navigacija Naslovnica Premium

STUDENT POVJERENIK MEDICINSKOG FAKULTETA

2.7.2017 13:36

Račić: Otežavajuća okolnost visokoškolci sa diplomom iz okruženja

“Budući da je završeni fakultet samo jedna od etapa u obrazovanju ljekara, nakon koje idu specijalizacija i mnoga druga usavršavanja, siguran sam da je jedna od opcija i kasniji odlazak na usavršavanje u inostrane zemlje”, kazao je Račić

Račić: Otežavajuća okolnost visokoškolci sa diplomom iz okruženja
Mina
Foto: Arhiva "Vijesti" Autor: Mina

Studenti Medicinskog fakulteta u Podgorici su, nakon završenih studija, spremni da odgovore svim profesionalnim izazovima, ocijenio je student povjerenik Bogdan Račić, navodeći da je otežavajuća okolnost za njihovo zaposlenje veliki broj svršenih visokoškolaca sa diplomom fakulteta iz okruženja.

 On je, komentarišući mogućnost zaposlenja nakon završenog fakulteta, rekao da da postoji jasna diskrepanca između doktora medicine koji se nalaze na birou rada i potreba crnogorskog zdravstva za novom radnom snagom. 

 Podsjetio je da Medicinski fakultet svake godine donosi odluku o upisnoj politici na bazi potreba tržišta rada u Crnoj Gori. 

“Otežavajuća okolnost je činjenica da se veliki broj svršenih visokoškolaca vraća sa diplomom stečenom na fakultetima iz okruženja. Studenti medicinskog fakulteta u Podgorici su nakon završenih studija, spremni da odgovore svim profesionalnim izazovima koji ih čekaju”, kazao je Račić agenciji MINA.

 Oni je ocijenio da su zahvaljujući stečenim znanjima studenti Medicinskog fakulteta u Podgorici konkurentni i na domaćem ali i na inostranom radnom tržištu. 

“Budući da je završeni fakultet samo jedna od etapa u obrazovanju ljekara, nakon koje idu specijalizacija i mnoga druga usavršavanja, siguran sam da je jedna od opcija i kasniji odlazak na usavršavanje u inostrane zemlje”, kazao je Račić.

Prema njegovim riječima, kako Medicinski fakultet upisuje 40 studenata godišnje, stvaranje manjih radnih grupa doprinosi većem kvalitetu vježbi i povećanom interesovanju studenata na jednoj strani, kao i mogućnost rada asistenata sa svim studentima na istim. 

 Račić je naglasio da je praktična nastava kamen temeljac za nauke kakva je medicina. 

 "Čisto teorijsko znanje bez odgovarajućih praktičnih iskustava nijesu od velikog značaja za kasnije bavljenje medicinom, zbog čega smatram da je od velike koristi što se praktična nastava na medicinskom fakultetu odvija u okviru Kliničkog centra Crne Gore kao jedine ustanove tercijernog nivoa", kazao je Račić.

Na taj način, kako je ocijenio, studenti imaju priliku da steknu uvid u brojne dijagnostičke procedure, terapijske metode i patološka stanja koja pristižu iz svih krajeva Crne Gore. 

 Upitan kako su studenti zadovoljni nastavnim kadrom, Račić je pojasnio da sprovođenje anonimnih anketa u okviru programa za kontrolu kvaliteta nastave omogućava svim studentima da dva puta u toku akademske godine vrše evaluaciju rada i nastavnika i saradnika u nastavi. 

 "Ono što studenstko vijeće smatra, jeste da je veliki broj predavača i saradnika i pored svojih kliničkih obaveza jako motivisan da svoje znanje stečeno dugogodišnjim iskustvom prenese na mladje generacije. Svakako, važan doprinos daju i studenti demonstratori - najbolji studenti svojih generacija, koji pomažu u izvodjenju praktične nastave", rekao je Račić.

On je kazao da je jedan od značajnih problema što Medicinski fakultet kao jedina organizaciona jedinica Univerziteta Crne Gore (UCG) ima dvosemestralne ispite koji nose i preko 25 ects. 

 "Jasno je da nepolaganje jednog ispita može da dovede do gubitka statusa redovnog studenta sto za sobom vuče i obavezu plaćanja daljeg školovanja bez prava na studentski kredit ili smještaj u domu", precizirao je Račić.

On je kazao da je iz tih razloga, studentsko vijeće Medicinskog fakulteta u godini u kojoj se radilo na izradi izmjena zakona o visokom obrazovanju, uz podršku Studentskog parlamenta UCG, a u saradnji sa Ministarstvom prosvjete izdejstvovalo definisanje vraćanja na budžet svih studenata koji su to pravo izgubili nepolaganjem samo jednog ispita. 

 "Ovo je veliki uspjeh koji će sigurno značajno smanjiti finansijske izdatke brojnim studentima medicine", rekao je Račić.

On je ocijenio bitnom i rad nevladine organizacije koja funkcioniše pri Medicinskom fakultetu.

 "Ona se prvenstveno bavi studentskim razmjenama i omogućava odlazak naših studenata tokom ljetnjeg perioda u jednu od najboljih kako Evropskih, tako i svjetskih klinika, kako bi stekli nova znanja i upoznali se sa novim zdravstvenim sistema”, naveo je Račić.

Prema njegovim riječima, osim formalnog obrazovanja, koje je neophodno za zvanje doktora medicine, tokom godina školovanja na Medicinskom fakultetu, studenti stiču mnogo prijatelja, u državi i u inostranstvu kroz razne akcije, kongrese i profesionalne razmjene svake godine.

 "Smatram da je najveće bogatstvo imati što više poznanstava, pogotovo u oblasti medicine, koji naravno sa stečenim znanjem na našem fakultetu uvijek mogu otvoriti vrata za pronalazak posla za koji se školujemo", kazao je Račić.

Tekst je urađen u sklopu projekta pod nazivom Info servis o visokom obrazovanju koji finansira Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara za sreću.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

3 (4 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 5

 • milan 1 godinu i 4 mjeseca
  Pogleda se koliko je godina imalo lice kada je steklo diplomu. Ako je to preko 27, onda znači da to nije bilo redovno školovanje ili je diploma kupljena. Takve ne treba priznavati. Prosto ako se neko sjeti ovoga.
  • 2
  • 0
 • Moammar 1 godinu i 4 mjeseca
  "diskrepanca". Pa da li su ove novine normalne i sta rade sa nasim jezikom. Koliko gradjana CG ima ideju sta rijec znaci i da je nasilno mutirana i prenesena iz engleskog. Cemu kad imamo sasvim odgovarajuce nase rijeci - "nepodudarnost, razlika"... Kakva malogradjanstina.
  • 2
  • 0
 • M.B. 1 godinu i 4 mjeseca
  Specijalizacija se uglavnom vrsi u Beogradu, kad nemate pojma i unistite covjeka sa vasim znanjem u KBC saljete ga u Bg da ga iz mrtvih izvuku... pa bi da kupite znanje iz Beograda a da nekako to bude Crnogorsko... Vezasii... Koliko imas tvojih nazovi doktora koji nz recepte napisat i terapiju odredit... ne dizi prasinu kad konja nemas...
  • 1
  • 0