navigacija Naslovnica Premium

POTPISAN UGOVOR SA KOMPANIJOM PARADORES DE TURISMO

1.2.2016 16:49

"Revitalizovati i staviti u funkciju kulturna dobra koja nijesu adekvatno valorizovana"

“Revitalizacija i stavljanje u funkciju kulturnih dobara kroz turističku namjenu jedan je od prioriteta Ministarstva održivog razvoja i turizrna i Uprave za zaštitu kulturnih dobara”, navodi se u saopštenju

"Revitalizovati i staviti u funkciju kulturna dobra koja nijesu adekvatno valorizovana"
Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma Autor: MINA business

Ministarstvo održivog razvoja i turizma potpisalo je Ugovor o savjetodavnim uslugama sa španskom kompanijom Paradores de Turismo, u cilju revitalizacije i stavljanja u funkciju kulturnih dobara koja nijesu adekvatno valorizovana, na Međunarodnom sajmu turizma FITUR 2016 u Madridu.

Iz Ministarstva je saopšteno da je osnovni cilj razmjena znanja i iskustava, kao i pronalaženje modela za valorizaciju i revitalizaciju kulturnih dobara kroz turističku ponudu u Crnoj Gori.

“Revitalizacija i stavljanje u funkciju kulturnih dobara kroz turističku namjenu jedan je od prioriteta Ministarstva održivog razvoja i turizrna i Uprave za zaštitu kulturnih dobara”, navodi se u saopštenju.

U skladu sa tim, odabrano je nekoliko objekata u Crnoj Gori, prepoznatih kao kulturna dobra, za koje će se obaviti analiza mogućnosti valorizacije i revitalizacije po metodologiji kompanije Paradores de Turismo.

“Nakon dobijanja svih relevantnih informacija, ta kompanija će izraditi studiju na ovu temu. U skladu sa usaglašenim obavezama, predstavnici kompanije Paradores de Turismo će u februaru posjetiti Crnu Goru, kako bi obišli potencijalne objekte i održali javnu prezentaciju”, rekli su iz Ministarstva.

Ministarstvo je sa preduzećem Paradores de Turismo tokom prethodne godine započelo intenzivnu saradnju, a koja je nastavljena i tokom Sajma.

Kompanija Paradores je osnovana 1928. godine i upravlja sa 94 hotela odnosno šest hiljada soba koji se u najvećem broju nalaze u objektima koji su zaštićena kulturna dobra.

“Hoteli se nalaze u okviru devet nacionalnih parkova, devet nacionalnih rezervata i 12 World Heritage gradova (15 dvoraca, 14 manastrira, 12 palata i šest jedinstvenih istorijskih objekata). Osnovni cilj djelovanja kompanije je teritorijalna integracija i podizanje nivoa dostupnosti i razvijenosti unutrašnjih zona koje nijesu karakteristične turističke destinacije”, precizira se u saopštenju.

Međunarodni sajam turizma FITUR 2016, održan u Madridu krajem januara, okupio je preko 230 hiljada posjetilaca.

“FITUR je predstavljao idealnu priliku za promociju ove važne saradnje, koja je nastala kao proizvod višemjesečne komunikacije i pregovora sa kompanijom i Svjetskom turističkom organizacijom (UNWTO) na jednoj strani i Ministarstva održivog razvoja i turizma sa Upravom za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore na drugoj strani”, precizira se u saopštenju.

Tokom FITUR-a, UNWTO je organizovala mnoštvo sastanaka, konferencija i foruma na temu inovacija i tehnologija u turizmu, razvoja hotela sa nultom emisijom CO2, turizma i bezbjednosti, turizma i aviopovezanosti i šoping turizma. Održana je i ceremonija dodjele UNWTO nagrada, koja predstavlja skup godišnjih međunarodnih nagrada za izvrsnost i inovacije u ovom sektoru.

“Sastanak visokog nivoa o turizmu i bezbjednosti, u organizaciji UNWTO i UN Kancelarije za borbu protiv droge i kriminala (UNODC), okupio je ministre turizma, ambasadore i visoke zvaničnike iz 86 zemalja svijeta, kako bi razgovarali o razvoju mehanizama za bližu saradnju između turističkih i bezbjednosnih administracija, u cilju obezbjeđenja okvira za sigurna putovanja. Tokom sastanka je naglašena globalna priroda izazova bezbjednosti i potreba za stvaranjem globalnih rješenja, uz povećanje kolektivne podrške pogođenim zemljama”, zaključuje se u saopštenju.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 2

 • columbo 2 godine i 9 mjeseci
  Štaaa.....hvali nam stručnjaka... nema takvih kod nas??? Nevjerovatno da nam se i to desi. A samo u DPS-u imamo na 100-ine magistara i Dr iz svih oblasti. A đe su još pride oni sto rade kao konobari ili ona vojska što je još na čekanju u firmu familije Jelić/Biro?
  • 0
  • 0
 • Citadin 2 godine i 9 mjeseci
  Ponovo nam se nude neki prevaranti za revitalizaciju i stavljanje u funkciju kulturnih dobara. Bas me interesuje koliko ce evra da daju gradjani Crne Gore za "revitalizaciju"
  • 0
  • 0