navigacija Naslovnica Premium

KOME TO ODGOVARA?

29.4.2018 20:26

Primili po 15.000 eura nakon isteka mandata, parlament ćuti

Članovi Savjeta CBCG Milorad Jovović, Milivoje Radović, Asim Telaćević i Srđa Božović i dalje se nalaze na tim pozicijama, iako im je mandat istekao početkom novembra 2016. godine

Primili po 15.000 eura nakon isteka mandata, parlament ćuti Kršenje zakona ne smeta ni Skupštini ni CBCG: Brajović i Žugić
Marija Mirjačić
Foto: Savo Prelević Autor: Marija Mirjačić

Iako im je šestogodišnji mandat člana Savjeta Centralne banke Crne Gore (CBCG) istekao 2. novembra 2016. godine, Milorad Jovović, Milivoje Radović, Asim Telaćević i Srđa Božović i dalje se nalaze na tim pozicijama. Oni su u to tijelo vrhovne monetarne institucije izabrani na predlog Skupštine koja je po isteku mandata trebalo da predloži nove članove što do danas nije urađeno.

Zašto parlament godinu i šest mjeseci nije pokrenuo proceduru izbora četiri člana Savjeta CBCG, što im je zakonska obaveza, i kada će to uraditi, pitanja su na koja “Vijestima” do juče nije odgovoreno iz Skupštine. Pitanja su upućena kabinetu predsjednika Ivana Brajovića i pres službi.

Skupština na predlog odbora za ekonomiju, budžet i finansije bira četiri člana za Savjet CBCG. Odborom je najprije predsjedavao kadar SD-a Vujica Lazović, a nakon što je on izabran za ambasadora u Sloveniji na njegovo mjesto je došao Predrag Sekulić iz DPS-a. Njih dvojica, niti bilo koji član odbora nijesu otvarali ovo pitanje.

Starim zakonom o CBCG iz 2010. godine i novim koji je stupio na snagu u novembru prošle godine definisano je da “član Savjeta kome je istekao mandat nastavlja da obavlja funkciju do imenovanja novog člana”. Imajući u vidu ovaj član zakona Jovović, Radović, Telaćević i Božović ne krše nikakve procedure, ali je upitno zašto parlament ne radi svoj posao i da li je riječ o “pat poziciji” koja u političkom smislu odgovara vladajućem DPS-u, jer bi u slučaju pokretanja procedure vjerovatno morali da trguju sa koalicionim partnerima SD-om i Bošnjačkom strankom i da im ustupe dio tih pozicija.

Asim Telačević Asim Telačević 

Ni guverner CBCG Radoje Žugić (bivši funkcioner DPS-a) koji je na rukovodeću poziciju u vrhovnu monetarnu instituciju došao u oktobru 2016. godine, nije otvarao to pitanje. Dodatno je kroz novi zakon učvrstio svoju poziciju, jer je ukinuo nadležnosti viceguvernerima.

Novim zakonom o CBCG iz novembra prošle godine definisano je da ta institucija obavijesti Skupštinu kad članovima Savjeta koje bira parlament istekne mandat. Žugić tu zakonsku odredbu nije iskoristio.

“Zakonom o CBCG od 22.07.2010. nije bila propisana bliža procedura imenovanja članova Savjeta. Pomenutim zakonom je, pored ostalog, bilo propisano da “četiri člana Savjeta imenuje Skupština, na predlog radnog tijela Skupštine nadležnog za finansije. ”U skladu sa tim, CBCG nije imala nikakva ovlašćenja u postupku imenovanja tih članova Savjeta, pa samim tim ni obavezu da obavještava Skupštinu o isteku mandata članova Savjeta. Ukazujemo i da je tim zakonom propisano da “član Savjeta kome je istekao mandat nastavlja da obavlja funkciju do imenovanja novog člana”” kazali su “Vijestima” iz CBCG.

Milivoje Radović Milivoje Radović 

Dalje su objasnili, da je izmjenama zakona koji je stupio na snagu 5. novembra prošle godine unijeta odredba kojom je utvrđena obaveza CBCG da Savjet, pored ostalog, obavještava Skupštinu o isteku mandata “članova Savjeta koji nijesu zaposleni u Centralnoj banci, najkasnije 60 dana prije isteka njihovog mandata”.

“Kako je članovima Savjeta već bio istekao mandat prije usvajanja izmjenama i dopunama zakona o CBCG, to se pomenuta odredba nije mogla na njih primijeniti”, tvrde u vrhovnoj monetarnoj instituciji.

Iz CBCG su poručili da Skupštinu treba pitati kada će ispuniti zakonsku obavezu da imenuje nove kadidate u Savjet CBCG.

Milorad Jovović Milorad Jovović 

Jovović i Radović su profesori na Ekonomskom fakultetu, Božović je bio visoki funkcioner SNP-a, a Asim Telaćević je penzioner koji je nekada bio poznati bankar. Telaćević je i jedan od osnivača DPS-a i blizak prijatelj lidera DPS-a Mila Đukanovića.

Savjet CBCG čine guverner, tri viceguvernera i četiri člana koje bira parlament. Mandat im traje šest godina i prema novom zakonu mogu na tu poziciju biti izabrani dva puta uzastopno.To je rješenje bilo i u starom zakonu.

Srđa Božović Srđa Božović 

Radoje Žugić preuzeo kontrolu banaka

Guverner Radoje Žugić i dva viceguvernera Nikola Fabris i Irena Radović su na te pozicije izabrani po starom zakonu. Žugić je izbran u oktobru 2016. godine, a u proljeće naredne godine Fabris i Radović.

Kada je stupio na snagu novi zakon o CBCG uvedena je pozicija trećeg viceguvernera i na to mjesto je krajem prošle godine izabran Miodrag Radonjić. On je u prethodnoj Vladi bio pomoćnik ministra finansija, dok je Žugić bio ministar.

Novim zakonom, za razliku od starog, ukinute su jasne nadležnosti viceguvernera i njihovi poslovi se utvrđuju posebnom odlukom guvernera. Fabris je u novoj raspodjeli poslova zadržao i dalje rukovođenje sekotrom za finansijsku stabilnost, ali Radović nije zadržala sektor za kontrolu banaka, već ga je Žugić uzeo pod svoju nadležnost. Radonjić u organizacionoj šemi pokriva sektor za finansijske i bankarske operacije.
 

Ocijeni:

1 2 3 4 5

1 (7 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 12

 • Obraz 6 mjeseci i 3 nedjelje
  Благо нама шта бисмо ми да немамо овакве "људе" на оваквим позицијама
  • 13
  • 0
 • Minjo_pobratim_ 6 mjeseci i 3 nedjelje
  glasali ste sad ćuti Ko ste .
  • 11
  • 0
 • doko 6 mjeseci i 3 nedjelje
  Kontrolisu drzavu i narod a ne samo banku
  • 11
  • 0