navigacija Naslovnica Premium

IZ UPRAVE POLICIJE ĆUTE O ANGAŽOVANJU SPECIJALACA

5.12.2017 21:22

SAJ "preventivno” na Cetinju, ali ne kažu zbog čega

Nekoliko desetina pripadnika SAJ je 24. oktobru 2015, nakon razbijanja demonstracija Demokratskog fronta ispred parlamenta, lovilo građane po Podgorici, brutalno ih tuklo i maltretiralo bez očiglednog razloga. Za to su optužena samo dvojica pripadnika SAJ -a, dok je njihov komandant osuđen zbog prikrivanja

 SAJ "preventivno” na Cetinju, ali ne kažu zbog čega Šta ja SAJ radio na Cetinju u izbornoj noći?
Foto: Filip Roganović Autori: Mihailo Jovović, Olivera Lakić

Specijalna antiteroristička jedinica ( SAJ ) bila je “preventivno” na Cetinju na dan lokalnih izbora, saopštila je Uprava policije “Vijestima”.

“ SAJ  je u Cetinju 26. 11. 2017. godine angažovana preventivno, shodno bezbjednosnoj procjeni”, piše u odovoru na pitanja “Vijesti”.

Uprava policije nije odgovorila šta je to  SAJ  trebalo da spriječi toga dana iz nadležnosti te jedinice - da li su postojale procjene o opasnosti od terorizma ili nekog teškog oblika organizovanog  kriminala, što je jedan od glavnih razloga za njihovo angažovanje.

Reporter "Vijesti" vidio je pripadnike  SAJ -a koji su došli na Cetinje u noći izbora, oko 21 sat, sa dva vozila - džipom i kombijem i stacionirali se ispred zgrade Opštine.

Uprava policije nije odgovorila ni šta je ta jedinica konkretno radila na terenu te noći.

Nekoliko desetina pripadnika  SAJ  je 24. oktobru 2015, nakon razbijanja demonstracija Demokratskog fronta ispred parlamenta, lovilo građane po Podgorici, brutalno ih tuklo i maltretiralo bez očiglednog razloga. Za to su optužena samo dvojica pripadnika  SAJ -a, dok je njihov komandant osuđen zbog prikrivanja.

Na Cetinju je na dan izbora bilo incidenata između aktivista vlasti i opozicije, navodne upotrebe biber spreja i bejzbol palica, a nekoliko osoba je uhapšeno. U takvim slučajevima, uglavnom, angažuje se Inteventna jedinice policije.

U policiji postoji i Posebna jedinica policije (PJP) koja se, između ostalog, bavi uspostavljanjem narušenog javnog reda i mira u većem obimu. PJP je, između ostalog, zadužena za suzbijanje svih oblika terorizma i organizovanog kriminala, obezbjeđenje javnih skupova i manifestacija sa najvećim stepenom bezbjednosnog rizika.

Iz policije su naveli da je  SAJ  predviđen za suzbijanje najsloženijih oblika terorističkih aktivnosti, za pružanje asistencija policiji prilikom lišavanja slobode počinilaca krivičnih djela, posebno u situacijama gdje se očekuje pružanje otpora vatrenim oružjem.

“Predviđen je i za rješavanje talačkih situacija i situacija barikadiranja objekata i lišavanje slobode izvršilaca krivičnih djela koji se nalaze u njima. Za lišavanje slobode kriminalaca i članova kriminalnih grupa, rješavanje situacija nastalih pružanjem otpora vatrenim oružjem u urbanim i ruralnim uslovima, pružanje asistencije u borbi protiv organizovanog kriminala. Angažuje se i za obezbjeđenje lica i objekata kojima prijeti neposredni teroristički akt.  SAJ  je predviđen i za saradnju i pružanje asistencije inostranim antiteroristiĉčkim jedinicama, učestvovanje u spasavanju lica i imovine u slučajevima elementarnih i drugih nepogoda (nuklearni, hemijski i biološki akcidenti, saobraćajne nezgode), obavljanje drugih poslova iz djelokruga Jedinice, angažovanje u drugim situacijama kada za to postoji bezbjednosna procjena”, piše u odgovorima.

“ SAJ  je od početka 2017. godine imao 29 angažovanja. Jedinica je angažovana u skladu sa svojim nadležnostima”, rečeno je iz Uprave policije.

Sajovci

Oni nijesu odgovorili da li su procjene o angažovanju  SAJ  -a bile opravdane u svakom slučaju, niti ko pravi procjenu opravdanosti angažovanja, ko nadgleda i rukovodi aktivnostima  SAJ -a na terenu...

Uprava policije nije odgovorila ko odlučuje o angažovanju  SAJ -a.

Prema podacima sa sajta specijalne jedinice. com,  SAJ  se u Crnoj Gori angažuje na osnovu naređenja direktora Uprave policije i prethodne saglasnosti ministra unutrašnjih poslova. Na isti način se angažuju sve specijalne antiterorističke jedinice u regionu.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

2 (13 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 46

 • Gruban Malić 10 mjeseci i 2 nedjelje
  Dosli da obezbjedjuju one njihove sa kapuljacama u agrarian opstine! 😂😂😂 Prosle lokalne cetinjske izbore dosao je glavom i bradom nepomenik iz Splendida sa kamarilom da utjeruje strah gradjanima, a sad je poslao svoje i opremio ih kapuljacama, a kasnije naredio i SAJ-ovcima da izadju na teren, preventive radi. Zapamtite da oni nikad nece predati vlast mirno i na izborima i da im je splendiski naredbodavac spreman da izazove krvoprolice samo da zastiti sebe i isturenog mu pajtasa iz Rastoka!
  ( 1 )
  • 2
  • 0
  Gruban Malić 6.12.2017 11:42
  ...zgradi opstine...
  • 0
  • 0
 • danilo12445 10 mjeseci i 2 nedjelje
  hahaha ljajo znaci ti si vojvoda hahahha
  • 1
  • 0
 • Gruban Malić 10 mjeseci i 2 nedjelje
  A ja mislio da cetnici kazu sta, a mi Crnogorci sto?! 😂😂😂
  • 1
  • 0