navigacija Naslovnica Premium

REAGOVANJE NIJE TREBALO OBJAVITI

23.7.2017 09:50

Samoinicijativna intervencija ombudsmanke – pismeno upozorenje

"Vijesti" bi trebalo da podignu stupanj senzibilisanosti na ove probleme i budu primjer toga kako mediji odbijaju da postanu oruđe politikantskog, nasilničkog i patrijarhalnog obračunavanja sa neistomišljenicima

Samoinicijativna intervencija ombudsmanke – pismeno upozorenje
Paula Petričević
Foto: Shutterstock Autor: Paula Petričević

Nakon objavljivanja regovanja gospodina Aleksandra Rakočevića, Potpredsjednika Izvršnog odbora (IO) Demosa, nekoliko čitalaca je reagovalo na ovaj tekst, skrećući mi pažnju na neprimjeren ton i formulacije saopštenja.

Reagovanje zaista sarži nekoliko uvredljivih formulacija poput: "razgoropađena", "da svoje stavove, pa i držanje koje zauzima dok ih prezentuje, bira kao haljinu iz ormara, u zavisnosti od prilike do prilike", usmjerenih na to da ponize gospođu Maju Vučelić i kao članicu IO Demosa i kao ženu. Na paternalizirajući način joj se obraća na još nekim mjestima, posebno kada kaže: "Preporučujem gđi Vučelić da radi svoj posao savjetnika jedog od odbora, za koji je, inače, plaćena, i da se oglasi na temu za koju je zadužena, a da nimalo pristojan i nimalo kolegijalan rečnik uvreda ostavi onima koji su i nju nerijetko znali da povrijede kao ženu i političarku", što istom prilikom i sam otvoreno čini.

Moj stav kao ombudsmanke "Vijesti" je da reagovanja ovakve sadržine ne treba objavljivati, budući da krše načelo 4. Kodeksa novinara i novinarki Crne Gore (Kodeks) koje se odnosi na govor mržnje:

"Rasu, vjeru, nacionalnost, seksualnu orijentaciju, rodno opredjeljenje, porodični status, fizičko i mentalno stanje ili bolest, kao i političku pripadnost, novinar/novinarka će pomenuti samo ako je to neophodno za potpunu informaciju u interesu javnosti”, odnosno njegove smjernice 4.1.a i 4.1.b:

"(a) Mediji ne smiju da objavljuju materijal namijenjen širenju neprijateljstva ili mržnje prema osobama zbog njihove rase, etničkog porijekla, nacionalnosti, vjeroispovijesti, pola, seksualne orijentacije, rodnog identiteta, fizičkih i mentalnih stanja ili bolesti, kao i političke pripadnosti.

Isto važi i ako postoji velika vjerovatnoća da bi objavljivanje nekog materijala izazvalo prethodno navedeno neprijateljstvo i mržnju.

(b) Novinar/novinarka mora izbjegavati objavljivanje detalja i pogrdne kvalifikacije o rasi, boji kože, etničkom porijeklu, nacionalnosti, vjeroispovijesti, polu, seksualnoj orijentaciji, rodnom identitetu, fizičkom i mentalnom stanju ili bolesti, porodičnom statusu, kao i političkoj pripadnosti, osim ako to nije u javnom interesu.”

Način na koji se gospodin Rakočević obraća gospođi Vučelić krši pomenute odredbe Kodeksa, pa ovakvo reagovanje ne treba objavljivati. Ovim se ne krši zakonom i Kodeksom garantovano pravo na ispravku i odgovor, budući da odgovor nije u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije, odnosno njegovom odredbom koja se odnosi na govor mržnje. Ne postoji apsolutno nikakav, a posebno ne opravdan interes javnosti da se rod koleginice pominje u ovako negativnom i uvredljivom kontekstu. Velika je vjerovatnoća da će objavljivanje ovako formulisanih saopštenja ili reagovanja učiniti da se nerijateljstvo prema odveć rijetkim ženama u politici dodatno produbi i osnaži kao društveno prihvatljiv oblik ponašanja, kroz obnavljanje i učvršćivanje loše prakse difamiranja i ponižavanja profesionalki i javnih ličnosti na osnovu roda, što je neprihvatnjivo (kršenje načela 4, smjernicea 4.1.a i 4.1.b Kodeksa).

"Vijesti" bi trebalo da podignu stupanj senzibilisanosti na ove probleme i budu primjer toga kako mediji odbijaju da postanu oruđe politikantskog, nasilničkog i patrijarhalnog obračunavanja sa neistomišljenicima.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (6 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 16

 • lopta_je_okrugla 1 godinu i 3 mjeseca
  "omdusmanka" se javila na vrijeme, da "zastiti" Lekic Miodraga od skupstine! sad je nesto "mizogeno", a do sad nije bilo nista uvrjedljivo? nije postojala nejedna izjava nacinalne, vjerske mrznje? nijedan napad na integritet licnosti, od strane Lekicevih "saradnika"?
  • 1
  • 0
 • Pantela_Marko 1 godinu i 3 mjeseca
  Bas interesantno da se oglasavaju neimovane "zastitnice", a jos diskutabilnije je sto to ovaj portal prenosi.
  ( 2 )
  • 3
  • 1
  Objektivan78 23.7.2017 13:32
  neobrazovani stvore, ova 'neimenovana zastitnica' je vrlo imena, al tebi vjerovatno njeno ime nista ne znaci jer nisi odmakao dalje od Lunavog. Drugo, ovo nije saopstenje koje portal prenosi, nego je ona omdusmanka Vijesti koja je reagovala na vase mizogino saopstenje. Mozda pohvatas konce, mada sumnjam.
  • 2
  • 2
  lopta_je_okrugla 23.7.2017 15:19
  "omdusmanka" se javila na vrijeme, da "zastiti" Lekic Miodraga od skupstine! sad je nesto "mizogeno", a do sad nije bilo nista uvrjedljivo? nije postojala nejedna izjava nacinalne, vjerske mrznje? nijedan napad na integritet licnosti, od strane Lekicevih "saradnika"?
  • 1
  • 0
 • Relja_Ćuk 1 godinu i 3 mjeseca
  Dajkovicu, Vucelic opusteno
  • 4
  • 2