaktivnih pristupom policije bezbjednosnim prijetnjama i sve prisutnijem preventivnom aspketu njegovog djelovanja.

„Imajući u vidu navedeno, MUP je imalo veliku odgovornost da prilikom izrade temeljnog zakona uloži maksimalan napor i trud kako bi se sačinio akt koji će poslužiti kao oružje u borbi sa svakodnevnim bezbjednosnim prijetanjima i biti temelj za dalje razvoj i nadogradnju u resoru i Upravi policiji“, naveo je Ćupić.

Kako je rekao, pri izradi Predloga zakona najvažniji rezultati postignuti su u oblasti ljudskih resursa, odnosno da su konkretnije riješeno pitanje zasnivanje radnog odnosa, napredovanje u više zvanje i prava policijskih službenika.

Čupić je saopštio da novinu u zakonu predstavljaju bezbjednosne provjere koje će se vršiti ne samo prilikom zasnivanja radnog odnosa u policiji, nego i u toku cjelokupnog rada u službi.

Predlogom zakona, prema njegovim riječima, u potpunosti je zaokružen proces napredovanja i ocjenjivanja i upotpunjen karijerni razvoj policijskih službenika.

Čupić je kazao da će MUP sada predlagati potreban broj lica koje traba da pohađaju osnovno policijsko obrazovanje, i da će oni po automatizmu zasnivati radni odnos u Upravi policije, bez javnog oglašavanja.

„Na taj način će se vrjednovati karijerni policajci i doprinijeti većem kvalitetu rada MUP-a i Uprave policije“, istakao je Čupić.

On je objasnio da će ulazak u policiju biti pooštren tako što će završeni peti stepen školske spreme, odnosno Policijska akademija, biti početna stepenica za prijem u policiju.

Predlogom zakona tretirane su i oblasti propisivanje novih policijskih ovašćenja, otklanjanje pravne praznine koja se odnose na prava i obaveze policijskih službenika van službene dužnosti, uvođenje novih policijskih poslova kao što su utvrđivanje prisustva alkohola i psihoaktivnih supstanci, sprovođene pripremnih radnji za sprovođenje mjera tajnog nadzora.

U dijelu koji se odnosi na sredstva prinude uvedena je novina u detaljnijem uređivanju izvještavanja kontrole odgovornosti u vezi sa upotrebom tih sredstava.

„Sadržina izvještaja o upotrebi sredstava prinude je precizirana, kao i linija odgovornosti, u smislu nadležnosti za podnošenje navedenih izvještaja“, rekao je Čupić.

Izmijenjen je i dio koji se odnosi na ocjenu zakonitnosti postupanja pa će, prema riječima Čupića, sada direktor policije cijeniti zakonitost upotrebe sredstava prinude, a ne ministar, kako je bilo predviđeno važećim zakonom.

„Novina u dijelu kontrole rada policiije odnosi se i na propisivanje zabrane članstva u političkim partijama i stranačkog djelovanja članova Savjeta za građansku kontrolu rada policije“, dodao je on.

Ćupić je kazao da će ovim zakonom biti nastavljena započeta reforma Uprave policije i usklađivanje i postupanje policije sa policijskim standardima država članica Evropske unije.

Vođa projekta Podrške Evropske unije vladavini prava (EURoL II), Antonio Molinaro, kazao je da usvajanje novog zakona o unutrašnjim poslovima je važan trenutak za Ministarstvo, ali i za čitavo društvo i državu.

Prema njegovim riječima, obezbjeđivanje bezbjednosti presudna je funkcija u svakoj državi i tu policija igra najvažniju ulogu.

„Glavni zadatak je da se štite osnovne vrijednosti države koje su proklamovane u Ustavu, da se održava bezbjednost i da se bori protiv kriminala i drugih formi nedozvoljenog ponašanja“, naveo je Molinaro.

On je ukazao da se aktivnosti policije regulišu zakonima i podzakonski aktima, a da je jedan od osnovnih zakon o unutrašnjim poslovima.

Ekspert iz Hrvatske, Želimir Radmilović, rekao je da se u zadnjem draftu zakona vidi da su prihvaćeni brojni predlozi eksperata i ocijenio da je to važan iskorak u smjeru redefinisanja uloge policije.

On je kazao da je uvedena policijska kompetencija kao najvažniji kriterijum za razvoj policijske karijere.

Radmilović je rekao da su jasnije definisani kriterijumi za ulazak u policijski sistem, i da su predviđene novine koje predstavljaju pomake u odnosu na prethodno zakonsko rješenje.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

2 (4 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 3

 • Nezavisna demokratska CG 9 mjeseci i 1 nedelja
  ovdje je pogrešno navedeno peti STEPEN školske spreme, misli se na peti NIVO obrazovanja, što znači viša škola..i treba, ne mogu policajci bit ljudi sa srednjom školom, treba mnogo više znanja u 21 vijeku, u zapadnoj evropi policajci moraju imati završen makar trogodišnji fakultet (bečelor).
  ( 2 )
  • 4
  • 0
  Alfa 15.2.2018 19:59
  jaca je moja srednja no tvoj fakultet, da si mi ziv i zdrav...
  • 1
  • 0
  Nezavisna demokratska CG 15.2.2018 20:50
  neka čoče
  • 0
  • 0
 • Alfa 9 mjeseci i 1 nedelja
  jaca je moja srednja no tvoj fakultet, da si mi ziv i zdrav...
  • 1
  • 0
 • Nezavisna demokratska CG 9 mjeseci i 1 nedelja
  neka čoče
  • 0
  • 0