navigacija Naslovnica Premium

BUDUĆNOST U RECIKLIRANJU I PRERADI

6.9.2018 19:32

Smeće ne smije na deponije od 2030.

Predlogom zakona o upravljanju otpadom predviđeno da najmanje 50 odsto ukupne mase sakupljenog otpada do 2030. treba pripremiti za ponovnu upotrebu i recikliranje

Smeće ne smije na deponije od 2030. Otpad će se sakupljati isključivo odvojeno: Deponija Mislov do u Nikšiću
Dejan Peruničić
Foto: Arhiva "Vijesti" Autor: Dejan Peruničić

Odlaganje otpada na deponije, naročito komunalnog koji je pogodan za recikliranje ili druge načine prerade, biće zabranjeno od 2030. godine. To je predviđeno Predlogom zakona o upravljanju otpadom.

Novi vladin propis bi trebalo da zamijeni zakon iz 2011., a javna rasprava trajaće do 10. oktobra. Njime je predviđeno da najmanje 50 odsto ukupne mase sakupljenog otpada do 2030. treba pripremiti za ponovnu upotrebu i recikliranje otpadnih materijala, kao što su papir, metal, plastika i staklo, iz domaćinstva i drugih izvora. Do te godine, na isti način treba tretirati najmanje 70 odsto neopasnog građevinskog otpada, dok bi do 2035. za ponovnu upotrebu i recikliranje komunalnog otpada trebalo da bude najmanje 60 odsto mase sakupljenog komunalnog otpada.

“Za postizanje tih ciljeva od 1. januara 2025. potrebno je i odvojeno sakupljati otpad od tekstila koji nastaje u domaćinstvima i selektivno izdvajati sa sortiranjem građevinskog otpada i otpada od rušenja građevinskih objekata materijale kao što je drvo, mineralne frakcije (beton, cigle, pločice i keramika, kamenje), metal, staklo, plastika i gips”, piše u dokumentu u koji su “Vijesti” ime uvid. Novim propisom predloženo je da se otpad sakuplja isključivo odvojeno.

“Zabranjeno je miješanje različitih vrsta opasnog otpada i miješanje opasnog sa neopasnim otpadom.

Zabranjeno je paljenje otpada na otvorenom prostoru i zatvorenom prostoru i postrojenjima koja nemaju dozvolu”.

Predviđeno je da se biootpad ne miješa sa drugim vrstama otpada od 1. januara 2025. godine.

“Programom odlaganja biološki razgradivog otpada utvrđuju se mjere za smanjenje količine koji se odlaže, uključujući i mjere recikliranja, kompostiranja, proizvodnje biogasa i materijala i/ili energetske prerade, radi obezbjeđivanja da količina biološko razgradivog komunalnog otpada koji se odlože na deponiju dostigne nivo od 35 odsto od ukupne mase biološki razgradivog otpada proizvedenog u 2010. godini u sljedećim procentima i rokovima: 75 odsto od ukupne mase otpada proizvedenog u 2010. godini mora se dostići najkasnije do 31. decembra 2025. godine, 50 odsto najkasnije do 31. decembra 2029. godine, a 35 odsto najkasnije do 31. decembra 2033. godine”, piše u Predlogu.

Plan upravljanja medicinskim otpadom, kako je predviđeno, priprema organ državne uprave nadležan za poslove zdravlja, a veterinarskim nadležan za poslove veterinarstva.

Biće, kako se navodi, zabranjeno i miješanje otpada od električnih i elektronskih proizvoda sa drugim vrstama otpada.

“Privredno društvo koje upravlja sistemom preuzimanja, sakupljanja i obrade otpada od električnih i elektronskih proizvoda dužno je da preduzme mjere radi obezbjeđivanja da se iz domaćinstava: do 31. decembra 2021. godine da sakupi najmanje 20 odsto od prosječne godišnje mase električnih i elektronskih proizvoda stavljenih na tržište u posljednje tri godine, do 31. decembra 2024. godine najmanje 40 odsto, a do 31. decembra 2027. godine najmanje 65 odsto od prosječne godišnje mase”.

Te firme biće dužne da do 31. decembra 2027. godine prerade od 50 do 80 odsto prosječne mase po uređaju, a poslije tog roka preduzmu potrebne mjere radi povećanja svih procenata za najmanje 10 odsto.

Biće zabranjen uvoz otpadnih guma, kao i miješanje otpadnih guma sa drugim otpadom i njihovo paljenje.

Predlog zakona određuje i procente sakupljanja i obrade baterija i akumulatora, a krajni rok je takođe 2027. godina.

“Imalac građevinskog otpada dužan je da građevinski otpad preradi u građevinski materijal, ili preda privrednom društvu koje ima dozvolu za preradu. Zabranjeno je odlaganje građevinskog otpada u vode, na zemljište ili u zemljište, osim ako je građevinski otpad prerađen i koristi se kao građevinski materijal”.

Plastičnih kesa manje i moraće da se kupuju

Privredno društvo koje upravlja sistemom preuzimanja, sakupljanja i obrade otpadne ambalaže, kako se navodi, dužno je da preduzme mjere za smanjivanje upotrebe plastičnih kesa, tako da se lagane plastične kese za nošenje debljine zida manje od 50 mikrona od 31. januara 2020. ne daju besplatno na prodajnome mjestu robe ili proizvoda, a nivo godišnje potrošnje od 31. januara 2025. godine ne smije da premaši 40 laganih plastičnih kesa debljine zida manje od 50 mikrona po osobi.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (1 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 3

 • Novičok 2 mjeseca i 1 nedelja
  Pa do tada cemo se ugušiti u smeću..ima samo uši da nam vire..
  • 4
  • 0
 • Bokelj 43 2 mjeseca i 1 nedelja
  kad vi zaista krenete da kupite smeće po Crnoj Gori ljudi će se početi seliti na neku drugu planetu (ekološka država)
  • 4
  • 0
 • Nema trte-mrte, samo trte 2 mjeseca i 1 nedelja
  Sa edukacijom treba početi odmah, našem narodu treba 50 godina da mu se "primi" nešto.
  • 1
  • 0