navigacija Naslovnica Premium

EPCG SMATRA DA JE SUDIJA BOŠKOVIĆ POVRIJEDILA ETIČKI KODEKS

19.5.2018 19:13

Satima vijećali, ali bez odluke o Rudniku

Privredni sud juče nije odlučio o prigovoru EPCG na mjeru da joj se zabrani preuzimanje akcija Rudnika uglja

Satima vijećali, ali bez odluke o Rudniku EPCG smatra da je sudija Bošković povrijedila etički kodeks: Privredni sud
Milorad Milošević
Foto: Savo Prelević Autor: Milorad Milošević

Članovi vijeća Privrednog suda juče su nekoliko sati, iza zaključanih vrata, vijećali o prigovoru Elektroprivrede (EPCG) na mjeru suda da joj se privremeno zabrani kupovinu akcija Rudnika uglja, sve do okončanja parnice. Konačna odluka je nakon velikog iščekivanja odložena za iduću sedmicu, potvrđeno je “Vijestima” iz nekoliko izvora.

Tužiocu u ovom sporu Vasiliju Miličkoviću iz Privrednog suda juče, kao ni pet radnih dana tokom sedmice, iz Vijeća suda nijesu dozvolili kopiju sudskih spisa, niti uvid u prigovor EPCG, iako je Zakonom o sudovima za to predviđen rok od tri dana.

"Pet radnih dana u sudu, i pored dva pisana zahtjeva, nijesam mogao dobiti uvid i kopiju spisa predmeta i prigovor EPCG na privremenu mjeru. Nijesu pomagali ni svakodnevni usmeni moji zahtjevi i molbe mojih advokata. I peti dan smo poljubili vrata, a to je najgrublja povreda mojih ljudskih prava, kao parnične stranke. Sve procedure sam ispoštovao, ali je sve bilo uzalud. Sila Boga ne moli”, kazao je juče Miličković.

Vijećem suda koje odlučuje o sudbini privremene mjere predsjedava sudija Nataša Sekulić, a njegovi članovi su sudijeMiodrag Anđelić i Ivan Kovačević.

Tužbom manjinski akcionar EPCG- firma “M&V Company”, u vlasništvu Miličkovića, traži da se poništi sporna skupštinska odluka EPCG o preuzimanju svih akcija RUP-a, donijeta 26. marta. Tada je odlučeno da EPCG otkupi akcije Rudnika od italijanske kompanije A2A i Aca Đukanovića, brata predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića po cijeni od 6,4 eura po akciji. Od tog posla A2A bi dobila 12,8 miliona, a Đukanović 3,8 miliona. Privremena mjera zabrane kupovine akcija je donijeta upravo na njegov zahtjev. 

Vasilije MiličkovićMiličković 

Spornu odluku o preuzimanju svih akcija RUP-a na skupštini akcionara EPCG nijesu donijeli glavni vlasnici država i A2A (zbog mogućeg konflikta interesa), već predstavnici manje od 0,09 odsto akcija EPCG, sakriveni iza kastodi računa CKB banke.

“Vijesti” u EPCG saznaju da je prije nekoliko dana izvršni direktor Igor Noveljić podnio Sudskom savjetu (Komisiji za etički kodeks sudija inicijativu za pokretanje postupka za utvrđivanje povrede etičkog kodeksa u vezi postupanja sudije Nataše Bošković u tom predmetu. Ona je odluku o privremenoj zabrani EPCG da kupi akcije RUP-a donijela, van ročišta, “kako bi se spriječio nastanak nenadoknadive štete”.

Noveljić je podnio i predsjedniku Privrednog suda Blažu Jovaniću pritužbu u vezi postupanju Bošković u istom predmetu i traži od njega da preduzme odgovarajuće mjere protiv nje.

Ako to Jovanić ne uradi, iz EPCG su najavili da će tražiti izuzeće sutkinje Bošković, ne samo u ovom predmetu, već i u svim predmetima u kojima se kao stranka u postupcima javlja EPCG. Interesantno je da je direktor Noveljić lično podnio ova dva zahtjeva iako EPCG u ovom predmetu zastupa advokatAzra Jasavić, bivši poslanica Pozitivne Crne Gore.

Komisiju Sudskog savjeta koja odlučuje o podnijetom predlogu EPCG, prema informacijama Vijesti, čine predsjednik Dobrica Šljivančanin i dvije sutkinje Vrhovnog suda Hasnija Simonović i Dušanka Radović.

Odlučivanje o sudbini privremene mjere suda neplanirano se oteglo, iako je taj postupak “hitan” imajući u vidu Zakon o izvršenju i obezbjeđenju. Privremena mjera je donijeta 4. maja i da se ne bi obesmislila parnica koju je tužbom protiv EPCG poveo manjinski akcionar “M&V Company”.

Miličković očekuje da će sud primijeniti zakone ”i agresiju dva akcionara Đukanovića i A2A” privesti poznaniju prava, i uputiti ih na tržište kapitala da prodaju akcije RUP-a, kao i sve ostale akcionare u svim privrednim društvima”.

Nestrpljivi i mali akcionari 

Odluku suda sa nestrpljenjem očekuju i drugi akcionari Rudnika koji su još prošle sedmice očekivali isplatu novca. U ovom trenutku akcije pljevaljske firme ne mogu ni prodati na Montenegroberzi po cijeni nižoj od ciljanih 6,4 eura po akciji, budući da je regulator blokirao trgovinu tokom javne ponude EPCG za preuzimanje svih akcija RUP-a.

Zabrana kupoprodaje akcijama RUP-a na berzi uslijedila je u skladu sa rješenjem Komisije za tržište kapitala donijetim 16. aprila, a koje je počelo da se primjenjuje 17. aprila ove godine.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (1 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 4

 • Бандераш 6 mjeseci
  Sudija povrijedila etički kodeks, a to što EPCG i CEDIS svaki dan krše zakon o radu i kolektivni ugovor, nema veze. Niti firmu, niti državu ne zanima što je pola trafostanica u fazi raspada, bitno je samo da ima dovoljno novca za bonuse menadžmentu.
  • 2
  • 0
 • eliotnes 6 mjeseci
  Ođe se radi o odluci koja je donešena suprotno Zakonu o privrednim društvima i Statutu EPCG donešenoj na sjednici koju je vodio Noveljić. Pa umjesto Noveljić Katniću objasni kako je usvojena ova odluka sa ovolikim brojem akcija ili kako je u opšte moglo da se glasa za ovu odluku kada nije postojao kvorum za glasanje, on traži izuzeće sudije Bošković i to od koga od porodičnog sudije Jovanića.
  • 4
  • 1
 • Bokelj 43 6 mjeseci
  reformisano crnogorsko pravosuđe, nezavisno i efikasno, osim kada je u pitanju interes vladajuće porodice Đukanović
  • 1
  • 1