navigacija Naslovnica Premium

ODLUKA VIŠEG SUDA

1.3.2013 09:07

RTCG da vrati Vojičića na posao, ili da mu isplati 80.000 eura

Sadašnji direktor RTCG Rade Vojvodić, najavio je ranije da će Vojičića, ukoliko bude morao da ga vrati na posao, uposliti kao dopisnika iz Šavnika

RTCG da vrati Vojičića na posao, ili da mu isplati 80.000 eura
Foto: Luka Zeković Autor: Maja Boričić

Ukoliko ga ne vrate na posao, bivšem generalnom direktoru Javnog servisa Branku Vojičiću definitivno slijedi dobra otpremnina. Viši sud potvrdio je odluku Osnovnog suda, prema kojoj je Radio televizija Crne Gore (RTCG) izgubila sudski spor protiv Vojičića.

Ta medijska kuća tražila je poništenje njegovog ugovora o radu, odnosno ništavnost odredbi ugovora koje se odnose na zaradu i otpremninu.

Ugovorom o radu za Vojičića je predviđena otpremnina u iznosu od šest do 12 njegovih mjesečnih bruto zarada, što je oko 80.000 eura.

Javni servis je, nakon što ga je Savjet razriješio funkcije generalnog direktora, tužio Vojičića tražeći poništenje njegovog ugovora o radu
On će, kako je ranije objasnio, zatražiti isplatu te otpremnine, ukoliko izgubi drugi spor oko poništenja rješenja o otkazu.

I u tom procesu, u kojem je tražio da ga vrate na posao, donesena je prvostepena odluka u njegovu korist, kojom je poništeno rješenje o razrješenju sa dužnosti generalnog direktora RTCG i njegovom prestanku radnog odnosa.

Istom presudom, naloženo je RTCG-u da Vojičića vrati na posao i rasporedi na radnim zadacima koji odgovaraju njegovoj struci, ali je odbijen Vojičićev zahtjev da ga vrate na mjesto generalnog direktora.

Taj predmet se nalazi u Visem sudu na odlučivanju.

Javni servis je, nakon što ga je Savjet razriješio funkcije generalnog direktora, tužio Vojičića tražeći poništenje njegovog ugovora o radu.

Sutkinja Lidija Mitrović odbila je tužbeni zahtjev RTCG protiv Vojičića, kojim je zatraženo poništenje njegovog ugovora o radu, što je potvrdio i Viši sud.

U obrazloženju presude, između ostalog, piše da je ugovor zaključen u skladu sa Zakonom o radu i da su potpisima i zaposleni i poslodavac dali saglasnost na njegovu sadržinu. Ugovorom o radu, za Vojičića je predviđena otpremnina od oko 70 hiljada eura.

"Poslodavac je mogao jedino zaključivanjem aneksa ugovora o radu izvršiti izmjene tog ugovora. Osim toga, tužilac se neosnovano poziva na ništavnost ugovora o radu, jer tuženom plata nije određena u fiksnom iznosu, s obzirom na to da iz rezultata raspravljanja nesporno proizilazi da je tuženom utvrđena fiksna zarada od 3.000 eura", navodi se u obrazloženju presude.

Vojičić je nakon toga tužio tu medijsku kuću tražeći poništenje rješenja o razrješenju sa mjesta generalnog direktora, navodeći da je neosnovano i nezakonito, te da ne sadrži osnov za razrješenje i davanje otkaza, kao ni obrazloženje, pa zahtijeva da sud obaveže Televiziju da ga vrati na posao u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude.

U tom sporu sutkinja Nataša Bošković donijela je prvostepenu presudu, prema kojoj je kao neosnovan odbijen dio tužbenog zahtjeva u kojem se traži da se Vojičić vrati na mjesto generalnog direktora, uz obrazloženje da mu je ugovor, kojim je raspoređen na tu funkciju, istekao i da ga sud ne može vratiti na posao koji je do tada obavljao, već samo na radne zadatke koji odgovaraju njegovoj stručnoj spremi i radnim sposobnostima.

Vojičićev advokat Goran Rodić smatra daje vjerovatno riječ o greški suda u dijelu u kojem navodi da ga ne može vratiti na funkciju generalnog direktora, jer mu je istekao ugovor o radu kojim je raspoređen na to mjesto.

Goran Rodić

"Očigledno je riječ o previdu suda, jer pomenuti ugovor o radu ističe tek 18. decembra 2012. U suštini smo veoma zadovoljni odlukom suda koja potvrđuje nezakonit postupak Savjeta RTCG, a u dijelu učinjene pogreške presuda se može i preinačiti", naveo je tada Rodić.

Predmet se po žalbi zastupnika RTCG-a nalazi u Višem sudu na odlučivanju.

Sadašnji direktor te medijske kuće Rade Vojvodić je ranije najavio da će, ukoliko menadžment Radio-televizije Crne Gore (RTCG) bude morao da Vojičića vrati na posao, uposliće ga kao dopisnika iz Šavnika.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 7

 • obrigheim 5 godina i 8 mjeseci
  ako je za godinu skoro 80 000 eura vrijedio ugovor, zamislite kakvu je mjesecnu platu imao, a narod nema ljeba da jede, e bruke
  • 0
  • 0
 • kojo811 5 godina i 8 mjeseci
  Što to iz Šavnika, veliki će ti biti i Šavnik kako si krenuo, samo Bože podrži :-)
  • 0
  • 0
 • peki 5 godina i 8 mjeseci
  sad bi trebalo Rada Vojvodića vratiti u tv In da ih izvadi iz rupe u koju ih je gurnuo sa svojim Šofrancem,Ivanovićem i Kustudićem.Ni ovaj Vojičić ništa bolji nije.Sve i ama baš sve ide preko bubrega gradjana.I treba to da im se dogadja kad sve ovo trpe.
  • 0
  • 0