navigacija Naslovnica Premium

JAČANJE KOMPONENTE EUPRAVE

11.9.2018 12:10

Pribilović: Istrajati u izgradnji moderne i efikasne javne uprave

Ministarka je danas, nakon razgovora sa potpredsjednicom albanske Vlade, Senidom Mesi, kazala da su za Crnu Goru korisna pozitivna iskustva Albanije

Pribilović: Istrajati u izgradnji moderne i efikasne javne uprave Mesi i Pribilović
MINA
Foto: PR Centar Autor: MINA

Vlada je opredijeljena da istraje na putu izgradnje moderne i efikasne javne uprave, koja će jačati komponentu Euprave, saopštila je resorna ministarka, Suzana Pribilović.

Ona je danas nakon razgovora sa potpredsjednicom albanske Vlade, Senidom Mesi kazala da su za Crnu Goru korisna pozitivna iskustva Albanije.

Pribliović je rekla da je sa Mesi razgovarala o postojećoj reorganizaciji državne uprave kroz donošenje novog Zakona o državnoj upravi i Zakona o elektronskoj upravi, kao i da su dogovorili intezivniju saradnju u više oblasti.

„Saglasile smo se da je sjednica dvije Vlade u Skadru bila dodatni podsticaj za snaženje naših odnosa na političkom i bilateralnom nivou, kao i da je rezultirala konkretnim inicijativama u oblastima od interesa za građane naše dvije države“, rekla je Pribilović na konferenciji za novinare.

Ona je navela da su razgovarali o značajnim temama za proces reforme javne uprave u Crnoj Gori, ali i o mogućnostima za razmjenu iskustava i najboljih praksi, posebno u kontekstu buduće reorganizacije sistema crnogorske državne uprave.

Prema riječima Pribilović, na sastanku je bilo riječi i o korišćenju sektorske budžetske podrške EU, kao i daljeg razvoja i unaprjeđenja elektronskih servisa u Crnoj Gori.

„Upoznala sam Mesi da je Crna Gora od formiranja Ministarstva, ostvarila značajan progres u reformi javne uprave, posebno u oblasti unaprjeđenja službeničkog sistema, ali i jačanja profesionalnosti, komptencija i efikasnosti javne uprave“, pojasnila je Pribilović.

Kako je kazala, poseban fokus razgovora bila je primjena Plana optimizacija i donošenje novih zakonskih rješenja u cilju pružanja podrške uspostavljanju administracije, koja na bolji način odgovara na potrebe građana.

„Opredjeljenje Vlade Crne Gpre je da istraje na putu izgradnje moderne i efikasne javne uprave, koja će jačati komponentu Euprave“, saopštila je Pribilović i dodala da su u tom smislu razgovarali o postojećoj reorganizaciji državne uprave kroz donošenje novog Zakona o državnoj upravi i Zakona o elektronskoj upravi, te dogovorili intezivniju saradnju u više oblasti.

Ona je navela da su razgovarali i o jačanju saradnje u oblasti elektronskih usluga, imajući u vidu njihova iskustva sa portalom eAlbanija koji je implementirala Nacionalna kanacelarija za informaciono društvo i koji predstavlja jedinstveno mjesto gdje albanski državljani podnose elektronske zahtjeve.

„Za Crnu Goru i predstojeće obaveze o obasti reforme javne uprave, veoma su korisna pozitivna iskustva Albanije u pogledu korišćenja Sektorske budžetske podrške EU“, smatra Pribilović.

Ona je podsjetila da je Crna Gora kao podrška procesu reforme javne uprave dobila 15 miliona eura podrške od Evropske komisije (EK), tako da će iskustva Albanije koja je prošla taj proces biti značajna.

„U kontekstu daljeg razvoja lokalnih samouprava, razgovarali smo i o mogućnosti ostvarivanja i podsticanja međuopštinske saradnje“, dodala je Pribilović.

Mesi je navela da je imala plodonosne razgovore sa Pribilović, koja kako smatra, vodi naznačajniji proces za integraciju u EU, ali i sa potpredsjednikom Vlade, Milutinom Simovićem sa kojim je razgovarala o konkretnim projektima, naročito onih koji se tiču dobrosusjednosti dvije države.

„Nakon uspješnog sastanka naše dvije Vlade u Skadru prije nekoliko mjeseci želimo da ove sporazume konkretizujemo konkretnim mjerama i planovima“, saopštila je Mesi.

Ona je kazala da je uvjerena da je reforma javne uprave, koja je jedan od prioriteta integracije, veoma važna za Crnu Goru i Albaniju.

„Profesionalnost, osposobljavanje i depolitizacija javne uprave su prioriteti naših država kako bismo uspješno napredovali, ne samo u pružanju inteligentnih usluga posredstvom šaltera, već i u procesu digitalizacije i elektronskih usluga“, rekla je Mesi i dodala da su to izazovi koje dvije države uspješno savladavaju.

Ona smatra da je razmjena iskustava na političkom i tehničkom nivou veoma bitna za dalji razvoj.

Mesi je navela da su dvije inicijative koje žele da realizuju vezane za upravljanje međunarodnim vodama, za Skadarsko jezero i rijeku Bojanu, gdje moraju ubrzati konkretne mjere između dvije Vlade.

„Potrebno je ubrzati i konkretne mjere organa dvije države za dalji ekonomski razvoj i olakšavanje carinskih procedura, a koje još nijesu riješene onako kako bi trebalo da budu“, smatra Mesi.

Ona je kazala da će pokušati da sve te barijere prevaziđu i ojačaju ekonomsku saradnju između Crne Gore i Albanije.

„Imamo veoma dobre političke i ekonomske odnose, a ne dijelimo samo granice jedne rijeke i jezera, već su to dvije države koje dijele istu istoriju i koje su geografski i kulturno veoma slične“, dodala je Mesi.

Prema njenim riječima, odlučivanje treba da ide u korist država i omogućavanje komunikacija, kako bi imali slobodan protok roba i usluga.

„Ubijeđena sam da ćemo imati veoma konkretne i plodonosne rezultate u reformi javne uprave i digitalizacije javnih usluga, gdje Albanija ima veliko iskustvo i drago mi je da čujemo da i Crna Gora ide istim putem“, poručila je Mesi.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

1 (3 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 1

  • Realnoost 2 mjeseca
    e ako ne naučimo od Albanaca, nećemo ni od koga
    • 1
    • 0