navigacija Naslovnica Premium

IZVJEŠTAJ CENTRALNE BANKE

1.10.2014 14:25

Smanjen broj blokiranih preduzeća nakon deset mjeseci rasta

CBCG ima obavezu da na sajtu, prvog radnog dana u mjesecu, objavljuje imena preduzeća ili preduzetnika čiji su računi blokirani duže od 30 dana i čiji iznos blokade prelazi deset hiljada eura

Smanjen broj blokiranih preduzeća nakon deset mjeseci rasta
Foto: Arhiva "Vijesti" Autor: Mina bussines

Centralna banka Crne Gore (CBCG) objavila je danas novi spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kojem je 34 kompanije manje nego na prošlom.

Broj blokiranih preduzeća smanjen je prvi put nakon deset mjeseci rasta.

Na novom spisku, koji CBCG u skladu sa Zakonom o platnom prometu objavljuje mjesečno, nalazi se 2,91 hiljada kompanija sa evidencije Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) Poreske uprave i CBCG. Od ukupnog broja blokiranih preduzeća, 199 ih je na evidenciji CBCG, a ne nalaze se u CRPS-u.

Objavljivanje podataka počelo je u julu 2012. godine. Većina kompanija sa najnovijeg spiska povećala je dugovanja u odnosu na prethodni.

Dužnike je do avgusta predvodila kompanija Zavala invest, sa dugom od 41,27 miliona eura. Te kompanije nema više na spisku jer su, zbog uvođenja stečaja u kompaniju, povučeni nalozi blokade.

Prema novom spisku, najzaduženija kompanija sada je Vektra Boka biznismena Dragana Brkovića koja je povećala dug sa 9,51 milion eura na 9,53 miliona eura.

Slobšar&Cok, čija blokada traje četiri godine i četiri mjeseca, duguje 9,07 miliona eura.

Od preduzeća koja su u evidenciji CBCG, a ne nalaze se u CRPS, Jugooceanija duguje 1,15 miliona eura, a preduzeće Limex 3,65 miliona eura. Opština Bijelo Polje povećala je dug sa 457,41 hiljadu eura na 722,3 hiljade eura. Dug Opštine Kolašin iznosi 1,18 miliona eura

CBCG ima obavezu da na sajtu, prvog radnog dana u mjesecu, objavljuje imena preduzeća ili preduzetnika čiji su računi blokirani duže od 30 dana i čiji iznos blokade prelazi deset hiljada eura.

Račun budvanskog preduzeća Maestral inženjering blokiran je zbog duga koji je u odnosu na prethodni spisak blago povećan na 6,94 miliona eura. Budvanska kompanija je u blokadi pet godina i deset mjeseci.

Podgorički "Radoje Dakić", u blokadi je zbog duga od 6,95 miliona eura, 13 godina i devet mjeseci.

Ave Maria Koljčević blokirana je pet godina i osam mjeseci, a njen dug iznosi 5,91 milion eura.

Firma Provladex duguje 5,7 miliona eura, PS Gradnja 5,62 miliona, podgorička Vila park 5,47 miliona, podgorički E.I.C. Investment duguje 5,09 miliona eura, Vuk & Petrol Kotor 6,37 miliona, HLT fond 4,51 milion eura i tivatski Indego 4,39 miliona.

Dug Slav laifa iznosi 4,72 miliona eura, a Lovćen investa 4,61 milion eura.

Račun je blokiran i kompaniji Montri Igalo zbog 3,76 miliona eura duga. Kompanija Tehnoput povećala je dug sa 537,37 hiljada eura na 547,59 hiljada eura.

RR - Inžinjering duguje 2,97 miliona eura, Galenika duguje 2,17 miliona eura, dok je račun Montavar Metalcu, čiji radnici sedmicu štrajkuju glađu, blokiran zbog 2,34 miliona eura duga.

U blokadi je Fabrika elektroda Piva zbog duga od 3,56 miliona eura. Mat Company duguje 1,45 miliona, Montepranzo Budva 1,24 miliona, a euraofond 1,21 milion eura.

Računi Šmibexa i Poljocomerca su u blokadi 14 godina i deset mjeseci.

Od preduzeća koja su u evidenciji CBCG, a ne nalaze se u CRPS, Jugooceanija duguje 1,15 miliona eura, a preduzeće Limex 3,65 miliona eura. Opština Bijelo Polje povećala je dug sa 457,41 hiljadu eura na 722,3 hiljade eura. Dug Opštine Kolašin iznosi 1,18 miliona eura.

Imena kompanija se na sajtu CBCG, u cilju obezbjeđivanja pune nepristrasnosti, objavljuju po azbučnom redu. 

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.