navigacija Naslovnica Premium

"NIJE UVRŠTENO NEKOLIKO PREDLOGA"

29.1.2017 11:15

Predložene dopune Nacrta zakona o izmjenama i dopunama KZ mogu da ugroze slobodu izražavanja

Iz HRA i Sindikata su istakli da nije usvojen ni predlog da se novinarima olakša bavljenje istraživačkim novinarstvom

Predložene dopune Nacrta zakona o izmjenama i dopunama KZ mogu da ugroze slobodu izražavanja Minisarstvo pravde
Mina
Foto: Boris Pejović Autor: Mina

Ministarstvo pravde u Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika (KZ) nije uvrstilo nijedan od nekoliko predloga za jaču krivičnopravnu zaštitu novinara i bolji okvir za istraživačko novinarstvo, koji su predložili Akcija za ljudska prava (HRA) i Sindikat medija.

Iz tih organizacija su kazali da su umjesto toga predložene dopune koje mogu da ugroze slobodu izražavanja.

"HRA i Sindikat medija pozivaju Ministarstvo pravde da još jednom razmotri mogućnost da se izmjenama i dopunama KZ-a omogući jača krivičnopravna zaštita novinara, izvrši logično upotpunjavanje odluke o dekriminalizaciji klevete i uvrede i olakša bavljenje istraživačkim novinarstvom, kao i da se odustane od pomenutih izmjena i dopuna čija primjena može da ugrozi slobodu izražavanja", navodi se u saopštenju tih organizacija.

Oni su objasnili da da nijesu usvojeni predlozi da se propišu nova krivična djela Napad na novinare u vršenju profesionalnih zadataka i Sprječavanje novinara u vršenju profesionalnih zadataka i dopune postojeća krivična djela Teško ubistvo i Teška tjelesna povreda. 

U tim organizacijama smatraju da bi usvajanjem predloga bila iskazala društvena svijest o tome da su napadi na novinare posebno društveno opasna i neprihvatljiva pojava, i dodatno obezbijedili novinari u obavljanju posla od javnog interesa.

Kako su kazali nije usvojen ni predlog da se dekriminalizuju krivična djela Povreda ugleda Crne Gore, Povreda ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica i Povreda ugleda strane države ili međunarodne organizacije, a što su predloženi kao logično upotpunjavanje odluke o dekriminalizaciji krivičnog djela Uvreda i Kleveta. 

Prema njihovim riječima, nije prihvaćen ni predlog da se dekriminalizuje krivično djelo Iznošenje ličnih i porodičnih prilika, imajući u vidu da se radi o posebnom obliku uvrede, a ne djelu koje štiti samu privatnost.

Iz HRA i Sindikata su istakli da nije usvojen ni predlog da se novinarima olakša bavljenje istraživačkim novinarstvom.

"Tako što bi se oslobodili krivične odgovornosti u svakom slučaju kada bi spriječili ili otkrili krivično djelo preduzimanjem radnje izvršenja sljedećih krivičnih djela: Povreda tajnosti pisama i drugih pošiljki, Neovlašćeno prisluškivanje i snimanje, Neovlašćeno fotografisanje, Neovlašćeno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka i Neovlašćeno prikupljanje i korišćenje ličnih podataka", kazali su iz HRA i Sindikata medija. 

Oni smatraju da je aktuelni uslov isključenja postojanja navedenih krivičnih djela ”otkrivanje krivičnog djela za koje se po zakonu može izreći kazna zatvora od pet godina ili teža kazna” neopravdano restriktivan i suprotan međunarodnim standardima, jer ne omogućava razotkrivanje policijskog zlostavljanja i drugih zloupotreba službenih lica za koje su propisane niže kazne od kazne zatvora od najmanje pet godina.

Iz HRA i Sindikata su ukazali da se advokati u Nacrtu izmjena KZ-a prepoznati kao lica koja treba da dobiju veću zaštitu u okviru čl. 396a, pored sudija, tužilaca, notara i javnih izvršitelja, i to svakako podržavamo.

"Međutim, u Nacrtu su predložene dopune krivičnog djela Ometanje pravde (čl. 396a), koje širokim formulacijama omogućavaju da se u praksi sloboda izražavanja ugrozi mimo evropskih standarda.
 Prvo, predloženo je kažnjavanje i zatvorom do jedne godine za onoga ko „javno izloži poruzi sud ili državno tužilaštvo“, naveli su iz tih organizacija.

Oni su kazali da predloženu odredbu smatraju problematičnom jer radnja „izlaganje poruzi“ nije definisana u KZ, niti je Ministarstvo pravde predložilo njenu definiciju, a prema praksi Evropskog suda za ljudska prava zakon mora biti precizno formulisan[1]. 

„Izlaganje poruzi“ bi se moglo tumačiti i tako da spriječi i argumentovanu kritiku u javnom interesu na račun suda ili tužilaštva s primjesama humora, što je suprotno evropskim standardima", kazali su iz HRA i Sindikata. 

Kako su ocijenili posebno zabrinjava propisana kazna zatvora za predloženo djelo, ako se ima u vidu da ni za dekriminalizovana djela Kleveta i Uvreda prije dekriminalizacije nije bila propisana zatvorska kazna, a da KZ već predviđa mogućnost da sud novčanu kaznu zamijeni zatvorom u slučaju da se novčana kazna ne plati.

Oni su ukazali i da je predloženo da se zatvorom do jedne godine kazni „ko prije donošenja pravosnažne sudske odluke javnom izjavom o postupku koji je u toku prekrši pretpostavku nevinosti ili je javnu izjavu dao u namjeri da povrijedi nezavisnost suda ili da utiče na državnog tužioca u obavljanju njegove funkcije ili da na drugi način ozbiljno ometa vođenje krivičnog postupka”.

U HRA i Sindikati smatraju da je od predloženog jedino primjereno novčano kažnjavati za kršenje pretpostavke nevinosti.

"Što se tiče davanja izjava ”u namjeri da se povrijedi nezavisnost suda” i ”utiče na državnog tužioca u obavljanju funkcije”, te široko postavljene zabrane mogu da dovedu do kažnjavanja za iznošenje argumentovanih kritika u javnom interesu, što je suprotno slobodi izražavanja", kazali su iz HTA i Sindikata medija.

Kako su ocijenili usvajanjem te odredbe zavela bi se opšta zabrana komentarisanja istraga i sudskih postupaka koji su u toku. 

Prema njihovim riječima, uvođenje istog krivičnog djela u Srbiji je bilo naširoko kritikovano, nije dovelo ni do jednog slučaja krivičnog gonjenja, pa je dekriminalizovano

Ocijeni:

1 2 3 4 5

1 (1 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 3

 • Tatankamon 1 godinu i 9 mjeseci
  A sta da se olaksa tim kriminalcima sto se kriju iza novina i napadaju i pljuju koga stignu. A ne vide svoje gazde.. Eeeee kukala vam majka...
  • 1
  • 0
 • bozok 1 godinu i 9 mjeseci
  U poslednje vrijeme toliko je laži napisanih od strane novinara da se od laži mora zaštititi. Praksa je da se neko lažima kopromituje i da dokazuje svoju nevinost umjesto da se laži sancionišu. U ovom pravcu podržavam izmjene KZ.
  • 1
  • 0
 • Barbara Conte1 1 godinu i 9 mjeseci
  Podrska za hrabri kolektiv of HRA.
  • 0
  • 1