navigacija Naslovnica Premium

TUŽBA ZA DRŽAVU I OPŠTINU KOTOR

22.10.2018 15:08

Rusi traže 20 miliona odštete, jer ih je "država prevarila"

“Sve je zastalo u Upravi za zaštitu spomenika kulture, a Aleksandar Dajković nas je doveo u zabludu”, kazao je za “Vijesti” Shaporev

Rusi traže 20 miliona odštete, jer ih je "država prevarila" Planirani izgled nikada izgrađenog turističkog naselja: Animacija
Milorad Milošević
Foto: Montenegroregion Autor: Milorad Milošević

Kompanija “Montenegroregion” trojice ruskih državljana tužila je državu i Opštinu Kotor i tražiće oko 20 miliona eura odštete, na koliko je i procijenjena vrijednost spora, jer navodno već 12 godina ne mogu dagrade turističko naselje u Morinju.

Rusi su pokrenuli postupak pred Privrednim sudom, a izvršni direktor Aleksandr Shaporev tvrdi da su ih vladini zvaničnici prevarili, a najviše direktor Direktorata za kulturnu baštinu Aleksandar Dajković, zbog kojeg su imali dodatne troškove.

“Sve je zastalo u Upravi za zaštitu spomenika kulture, a Aleksandar Dajković nas je doveo u zabludu”, kazao je za “Vijesti” Shaporev.

Aleksandr Shapoev Prevareni su ozbiljni investitori: Shapoev 

Pojasnio je da im je Dajković sugerisao da izradu dodatne takozvane HIA studije, po UNESCO smjernicama, koja u to vrijeme nije bi bila predviđena važećim propisima.

Umjesto Dajkovićevog odgovora na optužbe Rusa, iz kabineta ministra kulture Aleksandra Bogdanovića “Vijestima” su odgovorili da “Montenegroregion “nije oštećena strana, posebno imajući u vidu podatak da su u trenutku sticanja vlasništva nad parcelama u okviru DUP-a ‘Morinj’ planirane zelene površine, dakle nipošto gradnja bilo kojeg oblika”.

“I pored najbolje namjere Ministarstva kulture i Uprave za zaštitu kulturnih dobara, nakon sagledavanja cjelokupne dokumentacije i pozitivno-pravnih propisa, te uzimajući u obzir zahtjeve UNESCO-a za strogom kontrolom gradnje na ovom području, konstatovano je da se, u ovom trenutku, nisu stekli uslovi za izmjenu planskog dokumenta kako bi se umjesto zelene površine, kako je predviđeno važećim planskim dokumentom, izvršila prenamjena u građevinsko zemljište kako je to bio zahtjev investitora”.

Gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić ocijenio je da Opština ne snosi nikakvu odgovornost prema tužiocu i da očekuju da sud odbije tužbu kao neosnovanu.

“‘Montenegroregion’ podnio je tužbu protiv države i Opštine Kotor, smatrajući da im je šteta pričinjena zbog nezakonitog rada Ministarstva kulture i Uprave za zaštitu kulturnih dobara, niti jednom riječju u tužbi ne navodeći koje su to nezakonite radnje Opštine Kotor koje su ovom investitoru mogle nanijeti kako stvarnu štetu, tako i materijalnu štetu u vidu izgubljene dobiti”.

Shaporev, međutim, tvrdi da su im, prlilikom kupovine 7.821 metra kvadratnog zemljišta od privatnih vlasnika 2006. godine, “predstavnici urbanizma u Opštini Kotor pokazali skice i rekli da na toj parceli postoje neki stari temelji na kojima se bez problema može graditi”.

Vlast u Kotoru u to vrijeme kontrolisao je DPS, koji je danas opozicija.

Investitori ističu da su nakon usvajanja DUP-a za tu lokaciju, 2009. godine, na svom placu vidjeli ucrtanu - zelenu površinu.

Nesuđeni graditelji turističkog naselja tvrde da danas imaju problema i sa kupcima nekretnina iz svoje zemlje, koje su prodavali po osnovu atraktivnog plana.

“Kada smo vidjeli zelenu površinu počeli smo da se interesujemo kako da se placu promijeni namjena da bi realizovali gradnju naselja. Državni predstavnici su nam savjetovali da pokrenemo izmjenu nacrta DUP-a Morinj o svom trošku, što smo uradili, a nakon toga da izradimo Studiju vizuelnog uticaja na zaštićeno prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora”, kazao je Shaporev.

Na intervenciju bivšeg ministra kulture Pavla Goranovićanavodno je 8. jula 2016. održan sastanak sa Dajkovićem i direktoricom Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastasijom Miranović, na kojem je, kako Rusi tvrde, saopšteno da treba da izrade HIA studiju po UNESCO smjernicama i da će se nakon toga steći uslovi za pozitivno mišljenje na predlog Izmjena i dopuna DUP-a “Morinj”.

Shaporev tvrdi da su dodatnu studiju uradili “na instiranje Dajkovića” i da su prevareni, jer se pokazalo da je i taj dodatni trošak u iznosu od 7.140 eura bio uzaludan.

HIA studija je, kako tvrde u tužbi Rusi, dostavljena Ministarstvu kulture 27. februara 2017.

U odnosu na navode investitora da je nakon sastanka sugerisano da urade HIA studiju za arhitektonsko-urbanističko rješenje “Turistički kompleks Morinj”, Ministarstvo kulture napominje da je “pripremilo Akcioni plan za realizaciju odluka koje se odnose na područje Kotora, usvojenih u Istanbulu u julu 2016. od strane Komiteta UNESCO koji je donijela Vlada, na sjednici održanoj 2. 2. 2017”.

“Procjena uticaja na svjetsku baštinu (HIA) za lokalitet Morinj, do dana usvajanja Akcionog plana od strane Vlade, nije bila izrađena od strane investitora. Dokument “Procjena uticaja na baštinu za Prirodno i kulturni-istorijsko područje Kotora”, koji je Vlada na sjednici od 10. novembra 2017. godine, razmotrila i usvojila, pripremio je stručni tim koji je formiran od strane Arhitektonskog fakulteta Univerziteta CG, dok je izradu istog koordiniralo i finansiralo Ministarstvo kulture. Procjena je dala preporuke za lokalitet Morinj, koji je prepoznat kao lokalitet koji je potrebno dodatno štititi”.

Jokić: Nećemo ugroziti status Kotora na UNESCO listi

Jokić navodi da je od prvobitnog nacrta izmjena iz 2014. godine, DUP “Morinj” u prethodnom periodu “pretrpio izmjene, koje su bile uslovljene ispunjavanjem zakonskih uslova koji se tiču zaštite životne sredine i održivog razvoja”.

Vladimir Jokić Vladimir Jokić 

“Ono što je sigurno je da u mandatu ove izvršne vlasti u Opštini Kotor neće doći do izmjena DUP-a, dok se za to ne ostvare svi predviđeni uslovi, koji su u domenu zaštite kulturne baštine i ostvarivanja potpunog održivog razvoja na predmetnoj lokaciji. Opština je u potpunosti posvećena očuvanju Kotora na UNESCO listi i očuvanju jedinstvene univerzalne vrijednosti ovog prostora, pa s tim u vezi neće preduzeti nijedan korak koji može taj status ugroziti”.

On je ocijenio da je javnost svjesna delikatne situacije u kojoj se lokalna uprava našla i sa projektima koji su donekle utemeljeni u zakonskim normama i planskim dokumentima koje je donijela prethodna uprava, poput onog u Kostanjici.

“A koji ugrožavaju naš prostor i status u UNESCO. Projekti koji prijete da unište jedinstvenu univerzalnu vrijednost područja imaju branu u lokalnoj samoupravi, u maksimalnoj moći iste... Jasno je da nas ni moguća usmena obećanja neodgovornih funkcionera prethodne uprave prema zainteresovanim investitorima, a na štetu opšteg interesa i zaštićenog područja, ni u čemu ne obavezuju”.

Gradili vile u Danilovgradu, imaju kuće u Dobroti i na Žabljaku

Firma “Montenegroregion” osnovana je 2006. godine u Danilovgradu, a prema Centralnom registru njeni vlasnici su Sergej Konovalyuk, Aleksandr Kondratenko i Aleksandar Miazin sa po oko 33,3 odsto akcija.

Shaporev kaže da je riječ o “ozbiljnim investitorima” koji su na području Opštine Danilovgrad izgradili pet vila.

“Jedan od njih ima kuću u Dobroti, drugi na Žabljaku...”.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

3 (14 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 19

 • Zeleni doktor 3 nedjelje i 5 dana
  Neko nije dobio procenat,pa je sad nešto ljut...
  • 9
  • 0
 • Kit_Potočar 3 nedjelje i 5 dana
  Cu Aleksandar Dajkovic ... hahhaha , presmijesan! Ne zna dvije ovce sa andjelima cuvat
  • 8
  • 0
 • KoqeBolje 3 nedjelje i 5 dana
  bas tako samo bi dodao to nisu rusi u pitanju nego nasi ostapleri koji to sve namjestaju da bi dobili pare
  • 4
  • 0