navigacija Naslovnica Premium

REALIZOVAN PROJEKAT "ZAJEDNICA BEZ BARIJERA"

16.2.2018 17:18

Rampa za osobe sa invaliditetom u zgradi Prijestonice Cetinje

Donatorska akcija je trajala pola godine i realizovana je u 2017. godini, međutim, zbog komplikovanih procedura u vezi sa uvozom, rampa je montirana tek ove sedmice, navode iz NVO Aktivna zona

Rampa za osobe sa invaliditetom u zgradi Prijestonice Cetinje
Vijesti online
Foto: NVO Aktivna zona Autor: Vijesti online

Aktivna zona je uspješno realizovala projekat "Zajednica bez barijera'' u okviru kojeg je glavni cilj bio prilagođavanje prvog sprata zgrade Prijestonice Cetinje osobama sa invaliditetom i osobama sa otežanim kretanjem, saopštili su iz te NVO.

Kako su kazali, drugom donatorskom akcijom Fondacije mladih, koja djeluje u okviru Aktivne zone, prikupljeno je preko šest hiljada eura uz pomoć građana Cetinja, kao i privrednika Cetinja, sa ciljem nabavke elektro-motorne rampe za osobe sa invaliditetom, kojom bi se prilagodio prvi sprat zgrade Prijestonice. Realizaciju ove donatorske akcije je, kako dodaju, podržao i Fond za aktivno građanstvo, odnosno Evropska unija, posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori, a u okviru programa "De fakto jednaki''.

"Donatorska akcija je trajala pola godine i realizovana je u 2017. godini, međutim, zbog komplikovanih procedura u vezi sa uvozom, rampa je montirana tek ove sedmice. Naša organizacija je potraživala oslobađanje od plaćanja poreza i carine na pomenutu donaciju, budući da se radi o javnom dobru i donaciji građana i privrednika. Nažalost, pravni sistem Crne Gore ne prepoznaje donaciju građana i privrednika kao predmet koji može biti oslobođen plaćanja pomenutih taksi. Uprava carina Crne Gore je izdala rješenje za oslobađanje donacije od plaćanja carinske takse, dok je donaciju moguće osloboditi plaćanja PDV-a samo u slučaju ako se radi o donaciji druge države ili međunarodne organizacije. Ova pravila ne afirmišu filantropiju u našoj državi i ovim putem još jednom apelujemo na resorne institucije da pokrenu izmjene i dopune Carinskog zakona i Zakona o porezu na dodatu vrijednost, kako bi se pojednostavila procedura za oslobađanje donacija od plaćanja dodatnih taksi", navode iz Aktivne zone.

Rampa Prijestonica

Kako su kazali iz te NVO, bili su prinuđeni da iz sopstvenih izvora izdvoje čak 1149 eura za PDV, što, kako smatraju, nije dobra poruka za druge organizacije, građane i preduzeća koji žele djelovati filanstropski i donirati usluge ili predmete onima kojima su potrebni.

"U jednom od prethodnih obavještenja za javnost smo zatražili podršku lokalne samouprave u izmirivanju duga po osnovu PDV-a. Kako je prilagođavanje javnih objekata i površina zakonska obaveza svih javnih institucija u Crnoj Gori, smatramo da bi lokalna samouprava trebalo da se uključi u rješavanje ovog problema i otplati poreski dug za pomenutu rampu. Aktivna zona će nastaviti da afirmiše i promoviše filantropsko djelovanje građana i privrednika, a radiće i na zagovaranju izmjena i dopuna zakonskih okvira koji se odnose na tu oblast", zaključuju iz Aktivne zone.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

1 (1 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.