navigacija Naslovnica Premium

STANJE - REDOVNO

1.11.2012 17:52

Reagovali iz Opštine Kolašin: Uprkos teškim vremenima, naši rezultati su odlični

"...U Opštini (je) svakog dana u odnosu na prethodni period stanje stabilnije, dugovi manji, a vizija budućeg razvoja jasnija"

Reagovali iz Opštine Kolašin: Uprkos teškim vremenima, naši rezultati su odlični
Foto: Dragana Šćepanović Autor: Dragana Šćepanović

Povodom zahtjeva koje je IO sindikale organizacije zaposlenih u lokalnoj upravi i službi zaštite i spasavanja poslao nekolicini funkcionera, a „Vijesti“ objavile u jučerašnjem broju, juče su burno reagovali opštinski funkcioneri.

IO sindikata optužio je lokalne funkcionere za nepotizam, zloupotrebu službenih vozila i smanjenje plata zaposlenima, kojim se, kako su naveli „radnici tjeraju u stanje socijalne potrebe“.

“Nesporni su odlični rezultati postignuti u vremenima koja nijesu bila laka.

Isto tako su nesporne činjenice koje pokazuju da je u Opštini svakog dana u odnosu na prethodni period, stanje stabilnije, dugovi manji, a vizija budućeg razvoja jasnija”, kazao je predsjednik Opštine Darko Brajušković.    

"On (Brajušković) će i dalje koristiti službeni automobil, a pošto je skroman čovjek nije mu problem ni da putuje ponekad sredstvima javnog saobraćaja”, kazao je sekretar za finansije

U reagovanju sekretara za finansije Luke Medenice navodi se da se zarade lokalnih funkcionera Opštine isplaćuju u skladu sa Odlukom o zaradama i drugim pravima po osnovu rada lokalnih funkcionera, koju je donijela SO Kolašin 21.01.2007. godine.

Prema njegovim riječima, smanjenje zarada u lokalnoj upravi izvršeno je po budžetu za minulu godinu, kada je vrijednost boda sa 75 eura smanjena na 55, a sve, kako je kazao, u skladu sa Ugovorom o finansijskom restrukturiranju, koji je Opština potpisala sa Ministarstvom finansija.

“Smanjenje zarada izvršeno je više od 30 procenata za funkcionera opštine, starješine organa, službenike i namještenike.

Poznato vam je da DPS u kolašinskoj vlasti učestvuje sa 70 procenata od septembra 2010. godine, i da je za 24 mjeseca do današnjeg dana isplaćeno zaposlenima 27 zarada.

Nijesu tačni navodi da se u lokalnoj upravi primaju novi radnici, jer je Opština potpisala sporazum sa Ministarstvom finansija, prema kojem se niko ne može zaposliti, bez saglasnosti tog ministarstva”, kazao je Medenica.

Prema njegovim riječima u Opštini sada radi 154 zaposlena, a u decembru 2011. bilo ih je 184.

“Kada je riječ o upotrebi službenih vozila prije dvije godine, Opština je koristila 17 vozila, a sada samo šest od kojih dva koristi predsjednik Skupštine, a četiri izvršna vlast.

Jedno vozilo koristi predsjednik Opštine i za potrebe tog vozila iz budžeta se nedjeljno isplaćuje po 70 eura po osnovu službenih putovanja.

On će i dalje koristiti službeni automobil, a pošto je skroman čovjek nije mu problem ni da putuje ponekad sredstvima javnog saobraćaja”, kazao je sekretar za finansije.

Jeknić: Ovdje nijedan radnik nije fiktivno zaposlen

“Planirano je otpuštanje još 10 radnika koji su tehnološki višak. Ne znam na koga se odnosi informacija o fiktivno zaposlenim radnicima koji su uzeli otperemnine, ali nije u pitanju ova ustanova"

U svom reagovanju direktor Centra za kulturu Branislav Jeknić ističe kako je od 45 radnika Centra za kulturu sedam uzelo otpremnine, pa je ostalo njih 35.

“Planirano je otpuštanje još 10 radnika koji su tehnološki višak. Ne znam na koga se odnosi informacija o fiktivno zaposlenim radnicima koji su uzeli otperemnine, ali nije u pitanju ova ustanova.

Ovdje nijedan radnik nije fiktivno zaposlen.

Kada je riječ o informacijama o primanjima, zbog istinitog informisanja, ističem da se za zaposlene u Centru za kulturu primjenjuje Zakon o radu i granski kolektivni ugovor za oblast kulture, u kojem su jasno definisani koeficijenti”, rekao je Jeknić.

U reagovanju on još navodi da je “Opština, ipak, uštedjela, jer Centru tokom ove godine nije dala nikavu dotaciju”.

Svi programi, tvrdi Jeknić, koje je realizovala ta ustanova finansirani su saradnjom sa drugim ustanovama za kulturu, NVO i najvećim dijelom od projekata koje su finansirali ministarstva kulture i finansija.

“Naveo bih i podatak koji se tiče službenih vozila. U garaži Spomen-doma je i vozilo Centra za kulturu, koje više ne možemo da koristimo, iako lokalna uprava nikada nije davala novac za gorivo. Mi sada nemamo vozilo koje nam je prijeko potrebno”, zaključio je Jeknić.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 1

  • ĆILI 5 godina i 12 mjeseca
    Gore vlasti od doba vladavine turaka Kolašin nije zapamtio!!!
    • 0
    • 0