navigacija Naslovnica Premium

BEZ PRIVEZA

28.10.2011 05:00

Pristaništa na Luštici propadaju umjesto da služe pomorskoj floti

Potkop „Rose” već odavno je napušten i poharan, a svojevremeno su se u njemu održavali ljetnji festivali elektronske muzike

Pristaništa na Luštici propadaju umjesto da služe pomorskoj floti
Siniša Luković
Foto: Siniša Luković Autor: Siniša Luković

Iako u Boki Kotorskoj, posebno tokom zime, vlada veliki deficit za dugotrajniji privez manjih turističkih i drugih sličnih plovila, jer se na gradskim pristaništima i marinama prednost daje jahtama, kapaciteti za privez koji se nalaze u nekadašnja tri vojna podzemna pristaništa za ratne brodove na Luštici, po svemu sudeći, do daljeg se neće koristiti u te svrhe.

“Ministarstvo odbrane ne izdaje po komercijalnim uslovima potkope ’Rakite’ i ’Spilice’ u Boki Kotorskoj, s obzirom na to da su odlukom Vlade Crne Gore predviđeni za valorizaciju i dati Savjetu za privatizaciju na dalje rješavanje”, kazala je “Vijestima” portparolka Ministarstva odbrane Tamara Popović.

Potkop “Rose” već odavno je napušten i poharan, a svojevremeno su se u njemu održavali ljetnji festivali elektronske muzike pod nazivom “Entrance".
U Boki postoje tri potkopa – “Rakite” i “Spilice”, koji su bili namijenjeni za zaklanjanje nekadašnjih lakih udarnih pomorskih snaga bivše JRM – torpednih i raketnih čamaca, odnosno raketnih topovnjača, dok je potkop “Rose” svojevremeno namjenski građen za smještaj i snabdijevanje podmornica.

U njega su mogle stati dvije podmornice, a u potkopu su one mogle ukrcavati mine i torpeda i dopuniti svoje aku-baterije strujom iz, u potkopu smještenog generatora.

Potkop “Rose” već odavno je napušten i poharan, a svojevremeno su se u njemu održavali ljetnji festivali elektronske muzike pod nazivom “Entrance”.

Druga dva potkopa, “Rakite” i “Spilice”, koja se nalaze na obali Luštice, istočno od Rosa, bila su u upotrebi sve do početka 2000, a i danas su formalno u kakvoj-takvoj službi Mornarice Vojske Crne Gore.

Poharani potkopi

Naime, u potkopu “Spilice” smještena je jedna od barži Mornarice za prevoz nafte i ulja, kao i tri velika čelična cilindra koja se koriste za podizanje potonulih brodova, dok se u potkopu “Rakite” nalazi trup nekadašnje raketne topovnjače RTOP-403 “Ramiz Sadiku”, koju je mornarica prije desetak godina zvanično rashodovala i prodala kao sekundarnu sirovinu.

Popović je dodala i da MO nije adresa za pitanje o budućoj namjeni i subini nekadašnjih podzemnih skloništa za ratne brodove na Luštici.
Sa tog broda je skinuto nadgrađe, pogonski i pomoćni motori, dok se trup još od 2007. nalazi u potkopu “Rakite”. Do kada će on tamo ostati, za sada je neizvjesno.

“Ministarstvo odbrane je 2008. godine zaključilo ugovor sa preduzećem ’Euris’ Beograd o iznajmljivanju veza u potkopu ’Rakite’ za trup bivše RTOP-403, koju je ta firma kupila od Ministarstva odbrane. Zbog neizmirenja ugovorenih obaveza od ovog preduzeća, pokrenuta je tužba od Ministarstva odbrane protiv ove firme za naplatu potraživanja”, kazala je portparolka Popović, ne precizirajući koliko iznose dugovanja Beograđana.

Popović je dodala i da MO nije adresa za pitanje o budućoj namjeni i subini nekadašnjih podzemnih skloništa za ratne brodove na Luštici.

“Odlukom Vlade Crne Gore, potkopi ’Rose’, ’Rakite’ i ’Spilice’ su predviđeni za turističku valorizaciju u skladu sa prostorno-planskom dokumentacijom i nalaze se u nadležnosti Savjeta za privatizaciju radi daljeg rješavanja”, kazala je Popović.

Mornarica imala i maskirne vezove

Osim tri potkopa, nekadašnja Jugoslovenska ratna mornarica u Boki Kotorskoj imala je i četiri takozvana maskirna veza - na Vitoglavu kod Risna, dva kod Perasta, jedan između rta Gospa od Anđela i Stoliva, dok se još jedan maskirni vez nalazio van zaliva, u blizini Bigove.

Potkopi su namijenjeni za zaklanjanje od izviđanja neprijatelja i posebno od napada iz vazduha, manjih ratnih brodova poput topovnjača, raketnih i torpednih čamaca.
Maskirni vezovi smješteni su uz djelove obale gdje je prirodna konfiguracija terena pogodna da se ratni brodovi, vezani na te male pristane, relativno lako kamuflažnim sredstvima maskiraju i učine izuzetno teško uočljivim za eventualnog neprijatelja.

Sa druge strane, potkopi su namijenjeni za zaklanjanje od izviđanja neprijatelja i posebno od napada iz vazduha, manjih ratnih brodova poput topovnjača, raketnih i torpednih čamaca.

Potkopi “Spilice” i “Rakite” pružaju se u dužinu od stotinak metara pod zemljom, široki su oko desetak metara, a dubina mora u njima iznosi od 3,5 do više od pet metara. Potkop “Rose” je još veći, a za razliku od prethodna dva, “Rose” ima i poseban ulaz za teretna vozila i kolski prilazni put sa svoje jugozapadne strane.

Pored tih u Crnoj Gori, u Hrvatskoj duž dalmatinske obale i po ostrvima ima ukupno još 12 sličnih potkopa, kao i još 14 nekadašnjih maskirnih vezova koji su izgrađeni za potrebe bivše JRM.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 3

 • Hedonista 7 godina
  A posto su te Rupe..ukopi..
  • 0
  • 0
 • Bokelj 41 7 godina
  Kako ugoditi ovom narodu? Kad su komplekse na Luštici kupovali za nevjerovatne pare Rusi, Irci, Izraelci... nije valjalo i tada rekoše: stoj! prodade se teritorija CG! Sada kada vojne lokacije propadaju očekuju da će se valjda same obnoviti??? Crna Gora ima samo jednu privrednu granu: tktv. direktne investicije. Čekamo Godoa...
  • 0
  • 0
 • boskos 7 godina
  Što bi rekao Nenad Čanak za ove sadašnje političare na vlasti: \"Ono što su komunisti napravili vi nemožete ni okrečiti\" :-)
  • 0
  • 0