navigacija Naslovnica Premium

ZAKAZANE DVIJE SKUPŠTINE

14.12.2017 19:03

Raskol u Ljekarskoj komori i paralelni izbori

U Sindikatu doktora tvrde da je Ivović 7. novembra dostavio nepotpisanu kopiju zahtjeva i da mu je tražen original

Raskol u Ljekarskoj komori i paralelni izbori Predsjednik koga Ministarstvo neće: Mugoša
Foto: Filip Roganović Autori: Ana Komatina, Mila Radulović

Do kraja mjeseca biće održane dvije skupštine Ljekarske komore, koje su zakazali ljekari koji podržavaju predsjednika Aleksandra Mugošu i oni koji imaju podršku Ministarstva zdravlja.

Sjednica Skupštine koju je zakazao predsjednik Nebojša Sekulić održaće se 15. decembra, dok je grupa ljekara zakazala drugu 22. decembra. 

Tirdesetak članova Komore podnijelo je 7. novembra zahtjev Sekuliću da u roku od mjesec zakaže sjednicu na kojoj će se, kako su tražili, između ostalog, razriješiti aktuelno rukovodstvo i izabrati novo u skladu sa Statutom.

Zahtjev su potpisala 32 od ukupno 49 delegata, a među njima je zamjenik predsjednika Komore Jovan Ivović. 

Delegati su priprijetili da će ako Sekulić ne postupi po predlogu, sjednicu sami zakazati. Navodno se to i desilo jer Ivović nije ispoštovao rok.

"Kako predsjednik Skupštine to nije učinio, obratio sam se Ministarstvu zdravlja sa molbom da nam pomogne. Oni su se odazvali molbi, pa sam svim delegatima poštom poslao obavještenje da će se održati vanredna sjednica 22. decembra u staroj zgradi Vlade”, kazao je Ivović. 

U Sindikatu doktora medicine međutim tvrde da je Ivović 7. novembra dostavio nepotpisanu kopiju zahtjeva za održavanje Skupštine i da mu je predsjednik Skupštine traži originalna dokumenta.

Ivović kaže da je Komora devet mjeseci u blokadi i da je potreba za radom sve izraženija, kao i da je veliki broj delegata odlučio da pokrene statutarnu inicijativu za održavanjem vanredne sjednice.

"Nažalost, u vremenu od zahtjeva za održavanjem sjednice do danas na veliki broj ljekara vršen je lični i javni pritisak na neprimjeren način. Delegati se pozivaju da odustanu od zahtjeva i prijeti im se čak i krivičnim prijavama... Pozivam doktore medicine da ostanu pri zahtjevima iza kojih su stali potpisima, stabilno i svjesno kako i obavljaju posao...”, naglasio je Ivović.

Sa druge strane, Sekulić je “Vijestima” kazao da je on zakazao sjednicu za 15. decembar, pojasnivši da rok naveden u zahtjevu nije ispoštovan jer je bilo opstrukcija. 

Rekao je da su svi delegati obaviješteni telefonom o detaljima sjednice. Upitan čiji dnevni red će se naći na sjednici, Sekulić je rekao da on formira dnevni red.

"U suštini, ono što je tražila grupa delegata biće na dnevnom redu”, naglasio je.

Tridesetak delegata ranije je predložilo za dnevni red poništavanje odluke o izboru Aleksandra Saše Mugoše za predsjednika Komore, razrješenje Ivovića, izbor novog rukovodstvo Komore, ali na predlog Izvršnog odbora te strukovne organizacije.

Većina delegata na zahtjev se odlučila jer je, kako su naveli, nedopustivo da Ljekarska komora kao profesionalna organizacija, ne funkcioniše i ne ostvaruje cilj zbog kojeg je osnovana. Sindikat doktora medicine ranije je optužio predstavnike Ministarstva zdravlja da su zastrašivali, ucjenjivali i potkupljivali delegate Skupštine Komore. 

Njegova predsjednica Milena Popović Samardžić juče je rekla “Vijestima” da je predsjednik pet dana prije okončanja roka zakazao sjednicu.

SDM: Hrapović uradio sve da onemogući skupštinu

"Predsjednik Skupštine Komore nema pristup novčanim sredstvima, pa je o svom trošku poštom dostavio poziv svim članovima skupštine, telefonski je pozvao svakog od njih i mailom uputio poziv za 15. decembar u sali stare zgrade Vlade. Međutim 12. decembra, predsjednik Skupštine dobio je dopis da mu se prethodno odobrena sala ipak ne odobrava, nakon čega je o svom trošku zakupio salu u hotelu “City” u Podgorici,” rekla je Milena Popović Samardžić.

Ona kaže da je uprkos svemu tome, “Ministarstvo zakazalo u svojoj režiji skupštinu Ljekarske komore sedam dana kasnije”. 

“Očigledno da se boje odluka legalne skupštine te da zbog toga pravnim nasiljem želi da nametne rukovodstvo Komore. Ministar Hrapović uradio je sve da o teža, bolje reći onemogući zakonito održavanje Skupštine. Ljekari će u svakom slučaju imati odgovor na ovakvo postupanje ministarstva”, rekla je ona. 

Predsjednica SDM je najavila krivičnu prijavu protiv nadležnih zbog zloupotrebe s lu žbenog položaja i protivzakonitog uticaja.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (3 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 7

 • Barsa 11 mjeseci
  Slobodni ljudi su najveći neprijatelji ovog režima. Puna podrška Saši Mugoši i Mileni Popović. Što je snaga DPS-a manja, represija je veća i očiglednija. To je jedina utjeha u ovom vremenu.
  • 8
  • 0
 • mikun 11 mjeseci
  Moze li ijedna institucija,komisija bilo stau ovoj drzavi, biti nezavisna.
  • 7
  • 0
 • Mila K 11 mjeseci
  Stvarno nije moguce ostaviti ljekare da se sami organizuju i odrede da li hoce da partecipiraju u zajednici na konstruktivna nacin. Ima li bilo ko sa pola mozga da zamoli kukavicko ministarstvo da ih ostave na miru, a ne da miniraju esnafsku instituciju profesije koju stalno unizavaju mnogi ljekari sa iskustvom i premnogo politicara, i medju ljekarima i bez pravog dr ispred imena.
  • 2
  • 0