navigacija Naslovnica Premium

IZVJEŠTAJ UNDP-A

26.1.2013 21:46

Razvoj po mjeri Crnogoraca: Uspjeh se gradi vezama, a ne napornim radom

Ispitanici smatraju da narednoj generaciji nije ostalo dovoljno prirodnih i ekonomskih resursa, jer su uglavnom rasprodati

Razvoj po mjeri Crnogoraca: Uspjeh se gradi vezama, a ne napornim radom
Dražen Đurašković
Foto: Vesko Belojević Autor: Dražen Đurašković

Skoro svaki drugi građanin Crne Gore smatra da naporan rad ne mora da vodi uspjehu u životu, jer je to više stvar sreće i veza.

Devet od deset građana smatra da je važno da su dobro povezani sa ljudima na položaju, koji imaju političku moć da bi napredovali u životu, piše u Izvještaju o razvoju po mjeri čovjeka 2012. godine, koji je objavio UNDP.

U Izvještaju, koji je radio tim na čelu s profesoricom Boženom Jelušić, piše da se ljudski resursi dovoljno ne koriste, te da je potrebno preduzimanje brojnih mjera kako bi se stanje popravilo.

U Izvještaju se preporučuje da Vlada mora da sprovede niz intervencija kojima bi osnažila vladavinu prava, transparentnost, odgovornost i povjerenje javnosti u institucije sistema: “Zakonske odredbe o sprečavanju sukoba interesa u javnoj upravi treba djelotvorno sprovoditi”.

Jedna od preporuka je i da građani treba da budu bolje upoznati s važećim Zakonom o slobodnom pristupu informacijama i da ga koriste.

Devet od deset roditelja bi više voljelo da njihovo dijete živi na selu, prigradskom naselju u svojoj kući, sa stalnim poslom i sa dodatnim prihodom od bavljenja poljoprivredom, nego da živi kao podstanar u Podgorici bez sigurnog zaposlenja

“Ljudski kapital igra presudnu ulogu u ostvarenju ciljeva razvoja po mjeri čovjeka. Razvoj po mjeri čovjeka odnosi se na širenje mogućnosti izbora. Ljudski kapital Crne Gore nijesu samo zaposleni, već i nezaposleni, domaćice, siromašni i bogati, djeca, mladi i stari i oni koji će se tek roditi”, piše u Izvještaju.

Ekonomske prepreke, kao što su nesklad vještina zaposlenih, značajne regionalne razlike, nivo ulaganja u istraživanje i razvoj, nizak nivo iskorišćenosti potencijala ljudskog kapitala društveno isključenih grupa, mogle bi se prevazići upravo razvojem ljudskog kapitala Crne Gore.

U Izvještaju su podsjetili na ranije sprovedeno istraživanje koje je pokazalo da četvrtina građana (23,8 odsto) strahuje od gubitke posla u narednih godinu dana, dok trećina zaposlenih (35,7) smatra da nije dovoljno plaćena za svoj posao.

Devet od deset roditelja bi više voljelo da njihovo dijete živi na selu, prigradskom naselju u svojoj kući, sa stalnim poslom i sa dodatnim prihodom od bavljenja poljoprivredom, nego da živi kao podstanar u Podgorici bez sigurnog zaposlenja.

“Ispitanici smatraju da su rasprodati prirodni i ekonomski resursi, tj. da narednoj generaciji nije ostalo dovoljno resursa. Potom ih najviše brine nedostatak materijalnih sredstava za život, korupcija, bolest i ulični kriminal”, piše u tom dokumentu.

Korupcija štetna, ali prihvatljiva

U Izvještaju piše da ljudi u Crnoj Gori shvataju da je korupcija štetna, ali je ipak prihvataju kao dio svakodnevnog života.

“Korupcija je i dalje prisutna u mnogim oblastima.

Smatra se da na formalna i neformalna gotovinska plaćanja otpada značajan dio izdvajanja za zdravstvo.

U obrazovanju, korupcija i druge „neformalne naknade“ ograničavaju mnogim pojedincima pristup uslugama kvalitetnog obrazovanja”, piše u Izvještaju.

Kako dalje piše, uprkos nizu intervencija Vlade na suzbijanju korupcije, građani su još i skloni da “opravdavaju” poklone ili “čašćavanja” u novcu.

Nivo obrazovanja dobar iako je niži nego u EU

"Obrazovni sistem i dalje proizvodi svršene studente sa vještinama koje nisu u saglasnosti sa zahtjevima tržišta rada"

Crna Gora ima dobro obrazovano stanovništvo, ali je opšti nivo obrazovanja niži od onog u zemljama EU, piše u Izvještaju.

“Obrazovni sistem i dalje proizvodi svršene studente sa vještinama koje nisu u saglasnosti sa zahtjevima tržišta rada.

U poređenju sa 2002. godinom, kada je samo 44 odsto ukupnog broja svršenih srednjoškolaca pohađalo univerzitetske programe, 2008. godine broj upisanih studenata povećao se na 108 odsto svršenih srednjoškolaca”, piše u tom dokumentu.

U Izvještaju se dodaje da je korelacija slaba između iznosa opredijeljenog novca i rezultata u smislu zdravstvenog stanja nacije, iako su budžetska izdvajanja za zdravstvo relativno visoka.

“Crna Gora troši više na javno zdravstvo nego druge zemlje sa sličnim nivoima dohotka.

Rashodi sistema javnog zdravstva u Crnoj Gori su 2008. godine iznosili 14,7 odsto ukupne javne potrošnje, što je iznad prosjeka kad se uporedi sa zemljama EU”, piše u Izvještaju.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 9

 • mika-potomak zelenasa 5 godina i 10 mjeseci
  kumovoga brata tetka sa ujnine strane komsinice preko puta mi je jak kadar u lokalnom DPSDP-u..valja je angazovaat po pitanju zaposljenja
  • 0
  • 0
 • sutomore 5 godina i 10 mjeseci
  ..ovo je tradicija...svi to znamo najviše mi koji bi da radom zaradimo pošten koru hljeba....na biroima sa profesionalnim znanjem...čekamo penzije bez radnog staža.......lijep primjer.....samo tako neka ide dalje .....mi volimo ovu vlast ona je najbolja....i bit će još bolja.....evo 4000 mladi odjednom dobil posao, sreća neće na biro rada novo doba je došlo sa fakulteta na posao a za starije generacije ..pa eto rano smo se rodili.....
  • 0
  • 0
 • doko 5 godina i 10 mjeseci
  Ovo je vrijeme guzonjinih sinova,prijatelja,kumova,rodaka......zato imamo kadrove nepismene,nesposobne,korupciju,afere,pljacku......Sposobni kadrovi zbog nedostatka veza moraju i dalje camiti na biro ili raditi neke druge poslove.Sve prema zaslugama ja tebi ti meni.
  • 0
  • 0