navigacija Naslovnica Premium

"PROVOKACIJOM SKREĆU PAŽNJU SA AKTUELNIH PROBLEMA U PODGORICI"

15.5.2017 12:56

Radunović: Referendum o spomeniku vojvodi Mirku

"Međutim, pored velikih djela, koja su nam članovi te porodice ostavili, njihovu vladavinu je obilježilo i nekoliko krupnih nedjela, među kojima se posebno ističe „Pohara Kuča“, koju je predvodio lično vojvoda Mirko"

Radunović: Referendum o spomeniku vojvodi Mirku Radunović
Vijesti online
Foto: Savo Prelević Autor: Vijesti online

Gradonačelnik sa saradnicima je, naravno, znao da će inicijativa lokalnih vlasti za postavljanje spomenika vojvodi Mirku na centralnom gradskom trgu, naići na veliki otpor kod autohtonog stanovništva, pa je, po oprobanom receptu, provociranjem dijela javnosti, želio da skrene pažnju sa aktuelnih problema u Podgorici, kazao je potpredsjednik Nove srpske demokratije (NOVA), i poslanik DF-a Slaven Radunović.

Njemu je  posebno  važna činjenica da u konkretnom slučaju ne postoji „druga strana“, koja bi bila nešto posebno zainteresovana za realizaciju ovog projekta, pa da se time pravda insistiranje na istom, već je na djelu isključivo potreba "prevaziđenih političara da provociraju podjele među građanima i iz toga izvlače svoj sebični interes".

"Zalagaću se da vlast u kojoj DF bude dominantni participant, bilo na lokalnom, bilo na državnom nivou, raspisuje referendum o svakom pitanju koje proizvodi nedoumicu u javnosti, a koje ne zahtijeva hitnost u odlučivanju. Izborni procesi su relativno česti, tako da svakih godinu-dvije imamo lokalne, parlamentarne ili predsjedničke izbore, kao skoro besplatnu priliku da se konsultuju građani oko prioriteta, kada su u pitanju važni i skupi projekti, ali i oko raspoloženja prema inicijativama koje izazivaju krupne javne polemike, kao što je slučaj sa spomenikom vojvodi Mirku Petroviću. Lokalni izbori u Podgorici, koji se održavaju sledeće godine, idealna su prilika za realizaciju referenduma na ovu temu", kazao je Radunović.

Potpredsjednik NOVE smatra da je lonsult naroda ili referendum  "civilizacijska tekovina koju bi trebalo što češće koristiti".

"Zemlje, čiju demokratsku tradiciju često pominjemo, koriste svaku pogodnu priliku da provjere stav građana po važnim pitanjima i tako obezbijede da država, kao organizacija, bude u službi narodnih interesa.Zalaganje za održavanje referenduma o postavljanju ovog spomenika u centru Podgorice je dio pristupa da ovakve nedoumice, generalno, treba rešavati kroz najšire konsultacije sa građanima. Ali, takođe, smatram da oni koji plediraju da determinišu društvena kretanja treba jasno da izraze svoj stav o konkretnom pitanju", kazao je Radunović.

Poslanik DF-a kaže da je veoma ponosan na Petrovićku Crnu Goru i sve što ona predstavlja u tradicionalnom smislu.

"Međutim, pored velikih djela, koja su nam članovi te porodice ostavili, njihovu vladavinu je obilježilo i nekoliko krupnih nedjela, među kojima se posebno ističe „Pohara Kuča“, koju je predvodio lično vojvoda Mirko. Zato smatram da je, najblaže rečeno, nepristojno insistirati da mu se spomenik podiže na mjestu koje, istorijski, pripada Kučima. Za tako nešto, pogodnija je bilo koja druga stopa Crne Gore", kazao je Radunović.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

3 (9 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 21

 • upućen 1 godinu i 6 mjeseci
  2 za Nezavisnu... Evo kompletan feljton o poharama Kuča. Prva tri nastavka prethode a evi i četvrti: http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Feljton&datum=2016-11-02&clanak=571325&naslov=Istori%E8ar%20omiljenoj%20li%E8nosti%20pre%E6utkuje%20pogre%B9ke
  • 1
  • 0
 • upućen 1 godinu i 6 mjeseci
  1 za nezavisnu... http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Feljton&datum=2016-10-30&clanak=570825&naslov=Vojska%20vojvode%20Mirkanapravila%20pusto%B9 http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Feljton&datum=2016-10-31&clanak=570957&naslov=Knjaz%20tvrdio%20da%20je%20odred%20branio%20granicu http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Feljton&datum=2016-11-01&clanak=571128&naslov=Ru%B9ili%20crkvu%20na%20Kosoru%20i%20lomili%20grobove
  • 1
  • 0
 • upućen 1 godinu i 6 mjeseci
  Za Nezavisnu... Ako neko iz tekstova pročitaš samo što mu se svidja onda je objektivan, nema priče. Osim prvog koji sam naveo i drugog koji navodi Nezavisni postoje još dva nastavka feljtona. Kada neko ko želi da zna istinu uporedi ono što piše Andrijašević sa onim što pišu Pavićević i Nikčević onda mu je lako da izvede zaključke. Kada se tome dodaju i navodi knjaza Danila sa drugog linka u kojem on pokušava da se opravda onda je sve i više nego jasno.
  • 1
  • 0