navigacija Naslovnica Premium

EKOLOŠKI POKRET OZON

1.12.2014 14:14

Šta bi trebalo da se desi da država vidi zagađenje u Pljevljima?

"Godinama se zamjenama teza pokušava prikriti nesposobnost i nepostojanje političke volje da se problem aerozagađenja u Pljevljima postavi kao prioritet"

Šta bi trebalo da se desi da država vidi zagađenje u Pljevljima?
Dejan Peruničić
Foto: Autor: Dejan Peruničić

Ekološki pokret Ozon ponovo je upozorio na ekstreman problem zagađenja vazduha u Pljevljima i pitao nadležne šta još treba da se desi da bi taj problem postao prioritet za rješavanje.

"Posljednjeg dana novembra u 21 h, koncentracija suspendovanih čestica PM10 bila je 516,8 mikrograma po metru kubnom, što je više od deset puta više od maksimalno dozvoljene srednje dnevne vrijednosti, koja je 50 mikrograma”, kaže s eu saopštenju koje je potpisao direktor Ozona Aleksandar Perović.

Perović smatra da je neprihvatljivo i neshvatljivo ćutanje institucija sistema koje su dužne da redovno i pravovremeno informišu građane o pitanjiima koje se tiču kvaliteta životne sredine, ali i da preduzmu potrebne mjere da se problem svede na najmanji mogući nivo, naročito jer je ugroženo i zdravlje ljudi.

"Porazno je da sem par rečenica na internet prezentaciji Agencije za zaštitu životne sredine, na kojoj je moguće i online pratiti rezultate automatskih mjernih stanica za praćenje kvaliteta vazduha u gotovo realnom vremenu, kao i izvršiti uvid u mjesečne izvještaje Centra za ekotoksikološka ispitivanja Crne Gore, namjenjenih građanima, nema ni pomena o negativnom uticaju industrijskih postrojenja, konkretno u slučaju Pljevalja prije svih TE Pljevlja”, smatra Perović. 

On je naveo da, ukoliko samo građani upotrebom čvrstih gorivaza grijanje i transportom uzrokuju aerozagađenje, onda je potrebno to dokazati i adekvatnim mjerenjima koje će potvrditi da industrijska postrojenja, koja koriste zastarjele tehnologije, nijesu izvori zagađenja i javno prezentovati te podatke, kako se ne bi ostavio prostor za bilo kakve manipulacije. 

"U suprotnom potrebno je bilo inicirati inspekcijski nadzor i naložiti kontrolna mjerenja na svim poznatim i većim potencijalnim izvorima aerozagađenja, koja bi uradila ovlašćenja institucija i nakon utvrđivanja činjeničnog stanja donijeti adekvatne mjere i informisati javnost o tome. Imajući u vidu da se u Planu kvaliteta vazduha za opštinu Pljevlja kojeg su uradili Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Agencija za zaštitu životne sredine i lokalna uprava opštine Pljevlja, između ostalog navodi: "Ukupna količina uglja koja sagori u Pljevljima je preko 1.800.000 tona godišnje, od toga 1.700.000 t sagori u TE "Pljevlja“, koja pored uglja godišnje u prosjeku potroši oko 3.500 tona mazuta i 660 tona hemikalija.“, sa razlogom se postavlja pitanje kako to od individualnih ložišta dolazi veća prijetnja po kvalitet vazduha”, kazao je Perović

On je naveo da se godinama zamjenama teza pokušava prikriti nesposobnost i nepostojanje političke volje da se problem aerozagađenja u Pljevljima postavi kao prioritet i da se na ozbiljan način pristupi pronalaženju najboljeg modela za njegovo rješenje, što je uzrokovalo nesagledivu i nenadokadivu štetu po stanovništvo i žiovtnu sredinu, ne samo Pljevalja već i cijele Crne Gore.

"Da je izostala odgovarajuća reakcija nadležnih institucija potvrđuje i to da je zaključno sa 1. novembrom, srednja dnevna vrijednost suspendovanih čestica PM2.5 čak 143 puta bila iznad propisane vrijednosti od 25 mikrograma. Podsjećamo da su suspendovane čestice  među najopasnijim zagađujućim materijama.

Čestice krupnijeg promjera PM10 mogu izazvati ili pogoršati astmu, bronhitis i druga oboljenja pluća, a samim tim smanjuju ukupnu otpornost organizma. Zato se i pitamo šta je potrebno uraditi da institucije sistema kao što su Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje konačno obavijeste javnost o posledicama dugogodišnjeg aerozagađenja na zdravlje ljudi, trendovima oboljenja koja se mogu direktno ili indirektno dovesti u vezu sa životom u zagađenoj životnoj sredini i predlogom mjera kako smanjiti rizik od pogoršanja zdravstvenog stanja”, kazao je Perović.

On je podjsetio  Agenciju za zaštitu životne sredine i Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore na obavezu pravovremenog i adekvatnog informisanja javnosti o izraženim trendovima aerozagađenja jer je to od suštinskog značaja za realno praćenje situacije koja je ne samo po nama davno trebala da alarmira cjelokupni sistem.

"Građani Pljevalja ne smiju biti prepušteni nekontrolisanom aerozagađenju i sami sebi, već je cijeli sistem u obavezi da se aktivno uključi u rješavanje ovog gorućeg višedecenijskog problema a ukoliko ponovo izostane odgovarajuća reakcija institucija koje plaćamo da štite javni interes, na građanima Crne Gore je da preuzmu odgovornost i zaštite pravo na život i rad u zdravoj životnoj sredini koje garantuje Ustav Crne Gore”, kazao je Perović.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (4 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 5

 • naivan 3 godine i 11 mjeseci
  da se Pljevljima na godinu dana dodijeli funkcija prijesojnice , pa da se tamo odrzavaju sjednice ... kad se veziri zakašlju-ima nade za zdravlje fukare
  • 9
  • 0
 • NATOvac 3 godine i 11 mjeseci
  odgovor je-REVOLUCIJA!!!!!!!!
  • 5
  • 0
 • CG-preferans 3 godine i 11 mjeseci
  Treba Pljevljaci da se samoorganizuju : blokirati rad Rudnika Uglja i Termoelektrane. Ni 1kw struje ne isporuciti , dok se zagadjenost ne rijesi. Ovi iz Vlasti samo uvazavaju pare. Treba ih udarioti po dzepu, posebno Mila i Aca koji pljackaju Pljevlja i Pljevljake, preko Rudnika uglja. OTPOR !
  • 4
  • 0