navigacija Naslovnica Premium

ODGOVORE OBEĆALI KAD SE GUVERNER VRATI SA PUTA

19.9.2018 21:21

Sigurna luka za djecu visokih funkcionera: Magistrima i doktorima nauka u CBCG plata veća i do 10%

CBCG je poslodavac i snahi nekadašnjeg šefa diplomatije Milana Roćena, Jeleni Roćen, te sin člana Senata DRI Zorana Jelića, Mitar Jelić

Sigurna luka za djecu visokih funkcionera: Magistrima i doktorima nauka u CBCG plata veća i do 10% CBCG
Foto: Boris Pejović Autori: Biljana Matijašević, Tina Popović

Kolektivnim ugovorom za zaposlene u Centralnoj banci Crne Gore (CBCG) predviđeno je više vrijednih benefecija, zbog čega ne čudi to što su uhljebljenje u ovoj finansijskoj instituciji našla djeca više visokih državnih funkcionera.

Tako, pored koeficijenta u rasponu od 7,8 do 17,5 za zaposlene na poslovima na kojima se zahtijeva stručnost koja se stiče visokim obrazovanjem, magistraturom i doktoratom, svaki magistar u CBCG ima platu veću pet odsto, a doktor nauka 10 odsto na osnovu akademske titule.

Zaposlenima sa položenim pravosudnim ispitom plata je veća tri odsto. Za CBCG ne važi rješenja iz Zakona o zaradama u javnom sektoru,za razliku od svih drugih državnih institucija koje su prepoznate u Ustavu Crne Gore, već će primanja zaposlenih u toj instituciji biti određivana njenim Statutom.

KU CBCG, koji su krajem 2014. potpisali predsjednik Nezavisnog sindikata Centralne banke Zoran Šćepanović i tadašnji guverner Milojica Dakić, predviđeno je i da zaposlenima sljeduje povećanje zarada ukoliko rade u Sektoru za finansijske i bankarske operacije (osam odsto), razvoja i održavanja IT infrastrukture i aplikativnih sistema u zvanju višeg savjetnika (sedam odsto), zastupanja (13 odsto), brojača novca (dva odsto) i u podrumskim prostorijama (dva odsto).

Iz CBCG nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” o broju magistara i doktora nauka u tpj instuituciji, ukupnom broju zaposlenih,prosječnoj plati i da li akademska titula garantuje uvećanje zarade, bez obzira na to da li se radi o magistru ekonomskih ili drugih nauka.

diploma

Najavili su da će to učiniti naredne sedmice, jer je guverner Rado je Žugić na službenom putu.

Prema podacima iz Revizorskog izvještaja za CBCG, na kraju prošle godine je u toj instituciji bilo 355 zaposlenih. Troškovi bruto zarada iznosili su prošle godine 4.956.000 eura.

U CBCG su zaposlena djeca više visokih državnih funkcionera, uključujući i ćerku premijera Duška Markovića, Valentinu Marković.

U toj finansijskoj instituciji rade i ćerka bivšeg predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, Nina Vujanović,te ćerka bivšeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića, Dragana.

CBCG je poslodavac i snahi nekadašnjeg šefa diplomatije Milana Roćena, Jeleni Roćen, te sin člana Senata DRI Zorana Jelića, Mitar Jelić.

“Obaveze za penzije CBCG plaća državnim fondovima za sve zaposlene obavezne doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti. Doprinosi na teret zaposlenog za penzijsko i invalidsko osiguranje se obračunavaju

po stopi od 15 odsto na bruto zaradu. Doprinosi na teret poslodavca za penzijsko i invalidsko osiguranje se obračunavaju po stopi od 5,5 odsto na bruto zaradu”, navedeno je u Revizorskom izvještaju.

Prema izmjenama Zakona o CBCG, koje su u novembru prošle godine usvojene u Skupštini, Centralnu banku više ne kontroliše Državna revizorska institucija, sami određuju sebi plate, a guverner je dobio “svu vlast”.

Vrhovna monetama institucija, dok je njom rukovodio guverner Dakić, pripremila je nova rješenja koja je Savjet CBCG usvojio u julu 2016. Te izmjene i dopune ni jesu imale tada prolaz u Vladi, u kojoj je sadašnji guverner Žugić bio ministar finansija.

Nakon dolaska Žugića na mjesto guvernera, djelimično je dorađen nacrt.

CBCG sada ima tri umjesto dva viceguvernera, a svih osam članova Savjeta imaju mandat šest godina i moći će na tu funkciju da se izaberu najviše dva puta.

Žugić inkasirao skoro 60 hiljada

Prema podacima iz imovinskog kartona, guverner Žugić je prošle godine samo po osnovu zarade primio preko 40 hiljada eura. Tu su još i naknade za predsjedavajućeg Savjetom CBCG i Savjetom za fiskalnu stabilnost, zatim jubilarne nagrade, zimnica i po tom osnovu Žugić je dobio 17,6 hiljada eura. Viceguverner Nikola Fabris za osnovnu platu je ukupno dobio oko 50 hiljada eura, a smijenjena viceguvernerka Irena Radović oko 30 hiljada.

Radoje Žugić Žugić 

Za trećeg viceguvernera izabran je krajem prošle godine Miodrag Radonjić.

GA: U vrhu po broju zaposlenih 1 na 100.000 stanovnika

Građanska alijansa je u analizi iz 2016. ocijenila da je CBCG rekorder po broju zaposlenih u odnosu na broj stanovnika u odnosu na evropske okvire. Ukoliko se uporedi broj zaposlenih u centralnim bankama na 100.000 stanovnika, sa tadašnjih 357 zaposlenih, Crna Giora je sa prosjekom od 57,1 u vrhu. “Prema izvorima časopisa “Ekonomika” i “Central bank direktorija”, ovaj prosjek u Rusiji je 50,6, a u Francuskoj oko 20, SAD oko sedam. Rusija ima 143,5 miliona stanovnika, Francuska 66, a Crna Gora 620.000. Evropska centralna banka zapošljava 1.500 ljudi, a primjenjuje evropsku monetarnu politiku, upravlja operacijama međunarodne razmjene,...”, navodi se u analizi GA iz 2016.

500 eura i više može dobiti zaposleni na ime solidarne pomoći u slučaju sklapanja braka i rođenja djeteta. U slučaju duže i teže bolesti do 5.000, zdravstvene rehabilitacije do 2.000, nabavke ljekova do 1.000, liječenja u inostranstvu do 5.000,...,te drugim opravdanim slučajevima, stoji u KU

Ocijeni:

1 2 3 4 5

3 (6 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 12

 • original 2 mjeseca
  Postenje nema sto, da visoka djeca visokih funkcionera u visokoj banci primaju visoke plate , i da se cascavaju npr. po 500 evra ako sklope brak..sta je uzeti 500 evra narodnih para, i pomoci siroto visoko dijete koje se oce visoko ozeniti..4 cg penzije po 125 eura.
  • 15
  • 0
 • Veljo 2 mjeseca
  Nisu samo za djecu Funkcionera već za sve Zugiceve privatne šeme. Zaposlio je Danicu Rabrenovic snagu glavnog izvrsnog direktora Zapad banke da bi njegova cerka Milica prešla na bolje mjesto u Zapada iz UCB banke Petrosa Statisa u koju ju je Zugic stavio prošle godine na direktorsko mjesto. A drugu cerku Jovanu stavio u CKB...
  ( 1 )
  • 11
  • 0
  djollee 20.9.2018 09:14
  Ali najaci su kad to pravdaju, kao mora i moja cerka/sin da zivi i radi, a vidis ono sa fakulteta direktor nedje ili neka top pozicija.... Ali cinjenica je da im se moze i da je citava drzava podredjena da njima bude ok. Oni nastavljaju da zive ugodnim zivotom dok je za nas ostale rezervisana borba i prezivljavanje
  • 0
  • 0
 • mladen82 2 mjeseca
  Šklapaju Šklapaju. Zato su oni stvarali državu da bi je bolje muzli. A dić se kuka motika jednog dana vala zisto.
  ( 1 )
  • 8
  • 0
  got1 19.9.2018 23:43
  Zato su i stvarali državu SRJ da pokradu državnu imovinu. Stvarali zajedničku državu Srba i naučili da šklapaju..sad nas o jadu zabaviše ... a Srbi bi da šklapaju i da državu daju drugima i bi opet kredite iz primarne emisije ka 90g i ponijeli iz fabrika sve mašine.
  • 1
  • 2